Onderwijs podcasts

(door Judith) De podcast is met een opmars bezig. Via streamingsdiensten kun je inmiddels diverse podcasts luisteren. Wist je echter ook al dat de minister van onderwijs, Arie Slob een heuse podcast heeft? In dit blog een aantal onderwijs-postcast tips…..

Onderwijs podcasts

Wat zijn podcasts?

Podcasts zijn geluidsbestanden die je kunt luisteren via een muziekspeler of streamingsdienst. Ruim 10 jaar geleden luisterde ik op mijn eerste iPod wel eens een (Amerikaanse) podcast bij een TVserie. De podcasts leken echter in Nederland niet echt van de grond te komen. Nu blijkt echter dat de podcast, in navolging van Amerika, aan een opmars bezig is. Vanaf 2017 komen er steeds meer podcast makers bij.

Het voordeel van een podcast is dat je on demand kunt luisteren naar een podcast die jouw interesse heeft. Een podcast wordt vaak uitgebracht met een bepaalde doelgroep, zoals bijvoorbeeld mensen in het onderwijs. Als luisteraar selecteer je een podcast op je interesse, je luistert (net als bij andere on demand diensten) alleen naar wat jouw interesse heeft.

Er zijn diverse podcast apps die je op je smartphone kunt installeren. Ook via Itunes, Spotify en Soundcloud kun je veel podcasts vinden.

Welke onderwijs podcast kun je vinden?

Via social media kwam ik in aanraking met de podcast ‘Flip the System’ van Rene Kneyber. Hij gaat in zijn podcasts in gesprek met zijn gasten over het onderwijsbeleid en de professionaliteit van de leerkracht. Zo heb ik met veel plezier geluisterd naar zijn podcast met Eva Naaijkens, waarin zij spraken over het boek ‘En als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven’ en de Alan Turingschool.

Een andere podcast die voor leerkrachten erg leuk is om te luisteren is ‘de grote vriendelijke podcast’.  In deze podcast gaan twee journalisten het gesprek aan met iemand uit de kinderboekenwereld. Ook praten zij over recent verschenen kinderboeken. De eerste podcast met Jacques Vriens over het boek code Kattenkruid is erg leuk om naar te luisteren en geeft meer informatie over het schrijfproces van dit bijzondere boek.

Deze week begreep ik echter dat onze eigen minister van onderwijs, Arie Slob, zijn eigen podcast heeft. Deze podcast heet ‘slobcast’ en inmiddels zijn er al vijftien van deze Slobcasts verschenen.  In deze Slobcast gaat de minister het gesprek aan met mensen uit het werkveld. Twee van mijn collega’s zijn uitgenodigd om in een Slobcast met de minister in gesprek te gaan. Ik ben erg benieuwd naar hun ervaring en natuurlijk naar de Slobcast.

Kende jij het fenomeen podcast al en heb jij nog leuke volgtips voor mij?

Afbeelding van David MG/Shutterstock

Onderwijs podcast