Leerzame dag in de Biesbosch

Door Nationaal Park De Biesbosch werd ik uitgenodigd om eens een dagje langs te komen en te kijken naar de mogelijke activiteiten voor kinderen en scholen. Eerlijk is eerlijk, ik was er nog nooit geweest en werd blij verrast. Wat een mooi gebied! Dat zie je ook wel aan de foto’s die ik heb gemaakt ;). 

De ontvangst was in het Biesbosch MuseumEiland wat nog vrij nieuw is en onderdeel van de natuur van de Biesbosch is gemaakt. Ik kreeg uitleg over het museum en de mogelijkheden voor scholen in het museum.

De fluisterboot

Fluisterboot Biesbosch museum

We begonnen ons bezoek aan het museum met een tocht met de fluisterboot. Het was lekker weer, dus de zijkanten van de boot konden open. De kapitein van de boot gaf uitleg over het ontstaan van de Biesbosch en het vertrek en de terugkomst van de bever. De bevers zelf zijn alleen bij schemer te zien, maar de beverburchten waren goed te zien.

Beverburcht

De uitleg van de kapitein was vooral op kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen gericht, maar de omgeving is voor elk kind mooi om te zien. Zeker voor kinderen uit steden, die de natuur niet vaak van dichtbij zien. Een tocht op een boot is dan al een uitje op zich.

Het museum

Biesbosch museum

In het museum komen natuur, geschiedenis en aardrijkskunde volop aan bod. Er zijn verschillende ruimte waarin de arbeiders, de natuur en de dieren van de (vroegere) Biesbosch centraal staan.

Biesbosch museum

Het educatief programma van het museum moet nog verder ontwikkeld worden. Wel is er een speurtocht voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en een speciale audiovoorstelling voor kinderen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Bever Biesbosch

In het museum zit een horecagelegenheid waar wij een lekkere lunch kregen van verse broodjes. Na afloop kreeg ons zoontje ook een leuke beverknuffel.

Biesbosch beleving

Biesbosch beleving

Jonge kinderen zullen meteen naar de Biesbosch beleving willen rennen. Dit is een schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen. Kinderen kunnen spelenderwijs kennis maken met eb en vloed door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Onze peuter vond het ook leuk om samen met papa de sluizen te bedienen en heeft een goed nat pak gehaald.

Educatieve mogelijkheden de Biesbosch

Biesbosch museum

Ik heb natuurlijk op een dag niet alles kunnen bekijken in de prachtige omgeving van de Biesbosch, maar er is nog veel meer mogelijk.

Bij alle activiteiten staat natuurbeleving voorop. Zo kunnen kleuters op zoek naar kriebelbeestjes ergens in de Biesbosch waar je alleen met de boot kunt komen.
De bovenbouw van het basisonderwijs kan water- of braakbalonderzoek doen.

Ook zijn er veel zelfstandige programma’s die je voor een kleine prijs zelf kunt uitvoeren.
Het beverpad voor kleuters en de speurtocht Beverbos voor de middenbouw vind ik zelf heel leuk klinken.

Genoeg educatieve mogelijkheden voor dit gebied dus. Ga jij er naar toe?