Leren samenwerken met LEGO® DimensionsTM

Advertorial Natuurlijk, kinderen moeten lekker buiten kunnen spelen. Maar op een regenachtige dag is het fijn om een tof spel te kunnen spelen. Met LEGO® DimensionsTM leren ze goed samenwerken en hun creativiteit gebruiken.

Wat is LEGO® DimensionsTM

Het spel bestaat uit constructiemateriaal (LEGO®) én een videogame. Wanneer een mysterieuze en krachtige vortex (een draaiende beweging in een uitvloeiende stof) plotseling opduikt in diverse LEGO® werelden, worden verschillende personages van DC Comics™, The Lord of the Rings™ en The LEGO® Movie meegesleurd. Om hun vrienden te redden, springen Batman™, Gandalf™ en Wyldstyle™ dapper in de vortex waar al snel blijkt dat ze een gevecht aangaan om de hele LEGO® mensheid te redden door de kwade Lord Vortech te verslaan.

LEGO® Toy Pad

LEGO® Toy Pad

Je begint met het bouwen van het LEGO® Toy Pad. Hier komen de minifiguren van LEGO® op te staan. In het spel moet je deze ook regelmatig verplaatsen, om jezelf te bevrijden van alle slechteriken uit de verschillende werelden.

LEGO® Toy Pad aan

Tijdens het spel verandert het LEGO® Toy Pad telkens van kleur en moet er vaak wat gebeuren met de minifiguren.
Bouwen tijdens het gamenTijdens het spel krijg je ook instructies om verder te bouwen, zodat het een leuke combi van spelen en bouwen is.

Het spel

Wizard of Oz in LEGO® DimensionsTM

Voor het eerst in een LEGO® videogame bundelen personages uit een aantal van de beste merken in het universum de krachten en vechten in werelden buiten hun eigen.

DC Comics™
De volgende werelden kom je tegen:

 • The Lord of the Rings™
 • The LEGO® Movie
 • LEGO® Ninjago™
 • Back to the Future™
 • The Wizard of Oz™
 • Scooby-Doo!™
 • LEGO® Chima
 • Doctor Who™
 • Jurassic World™
 • Ghostbusters™
 • The Simpsons™
 • Portal®
 • Midway Arcade™

Zelf gespeeld

Juf Maike gamen

Uiteraard heb ik ook zelf het spel gespeeld, met mijn zwager en broertje. De mannen gingen aan de slag met het bouwwerk. Een heel gepriegel, maar het ging aardig snel. Het downloaden op de Xbox duurde wel wat langer, dus slim om het spel vast tijdens het bouwen aan te zetten.

Juf Maike gamen

Ik had soms moeite om te ontdekken wat mijn minifiguur moest doen, maar al snel zat ik er helemaal in en kon ik niet meer stoppen.

Voor ons was het een feest der herkenning. ‘Ha, nu zitten we in de Wizard of Oz’, ‘Hahaha, The Simpons!’, ‘Ah, pas op voor de dino’s van Jurrasic Park!’

LEGO® DimensionsTM

Leren samenwerken

Kinderen leren heel goed samenwerken door dit spel. Batman™, Gandalf™ en Wyldstyle™ moeten met z’n drieën de wereld redden. Telkens moet één van deze drie een handeling doen, zodat ze allemaal weer verder kunnen. Als het kind dit spel met een vriendje speelt, moeten ze heel goed samenwerken om verder te komen. “Jij bent aan de beurt! Kun je die steen pakken? Dan kan ik weer verder lopen.” Je kunt switchen van karakter en op die manier elkaar helpen om verder te komen.

Nog meer leren

Naast het samenwerken leert je kind nog veel meer vaardigheden met dit spel.

Op je beurt wachten

Vaak heb je een minifiguur nodig om iets te doen, zodat je zelf weer verder kan.

Communiceren

Goed voor de taalontwikkeling: dit spel kun je niet spelen zonder te praten met je medespeler. Je moet samenwerken, dus ook communiceren over de acties die je gaat ondernemen.

Omgaan met geld

De minifiguren kunnen veel geld verdienen door onder andere te ‘vechten’ met de legoblokjes in het spel. Hier kun je als speler dingen voor kopen, zoals de hulp inschakelen van een andere held. Hiervoor moet je wel weten wat je nog hebt, hoe duru iets is en wat je dus kunt kopen.

Cijfers herkennen
Om te weten hoeveel geld je hebt, moet je wel de getallen kunnen aflezen. Kinderen leren dus getallen boven de 1000 te herkennen en te benoemen.

Ruimtelijk inzicht

De kinderen bewegen zich in het spel in speciale ruimtes. Ze leren inschatten hoeveel ruimte ze hebben om te lopen, te vechten en te springen. Ze leren ook richting bepalen.
Door het spelen in een bouwomgeving, leren ze abstracte beelden om te vormen naar concrete beelden (bijvoorbeeld door ‘echte’ LEGO® te gebruiken).

Bouwen

Uiteraard leren de kinderen bouwen en werken nabouwen met de LEGO® blokjes. Ze krijgen instructie via het spel en moeten dat dus nabouwen met de ‘echte’ blokjes.

Creativiteit

De kinderen leren creatief denken door oplossingen voor de problemen te bedenken die ze door het hele spel heen tegen komen.

Uitbreiden

Je kunt het spel uitbreiden met verschillende Expansion packs met minifiguren en omgevingen.

LEGO® DimensionsTM is o.a. te koop bij Intertoys

De game is verkrijgbaar voor de PlayStation®4 en PlayStation®3 computer entertainment systemen, Xbox One, Xbox 360 en Nintendo’s Wii UTM systeem.

Kijk ook eens op de Facebookpagina voor tips.

Banner gesponsord blog