Kijken: Tom van der Bruggen van Kapla bij TV show

Vorig week zag ik Tom van der Bruggen van Kapla bij de tv show. En dat was heel inspirend! Zo vertelt hij bijvoorbeeld over hoe hij zonder marketingsapparaat Kapla groot gemaakt heeft en wat zijn bijzondere levensmotto is. 

Meestal ben ik niet zo van jetset sfeer bij de tv show. Toevallig zapte ik er vorig week eens langs. Een bijzondere verschijning maakte zijn opwachting in de show. De uitvinder van Kapla, Tom van der Bruggen,  werd geïnterviewd en daar wilde ik wel meer over weten! Het is echt een aanrader om te kijken, wat een inspirerende man!

Tom van der Bruggen van Kapla

De kinderen in mijn klas, vooral de jongens, zijn er dol op, Kapla. Op het oog een simpel stukje hout waar je van alles mee kunt bouwen. De bouwwerken worden ook nog eens ontzettend stevig. Alles zit ‘m in de verhouding, zo zegt meneer Van Der Bruggen. Hij ontdekte deze verhouding toen hij bezig was met een monsterverbouwing van zijn huis in Frankrijk.

Hij heeft geen marktetingsbureau, doet niet aan reclame, niks. Tom van der Bruggen is zelf de marketing. Om het Kapla op de markt te kunnen brengen, moest hij van de bank zijn net verbouwde kasteel en pianovleugel verkopen.
Het succes kwam toen een Parijse lerares een doos Kapla van hem kocht. Zij zag de educatieve waarde van het product. En toen ging het snel. De gemeente van Parijs kocht het als cadeau voor de kinderen van hun medewerkers. Iets erna bouwde Tom van der Bruggen de Eiffeltoren van Kapla voor de Franse speelgoedbeurs en dat was de grote doorbraak.

Als hij advies mag geven aan de nieuwe uitvinders van nu is het dit:

Niet dromen van een grote omzet. Handhaaf je prijs, zodat er een marge is waardoor je bedrijf goed kan ontwikkelen. En het niet laten kopen door grote bedrijven die de boel afknijpen. En doe niks anders, alleen investeren in je product.

En zijn levensmotto inspireerde mij nog het meest:

Het belang van flauwekul. Idealisme zonder gevoel voor humor is buitengewoon gevaarlijk. Als je niet kunt relativeren, kun je beter maar geen idealist zijn. Alles wat ik doe, doe ik met humor en plezier.

Heel belangrijk voor jezelf en ook om aan je kinderen mee te geven.

De TV show met Tom van der Bruggen kun je hier terug kijken.