Flashcards van Fundels

Review: Flashcards van Fundels (tellen, keersommen en Engels)

(Door Deveney) Van Cartamundi kreeg ik een doos opgestuurd met allerlei spellen van het merk Fundels. Hierbij ligt de nadruk op spelend leren. Vandaag review ik drie doosjes met flashcards. Ik heb mijn leerlingen in groep 3 en mijn oppaskind mij laten helpen met het testen!

Bij alle drie de setjes flashcards zit een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarbij er verschillende voorbeelden van spellen wordt gegeven. Ik heb bij ieder setje één of twee spellen uitgekozen en deze getest.

Flashcards Counting Fun

Flashcards Counting Fun

Met deze flashcards kunnen twee spellen rond ‘tellen’ worden gespeeld, doordat de kaarten twee kanten hebben. De ene kant is geel gekleurd en de andere kant is roodgekleurd.

Spel 1: Geel

Met het gele spel moet goed worden geteld. Op de ene helft van de kaarten staat een aantal slangen getekend tot en met tien slangen. Op de andere helft van de kaarten staat een getal tot en met tien. Het doel van dit spel is dat de goede combinaties gemaakt worden. Om er een spelelement aan toe te voegen, moeten de kaarten op een stapel worden gelegd. Wie kan hier de goede combinatie mee maken? De speler met de meeste kaarten aan het einde wint het spel.

In de praktijk

Voor groep 3 was dit spel natuurlijk al wat aan de makkelijke kant. Om het spannender te maken, verzonden mijn leerlingen dat het zo snel mogelijk moest. Hierdoor werd het best spannend! De kaartjes zijn mooi vormgegeven en leerlingen moeten de slangen echt tellen, doordat er geen duidelijke 5-structuur in zit.

Spel 2: Rood

Bij het rode spel gelden eigenlijk dezelfde spelregels als bij het gele spel, alleen moeten er hier sommetjes worden gemaakt tot en met tien. Het gaat hierbij zowel om erbij als eraf sommen. Hier moet dan het goede aantal dieren bij worden gezocht.

In de praktijk

Ook deze kant van de kaartjes is mooi vormgegeven. Voor sterke kinderen van groep 2 of kinderen van begin groep 3 is dit een leuk spel om te beginnen met het maken van erbij en eraf sommen. Zelf vind ik het een groot pluspunt dat de kaarten twee kanten hebben, waardoor er veel mogelijkheden zijn waarop je deze kaarten in de klas kunt inzetten.

Flashcards Multiplications

Flashcards Multiplications

Deze kaarten zijn verdeeld in zeven kleuren. Iedere kleur hoort bij een tafel. De kleur geel hoort bijvoorbeeld bij de tafel van drie en de kleur groen hoort bij de tafel van negen.

Spel

Hierbij kies je als leerkracht een kleur kaarten, bijvoorbeeld de kleur rood. De kinderen gaan dan oefenen met de tafel van 6. De stapel wordt in het midden gelegd. Wie als eerste het goede antwoord geeft van de keersom (bijvoorbeeld 6 x 5) mag de kaart houden.

In de praktijk

Ik heb dit spel gespeeld met mijn oppaskind, omdat het spel voor groep 3 natuurlijk nog niet aan de orde is. Het is leuk, omdat er een competitief element in het spel zit. We wilden natuurlijk allemaal zo veel mogelijk kaarten winnen. Om het spel moeilijker te maken, kun je andere kleuren toevoegen, zodat je de kinderen de tafels laat oefenen die zij nog moeten leren of remediëren. Dit vind ik een groot pluspunt, omdat je hierdoor zelf kunt differentiëren.

Flashcards Learn English

Flashcards Learn English

Met deze flashcards leren de kinderen meer dan 50 Engelse woorden. De kaarten zijn verdeeld in zes categorieën met elk een andere kleur: Eten & drinken, de keuken, op school, de badkamer, kleding en dieren. Op de ene kant van het kaartje staat het Engelse woord en op de andere kant het bijpassende plaatje.

Spel 1

De spelleider pakt een categorie kaarten en laat een plaatje zien. De rest van de leerlingen zegt hierbij het goede Engelse woord. Wie het goed zegt, mag het kaartje houden.

In de praktijk

Ook dit spel heb ik samen met mijn oppaskind gespeeld. Om het spel moeilijker te maken heb ik verschillende categorieën door elkaar gebruikt. Ook met dit spel is dus goed te differentiëren.

Spel 2

De kinderen pakken een aantal kaarten binnen een categorie en proberen met deze woorden een zin of een kort verhaaltje te maken.

In de praktijk

Dit was heel erg leuk, omdat hierbij veel fantasie gebruikt mag worden. Wel lastig, omdat kinderen niet alleen de woorden van het kaartje moeten kennen, maar ook woorden om een zin te maken.

Algemene indruk van de flashcards

De kaarten zijn van stevig materiaal en alle kaarten zijn leuk en duidelijk vormgegeven, door het gebruik van de verschillende kleuren. De kaarten zitten in handige doosjes die het formaat hebben van een kaartspel. Hierdoor nemen de spellen weinig plek in beslag en kunnen ze makkelijk worden opgeborgen. Bij mij begint één doosje wel al een paar kleine scheurtjes te vertonen, dus deze had wat mij betreft iets steviger gemogen. Doordat de kaarten er vaak in en uit worden gehaald, slijt het doosje al een beetje. Met alle flashcards kunnen verschillende spellen mee worden gedaan, waardoor het leuk blijft voor de leerlingen om ze te gebruiken. Ook kun je als leerkracht zelf de moeilijkheidsgraad bepalen, wat ik echt een groot pluspunt vind!

Lees ook: FUNDELS: LEARN TO MATCH & LETTERS SCHRIJVEN

BewarenBewaren

BewarenBewaren