Recensie en (les)tips bij Kobe maakt een museum

In groep 3 staat op het moment het thema verzamelen centraal. Maar ook voor kleuters zijn verzamelingen en musea erg interessant. Het boek Kobe maakt een museum is een aanrader om over verzamelingen en het museum te praten met de kinderen. Kleuters kun je het voorlezen, groep 3 kan het misschien al grotendeels zelf lezen. In dit blog vind je ook tips om met het boek aan de slag te gaan. 

Kobe maakt een museum

Kobe vindt van alles in het bos en neemt het mee naar huis voor zijn verzameling. Hij heeft zoveel verzameld, dat hij niet meer weet wat hij ermee moet doen. Zijn oma geeft de tip om een museum te beginnen. Kobe sorteert er op los en heeft voor een week een museum. Dan heeft hij er wel genoeg van en maakt een mooi foto-album van zijn hele verzameling.

Wat vind ik?

Wat een leuke illustraties staan er in dit boek. Kobe heeft een hele grote verzameling en die staat gedetailleerd in het boek. Erg leuk om te zien en wat is er veel mee mogelijk!
Het verhaal is tekstueel gezien niet heel sterk, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de mooie tekeningen. Er wordt vooral veel uitgelegd in het boek. Hoe kun je verzamelen? En wat is een museum? Veel stof om over te praten en kinderen enthousiast te maken om naar een museum te gaan!

(Les)tips

Taal

 • Praat met de kinderen over verzamelen:
  Vragen:
  Wat is een verzameling?
  Wat verzamel jij en hoe doe je dat?
  Wat kun je verzamelen?
  Wat vind je van een huis vol met verzamelingen?Laat leuke, grappige, of mooie verzamelingen zien. Struin het internet af en bekijk gekke verzamelingen. Praat daarover met de kinderen. Wat vinden ze van die verzamelingen? Zouden ze dat zelf ook willen?
 • Praat met de kinderen over het museum:
  Vragen:
  Wat is een museum?
  Welke musea ken je en wat kun je daar doen?
  Welk museum vind je het leukste en waarom?Praat over de verschillen tussen musea. In het ene museum moet je bijvoorbeeld heel stil zijn, terwijl je in het andere museum overal aan mag zitten.

Rekenen

 • Wat is er veel te tellen in dit boek! De verzamelingen, de mensen die het museum bezoeken, de ballonnen die langs vliegen op een bepaald moment in het boek. Tel er maar op los!
 • Op twee bladzijdes staan allerlei voorwerpen uit de verzameling van Kobe. Kopieer deze bladzijde en sorteer deze voorwerpen met de kinderen. Sorteer op kleur, op vorm, op grootte, op ware grootte, op plaats waar het vandaan komt, etc. Je kunt blijven puzzelen!

De wereld om je heen

Maak een museum

Maak een museum met de kinderen. Maak eerst een grote verzameling. Laat de kinderen wat meenemen van thuis, in het bos of op het strand naar mooie snuisterijen zoeken, etc. In het boek staan op twee bladzijdes alle snuisterijen van Kobe. Dit kan de kinderen helpen met tips voor wat je kunt verzamelen.
Sorteer deze verzameling eerst. Dit kan bijvoorbeeld op kleur, op grootte en op soort.
Vraag de kinderen een museum te maken. Laat ze goed nadenken hoe zo’n museum eruit moet komen te zien. Wat hebben ze daar allemaal voor nodig? Wie nodig ze uit en hoe doen ze dat?
Maak het museum waarbij de verzameling netjes uitgestald is. Ook dit kan gesorteerd worden.
Maak toegangskaartjes voor het museum met het geldbedrag erop. Je kunt de gasten bijvoorbeeld 50 cent laten betalen.
Zo leren de kinderen met geld omgaan. Laat de kinderen de kaartjes bij de ingang controleren en eventueel knippen.

De kinderen maken mooie foto’s van hun verzameling in het museum. Hier kunnen ze dan, net zoals Kobe, een mooi foto-album van maken. Je kunt het foto-album opleuken door er platte voorwerpen uit de verzameling bij te plakken, zoals stickers, gedroogde bloemen en schilderijen of tekeningen.

Veel plezier met het museum! Laat je de foto’s zien?

Bekijk of koop Kobe maakt een museum.