Recensie: De Avonturenschool van Juf Wervelwind

Geschreven door Suzanne. Juf Wervelwind is de eigenwijze directrice van de Avonturenschool voor Dochters van Drukke Ouders, die is gevestigd in een vuurtoren. Haar motto is: het leven is één groot avontuur!

Juf Wervelwind

De vier meisjes die door hun ouders naar deze school zijn gestuurd (in een doos, dat scheelt tijd), zijn niet meteen overtuigd van haar bijzondere kijk op de dingen. Wát moeten ze leren? Vliegen? Expres verdwalen?!

Het lezen van dit boek is op zichzelf al één groot avontuur! Het boek begint met een uitnodiging van juf Wervelwind aan de drukste ouders van de wereld. Natuurlijk heb je als drukste ouders van de wereld, geen tijd om je dochter naar school te brengen. Maar daar heeft juf Wervelwind een prima oplossing voor bedacht; je kunt je dochter gewoon opsturen in de bijgeleverde doos.
Op de daarop volgende bladzijden is in prachtige zwart-witprenten te zien hoe juf Wervelwind samen met haar twee corgi’s, Abel en Tasman, vanaf de vuurtoren de komst van de vijf dozen afwacht. Als alle dozen zijn aangekomen blijkt dat één van de meisjes tijdens de reis uit de doos is gevallen. De overige meisjes en de juf zullen naar haar op zoek moeten. Dat wordt een heel bijzondere reis, waarbij de meisje expres moeten verdwalen en leren om “de minder bereisde weg” te nemen.

Het personage van juf Wervelwind doet denken aan een mix van Mary Poppins en Nanny McPhee. De juf wordt bijgestaan door haar twee corgi’s, een hondenras dat bekent staat om zijn kindvriendelijkheid, uithoudingsvermogen en intelligentie.

Juf Wervelwind is er om de meisjes dingen te leren waar hun eigen ouders het te druk voor hebben. Daarbij benadrukt de schrijfster dat het gedrag van de meisjes, wordt veroorzaakt door de drukke ouders die nergens tijd voor hebben. Zo wordt één van de meisjes lui genoemd, omdat ze de hele dag in haar pyjama voor de televisie zit. Maar dat is nu eenmaal de enige manier waarop ze haar ouders, beroemde televisiekoks, kan zien. En schreeuwt één van de meisjes voortdurend wanneer ze iets zegt, omdat ze gewoon eens gehoord wil worden.

Het verhaal is even avontuurlijk als onvoorspelbaar. Je wordt tijdens het lezen meegenomen in de wonderbaarlijke reis die de personages afleggen met behulp van onder andere de hemelbezemwind en de zeeschuimers.
Elise Primavera is naast de schrijfster ook de illustrator van het boek. Het boek eindigt precies zoals het begint, met een reeks bijzondere zwart-wittekeningen. Primavera geeft een duidelijke boodschap af met haar boek; het leven is een avontuur, waarin je niet bang moet zijn om te verdwalen of te kiezen voor de minder bereisde weg.

Al met al is “De Avonturenschool van Juf Wervelwind” een absolute aanrader! Mijn dochter kon niet wachten tot ik het uit had, zodat we het samen konden lezen. Ik hoop van harte dat Elise Primavera een vervolg gaat schrijven. De avonturenschool en de unieke directrice bieden meer dan voldoende mogelijkheden voor een nieuw avontuur.

Het is een bijzonder boek met een waardevolle les voor alle ouders die soms net even wat te druk zijn en daardoor vergeten wat echt belangrijk is in hun leven.

De avonturenschool van juf Wervelwind” geschreven en geïllustreerd door Elise Primavera

Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf circa 8 jaar.
ISBN-nummer: 978 90 261 3858 4