QR kaarten lente

QR-kaarten lente

(Door Suzanne) Al een aantal thema’s werk ik met de kleuters met QR-codes. Ik gebruikte daarvoor eerst QR-kaarten van anderen. Maar ik was erg nieuwsgierig  of ik dat zelf ook zou kunnen maken. Ik ging aan de slag en in dit blog leg ik uit hoe je zelf makkelijk QR-kaarten kunt maken. En je vindt de QR-kaarten die ik heb gemaakt bij de lente.

QR-kaarten lente

Thema

De kleuters zijn razend enthousiast over het werken met de QR-kaarten. We hebben ze onder andere gebruikt bij het thema kerst en het thema winter.
Niet zo heel verrassend dat bij ons in de kleutergroep het thema lente binnenkort van start gaat. Dus bij dat thema ben ik spelletjes, filmpjes en dergelijke gaan zoeken.

Daarnaast gaan we ook de lessen van Verus, behorend bij de Week van de Hoop, in de klas uitvoeren. Ik heb daarom een aantal van de liedjes die in de lessenserie voor kleuters voorkomen, gebruikt bij het maken van de QR-kaarten.

Lees ook: WEEK VAN DE HOOP: GRATIS LESMATERIAAL

QR-code generator

Volgende vraag was hoe ik zelf een QR-code kon maken. Dat bleek heel eenvoudig. Even googlen en ik kwam uit op de website van QR-code generator.
Je klikt op “maak direct uw gratis QR-code” en je komt op een handig format terecht.
Er zijn overigens veel verschillende manieren om een QR-code te genereren. Dit is een van de makkelijkst hanteerbare manieren.

Stappenplan

  • Stap 1: Zoek online spelletjes, filmpjes, liedjes, enz.
  • Stap 2: Kopieer de link van de website waarop je spelletje/filmpje/liedje staat.
  • Stap 3: Kies op http://www.qr-codegenerator.nl/generator/index.html voor de toepassing URL.
  • Stap 4: Plak bij “Vul in” de link naar je spelletje/filmpje/liedje.
  • Stap 5: Kies formaat jpg.
  • Stap 6: Klik op “Genereer code” en je code verschijnt in het naastgelegen vakje.

Kaarten scannen

Als je bovenstaande stappen door hebt gelopen dan kun je de QR-code downloaden. Ik heb de afbeelding vervolgens gekopieerd en in een word-bestand kaarten gemaakt met plaatjes erbij. Heel simpel alles in een format geplakt en klaar. Niet slecht voor een eerste probeersel.

Om de kaarten in de klas te gebruiken heb je een iPad of tablet met QR-scanner nodig. Daarvoor zijn vele verschillende (gratis) apps in de Google Play of de AppStore beschikbaar.

Eigenlijk dus heel makkelijk om zelf te maken voor je klas. Maar nog makkelijker als je ze kant en klaar kunt vinden!
Mijn kaarten kun je hieronder downloaden.

QR-codes lente

QR-codes lente

Mocht je nog meer QR-kaarten zoeken (ook voor midden- en bovenbouw), kijk dan eens op de site van Susan Spekschoor

 

QR-kaarten thema lente