Nieuw: Sil op school 2.0

Nieuw: Sil op school 2.0

Vorig jaar schreef ik al een keer een blog over Sil op school: een compleet kleuterprogramma waarmee je werkt aan alle de SLO-doelen voor taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Van de programmamakers hoorde ik dat ze het programma flink hebben uitgebreid. Veel materialen zijn er nu ook in een gedrukte versie in Sil op school 2.0: een map met zes uitgewerkte thema’s, de bijbehorende prentenboeken en een goed gevulde materialendoos. Ze vertellen graag wat ze hebben aangepast. 

Alle Sil-materialen blijven natuurlijk ook online beschikbaar. Downloaden en zelf printen kan dus nog steeds. Je bepaalt zelf wat jij handig vindt.

Sil op school 2.0

Met Sil werk je aan aansprekende thema’s

Sil op school is een thematisch programma. Jaarlijks werk je aan zes thema’s, steeds zes weken per thema.

Om te beginnen kun je kiezen uit zes basisthema’s die aansluiten bij het jaarritme:

  • Welkom op school
  • Nieuwsgierig
  • Pepernoten en kerstkransjes
  • Winterkost
  • Sil en de beestenboel
  • Op reis met Sil en Lis

Je bepaalt zelf welke thema’s jou aanspreken, er is volop keus. Naast de basisthema’s kun je putten uit een uitgebreid digitaal archief. Hieraan worden jaarlijks drie nieuwe thema’s toegevoegd. Alle thema’s passen goed bij de belevingswereld van jonge kinderen. Bijvoorbeeld:

  • Sil en de winterspelen
  • De kleine bouwvakkers
  • Hooggeëerd publiek
  • Pleisters en zalfjes
  • De kleine Rembrandt
  • Feest
  • Lente in het tuincentrum

Nieuw: Themamap

Sil op school themamapVanaf dit schooljaar kun je een Themamap bestellen, met 6 katernen voor de 6 basisthema’s.

In elk katern vind je een overzicht van alle activiteiten die je met de kinderen kunt doen. Er is duidelijk omschreven hoe je de activiteit kunt introduceren, wat de kinderen gaan doen en welke materialen je nodig hebt. Ook is uitgelegd aan welke doelen je werkt (doelen voor groep 1 en doelen voor groep 2) en binnen welk domein deze doelen passen (taal, rekenen, sociaal-emotioneel of motoriek).

Nieuw: zes prentenboeken

Prentenboeken Sil op school

 

Ook de prentenboeken die bij de zes basisthema’s horen, zijn nu in gedrukte vorm beschikbaar. De vormgeving van de prentenboeken is helemaal afgestemd op kleuters, met vrolijke grote afbeeldingen en teksten eronder.

Omdat ze een extra groot formaat hebben, kun je ze handig gebruiken in de kring. Dankzij hun hardcover kunnen de prentenboeken prima tegen een stootje. Handig omdat ze natuurlijk ook heel geschikt zijn om neer te leggen in bijvoorbeeld de lees- en schrijfhoek. Zo stimuleer je de kinderen om er zelf ook nog eens lekker in te grasduinen.

Nieuw: Materialendoos

Sil op school Materialendoos

Tot slot kun je er nu ook voor kiezen om de kant-en-klare materialendoos aan te schaffen, met daarin woordkaarten (6 x 50 woordkaarten bij de basisthema’s uit de themamap),  14 dagritmekaarten, 4 seizoenskaarten, 7 kaarten van de dagen van de week, 12 hoekkaarten en 12 planbordkaarten. Handiger kan het eigenlijk niet.

Alles ook nog online beschikbaar!

Wil je alle materialen liever zelf downloaden en printen? Dat kan natuurlijk nog steeds gewoon. Met een licentie via de Sil op school-website heb je toegang tot álle materialen van álle thema’s. Bij aanschaf van de licentie ontvang je sowieso de poppen Sil en Lis, die een hoofdrol spelen in het programma.

Speelleeromgeving

Als je in de onderbouw werkt, weet je als geen ander hoe belangrijk een rijke speelleeromgeving is. In een rijke speelleeromgeving kunnen kinderen spelenderwijs ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen.

Het werken met thema’s is altijd een handige aanleiding om de speelleeromgeving te vernieuwen. Bij elk Sil-thema krijg je daarom suggesties voor de inrichting van bijvoorbeeld de huishoek, de lees- en schrijfhoek, de rekenhoek, de ontdekhoek en de bouwhoek. Leuk detail: zelfs het schoolplein wordt niet vergeten.

Handige extra’s

Met alle uitgewerkte materialen van Sil op school kun je eigenlijk direct aan de slag. Je bent weinig tijd kwijt aan de voorbereiding. Toch voelt Sil op school geen moment als een keurslijf. Je hebt volop ruimte om je eigen keuzes te maken en om je eigen draai te geven aan de uitwerking van de thema’s en activiteiten. Om je op weg te helpen, geven de makers van Sil op school per thema linkjes naar leuke sites en filmpjes, tips voor leuke boeken, liedjes, gedichten en handige apps.

Gratis uitproberen

Kortom: het is echt het meest flexibele kleuterprogramma vol variatie.

Wil je kijken of het programma iets voor jouw school is? Bekijk het proefthema of vraag een zichtzending en/of een proeflicentie aan. Daarmee kun je Sil twee maanden lang gratis proberen.

Door Maike

De CED-groep heeft veel gedaan om te achterhalen wat leerkrachten van hun lesmethode en materiaal vonden. Zo hebben ze onder andere avonden verzorgd om het materiaal te bespreken. Naar aanleiding daarvan hebben ze alles verbeterd. Fijn dat de tips van leerkrachten dus erin mee genomen zijn.

Ik kan me voorstellen dat je als (beginnend) leerkracht graag een methode gebruikt om houvast te hebben in de lesstof en de activiteiten. Wat ik vooral fijn vind als ik een methode zou gebruiken op school: eigen inbreng. De mogelijkheid om te wisselen in activiteiten en vooral zelf ook lessen te bedenken. Met deze methode kan dat. Vooral de ruimte voor herhaling en flexibiliteit vind ik erg fijn.

Je kan kiezen voor de themamap, zodat je echt het hele programma gebruikt, maar je kunt ook nog steeds kiezen voor de online versie. Die zou ik dan zelf inzetten als een soort bronnenboek: de lessen eruit halen die aansluiten bij mijn groep en de doelen waarmee ik bezig ben.

In de lessen staat ook een verdiepend arrangement beschreven, vaak moeilijkere vragen voor kinderen die meer kunnen. Dat vind ik heel fijn, want ik vind het soms wel eens lastig om zelf uitdagende vragen te bedenken. Zo blijven de kinderen wel betrokken bij het onderwerp en zijn ze onderdeel van de activiteit.

Dit is een #jufmaikeadd