Persoonlijke ontwikkeling als leerkracht

Persoonlijke ontwikkeling als leerkracht

Zelfhulpboeken? Cursussen voor persoonlijke ontwikkeling als leerkracht? Dat heb ik toch niet nodig? Dacht ik altijd, want ik ben toch zo’n stabiel persoon. Maar ik ontdekte dat ik het heel fijn vind om mezelf te ontwikkelen. Mijn tips voor boeken, cursussen en meditaties. 

Persoonlijke ontwikkeling als leerkracht

Waarom aan persoonlijke ontwikkeling doen?

Ik zie persoonlijke ontwikkeling als een momentje voor mezelf. Tegenwoordig start ik de dag met een miracle morning (fantastisch boek, vertel ik straks meer over) waarin ik mediteer en visualiseer hoe ik mijn mooiste leven wil inrichten. Elke dag zit ik dus even aan een tropisch strand waar ik de zon zie opkomen om vervolgens een fijne dag te hebben met mijn gezin aan het zwembad en lezend aan het strand met een alcoholvrije cocktail. Heerlijk om zo de dag te starten toch? Echt mijn momentje voor mezelf. Daar haal ik al enorm veel rust uit wat ik de hele dag bij me draag en uitstraal. Werkt ook goed om je dag voor de klas zo te beginnen, je hebt dat belangrijke moment voor jezelf al gehad en start je dag in rust.

Je bent nooit uitgeleerd, elke dag leer je bij om nog beter te worden. Dus naast dat je zelf leert, is het ook beter voor je vak, want je vergroot je individuele mogelijkheden, zie het hier.

Mindset vond ik ook altijd zo’n gek woord. Maar hoe fijn is het om positief naar de wereld te kijken, i.p.v. negatief? Om te kijken naar groei in plaats van achteruitgang? Je leven is zoveel leuker! Hoe hameren we er niet bij de kinderen op? Een positieve mindset laat je leren. Maar dat geldt toch ook voor ons? Wij zijn het voorbeeld, wij moeten het voorlezen. Met een positieve mindset, als je daar goed aan werkt, sta je ook op die manier voor de klas. Dat scheelt al zoveel in je klassenmanagement bijvoorbeeld!

Dus

  1. Moment voor jezelf, voor rust.
  2. Je leert elke dag.
  3. Je krijgt een positieve mindset

Boeken over persoonlijke ontwikkeling

Ik lees veel vakliteratuur en tijdschriften over het onderwijs, maar meestal doe ik dat in periodes. Nu aan het begin van het kalenderjaar werk ik graag aan mezelf en lees ik vooral boeken voor persoonlijke ontwikkeling. Rond de zomer lees ik dan vaak weer vakliteratuur, zodat ik goed kan starten in het nieuwe schooljaar.

Ik ben begonnen met het volgen van @structuurjunkie op Instagram en zo leerde ik al meer over plannen (wat ik al veel zelf deed). Zodoende schreef ik het e-book Plannen voor leerkrachten.

Van daaruit ben ik boeken gaan lezen. Koop ze bij je lokale boekhandel :).

Focus aan/uit

Focus aan/uit

Met dit boek is de persoonlijke ontwikkeling verder gegaan. Ik wilde meer leren over hoe je focus houdt op je werk. Ik las het boek tijdens het schrijven van het boek over voor jezelf opkomen als leerkracht (moet nog uitkomen) en leerde er veel van. Het gaat in op hoe je brein werkt. Hoe je dus focus kunt leggen op je werk en zorgt voor minder afleiding. Bekijk het hier. Een van mijn favoriete boeken!

Nice girls don’t get the corner office

nice girls

Dit boek inspireerde me om mijn eigen boek te schrijven. Het is gericht op het zakenleven, maar het leert je wel hoe je voor jezelf opkomt en hoe je zaken gedaan krijgt als vrouw. Je krijgt meer grip op je carrière. Bekijk het hier.

De meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen

Niet per se een boek voor persoonlijke ontwikkeling, maar wel een fijne om je mindset te veranderen. Want alle mensen willen het eigenlijk goed doen. Een mooie om te leven vanuit liefde, in plaats van angst. Bekijk het hier.

Als ik maar niet door de mand val

Als ik maar niet door de mand val

Dit boek kreeg ik als recensie exemplaar van Kosmos. Gericht op het bedrijfsleven, maar je kunt het zeker vertalen naar de praktijk als leerkracht. Ik heb daar namelijk wel eens last van. Het gevoel dat ik er niks van bak en dat ik ontdek word als een hele slechte leerkracht. Je leert welke vormen van het imposter-syndroom er zijn met tips hoe je die kunt aanpakken. Achterin bij elk hoofdstuk staan tips die fijn zijn om op te volgen. Bekijk het hier.

Miracle morning

Miracle morning

Mijn nieuwe favoriet en met Kobo plus abonnement te lezen! Ik stond elke dag al graag vroeg op, omdat ik dan volledige rust in huis ervaar en echt met volledige focus kan werken. Zo doen we dat nu ook in de tijd van thuisonderwijs. Ik ben tot 9.00 uur met de miracle morning bezig en aan het werk, dan is mijn man met de kinderen. Je mediteert, visualiseert, beweegt, schrijft in een dagboek en werkt en dat allemaal nog voor 8.00 uur. Ik wil niks meer anders! Ik word zelfs moe als ik in het weekend uitslaap, ik heb die miracle morning nodig! Bekijk het hier.

You are a badass

You are a badass

Wil je jezelf beter leren kennen en goede keuzes kunnen maken? Lees dit boek! Ik heb vooral ook genoten van de enorme humor in het boek, het leest dus als een trein. Het zou maar zo kunnen dat je hierna hele andere keuzes maakt in je leven. Bekijk het hier.

Vier vragen die je leven veranderen

vier vragen

Dit boek lees ik nu en vind ik ook zo fijn! Er staan veel anekdotes in die het makkelijk leesbaar maken. Katie leert je dat je eigenlijk maar weinig kan veranderen in het leven. Wat je wel kunt veranderen zijn je gedachten erover, zodat je minder lijdt. Ik pas het steeds meer toe in mijn leven en het werkt bevrijdend.

Werkdrukverlichting voor leerkrachten

Wil je ook meer doen aan persoonlijke ontwikkeling? En laagdrempelig ermee bezig zijn? Bekijk dan mijn cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten waarin je zelf leert om je werkdruk te verlagen op de werkvloer. Vol praktische tips uit mijn eigen praktijk als leerkracht. Bekijk het hier.

Er staan Affiliate links in dit blog