Ode aan mijn juffentas

Ode aan mijn juffentas

O jij lieve juffentas met je vele briefjes, plakkerige snoeppapiertjes en gerimpelde appeltjes. Ik kan niet zonder je. Maar moet je nodig eens opruimen… 

Ode aan mijn juffentas

O jij, wat houd ik van jou! En zo goed behandel ik je eigenlijk niet. Ik pleur je regelmatig naast me neer in de auto. Altijd sta je nog open en altijd valt je inhoud op de grond. Vloekend en tierend vouw ik me dan in allerlei bochten om de versnellingspook heen om je weer te kunnen vullen.

En wat dacht je van die keer dat ik mijn beker koffie over je heen kieperde. Per ongeluk, natuurlijk, maar wel heet.

Of toen ik je uit de plakkerige-want-net-boterham-met-appelstroop-gegeten handen van mijn dreumes moest redden. Die het vervolgens op een krijsen zette omdat mama jou net iets te hard uit haar handen trok?

En klaag jij?

Nee, ik dacht het niet. Je ondergaat alles lijdzaam en zegt nog geen boe of bah. Jij juffentas laat je verkleuren door een lekkende stift. En zeurt ook niet als het appeltje aan het einde van de zomervakantie toch iets teveel is gaan ruiken.

Al die papieren

Je klaagt zelfs niet als ik de vieze vodjes uit je vis die ik schoolpapieren durf te noemen. Half vergeeld en viezig van de ontbijtkoek waar het plastic per ongeluk van openscheurde.

En nu?

En nu heb ik een nieuwe baan. En wil ik je eigenlijk als juffentas verlaten. Want die koffievlekken krijg ik niet meer uit je. En de binnenkant plakt toch een beetje teveel aan elkaar. Het wordt tijd voor een nieuwe schooltas. Maar nu weet ik het niet meer. Zou je me nog een keer willen helpen? Ga ik voor een rugzak of voor een westernbag die ik zag bij Duifhuizen? Want jij kon dan wel dicht, maar had ook wel een heel kort bandje. Ik heb toch liever iets dat ik stevig vast kan houden, zoals een schouderband of fijne zachte banden van een rugtas. Ik stop je toch altijd veel te vol.

Opruimen

Het wordt tijd om je leeg te schudden en je schatten op te ruimen. En nog eens te mijmeren over de mooie momenten in de klas toen ik je open mocht doen.

Lees ook het blog over mijn leerkracht tas.

Afbeelding van Canonzoom/Shutterstock

Dit is een #jufmaikeadd

Ode aan mijn juffentas