Weerkalender maken en inzetten

Weerkalender maken en inzetten

(Door Deveney) Ik zie op Pinterest altijd de mooiste materialen voor in de klas voorbij komen. De weerkalender stond al lang bovenaan mijn lijstje, maar nooit nam ik de moeite om het ook echt te gaan maken. Een tijdje geleden vond ik toch een vrije middag, waarop ik zin had om thuis te gaan knutselen. Uiteindelijk was ik in twee uurtjes klaar met al mijn vormen van de weerkalender en kostte het me bijna geen geld. Kijk je mee naar hoe ik de weerkalender maakte en nu inzet in mijn kleuterklas?

Zelf een weerkalender maken en inzetten

Stap 1: Benodigdheden

Voor zelf een weerkalender maken heb je niet veel nodig. Zorg er natuurlijk eerst voor dat je alle benodigdheden in huis hebt. Papier, watten, een potlood en een schaar heb je waarschijnlijk al. Ik kocht bij een hobbywinkel en bij AliExpress goedkoop vilt. Tijdens het maken merkte ik dat ik het vilt van AliExpress het fijnst vond werken. Dit was wat steviger. Bij Bol.com bestelde ik een textiellijm. Ik koos voor de textiellijm Gütermann HT2, omdat ik hier goede recensies over las. De lijm droogt doorzichtig op.

Stap 2: De voorbereiding

Bedenk wat je wilt maken en welke vormen je voor de weerkalender nodig hebt. Om het mezelf makkelijk te maken, tekende ik eerst alles op stevig papier en knipte dit uit. Ik tekende bijvoorbeeld alvast en zon en een wolk. Deze kon ik hierdoor meerdere keren gebruiken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om sjablonen van internet te halen. Omdat dit eenvoudige vormen zijn, koos ik ervoor om deze zelf te tekenen. Ik wilde uiteindelijk het volgende maken: een lichte wolk, een donkere wolk, een lichte wolk met sneeuw, een donkere wolk met regen, een donkere wolk met bliksem, een zon en een wolk met een zon.

Weerkalender maken vormpjes tekenen

Stap 3: Teken je vormen op vilt

De uitgeknipte vormen van papier legde ik op het vilt en trok ik over. Zelf gebruikte ik een pen, maar dit raad ik echt niet aan. Mijn blauwe balpen ging vlekken op het witte vilt door de lijm. Ik zou de volgende keer een potlood gebruiken en een licht lijntje tekenen. Zorg ervoor dat je alles twee keer tekent voor de weerkalender, omdat we straks twee dezelfde delen op elkaar willen plakken. Vervolgens knip je het vilt uit. Ik gebruikte een stofschaar, maar een keukenschaar werkt ook prima.

Weerkalender maken met vilt

Stap 4: Vullen en plakken

Leg de watten op 1 van de twee delen. Ik koos ervoor om niet te veel watten te gebruiken, maar wees niet te zuinig. Mijn vormpjes zijn namelijk wat dun geworden. Hierna deed ik de textiellijm voorzichtig langs de rand. Doe dit bij beide delen. Op de lijm stond dat de lijm 5-8 minuten moest drogen, maar ik merkte dat ik het beste na 1 minuut de andere kant er al op kon leggen. Waarschijnlijk komt dit doordat je weinig lijm gebruikt. Er is niet veel nodig.

Weerkalender maken vullen

Stap 5: De puntjes op de i

Toen ik alles op elkaar had geplakt, merkte ik dat ik toch niet alles zo netjes had geknipt en geplakt. Om de vormen wat strakker te maken knipte ik alles nog wat bij. Ik had een leuk doosje van Sostrene Grene waar ik de vormpjes in deed. Je kunt ervoor kiezen om klittenband of magneettape op de vormen te plakken. Hierdoor kun je ze op de muur in je klas bevestigen.

De weerkalender inzetten in de klas

Ik gebruik de weerkalender in mijn ochtendroutine. Nadat we hebben bekeken welke dag het is, pak ik de vormpjes erbij. Eerst zing ik een liedje over het weer. Dit liedje komt uit het Lilaliedjesboek van de methode Schatkist. Vervolgens kijken de kinderen naar buiten en kiezen de klassenhelpers het goede vormpje erbij.

Nog meer vormen

Omdat ik toch lekker bezig was, besloot ik om ook de vormen van de feestdagen te maken voor op onze weerkalender. Ik maakte een mijter (Sinterklaas), kerstboom (kerst), sneeuwpop (winter), hart (Valentijnsdag), paashaas (Pasen) en een kroon (Koningsdag).

Weerkalender maken feestdagen

Weerkalender maken en inzetten