Staken dinsdag?

Staken dinsdag?

Er komt een gigantisch lerarentekort aan in het basisonderwijs. Het beroep is door lage salarissen en de hoge werkdruk onaantrekkelijk voor veel (nieuwe) mensen. Ga jij staken dinsdag? 

Staken dinsdag

Mijn school doet gelukkig mee aanstaande dinsdag. Er hebben veel collega’s aangegeven te willen staken voor een uur, dus gaan we pas een uur later open. In dat uur komt er een ontbijt en gaan collega’s samen met elkaar in gesprek.

En ik?

Zelf staak ik niet. Met maar een simpele reden: ik werk niet op dinsdag. Een beetje gek om met ons zoontje naar school te komen op mijn niet-werk-dag om te staken terwijl het ook om de hoge werkdruk gaat. Maar ik steun jullie uiteraard wel vanuit huis!

Voer ik wel actie?

Ja natuurlijk! Ik schrijf regelmatig over de werkdruk. En ik schreef een brief aan Sander Dekker waar hij op reageerde en ook daadwerkelijk in de klas kwam. Hopelijk zet hem dat aan het denken om andere stappen te zetten.

Lees ook: BRIEF AAN SANDER DEKKER

Waarom staken?

Er is de afgelopen maanden veel actie gevoerd voor een hoger salaris en minder werkdruk. Met weliswaar af en toe steun vanuit de politiek, maar geen concrete plannen. Maar voor ons als docent basisonderwijs is het genoeg. We zijn de hoge werkdruk zat en willen graag meer verdienen. Zeker omdat de werkdruk nog hoger wordt nu er minder leerkrachten van de Pabo af komen. Meer kinderen opvangen in een klas dus.
Het beroep heeft een lage status en daar moeten we iets aan doen!

Maar een uurtje?

Als leerkracht denk ik: laten we meteen een dag staken. Maar ik snap heel goed dat de bonden en PO in actie eerst goodwill willen kweken bij ouders. Uiteindelijk zijn zij en hun ouders wel de dupe van het staken. Dus heel goed, eerst een uurtje en vervolgens, als er niets gebeurd, weer verder kijken wat de plannen worden.

Politici in het nieuws

Verwacht ik er iets van? Ik klink wellicht pessimistisch, maar eigenlijk verwacht ik er niets van. Politici spreken elkaar in de media behoorlijk tegen. Sander Dekker geeft aan dat we niet voor alles onze hand moeten ophouden. Maar Lodewijk Asscher wil ons wel meer betalen. Als politici elkaar tegen spreken terwijl ze wel samen in een demissionair kabinet zitten, wat moeten we dan geloven? Ik denk dat ze toch uiteindelijk wachten tot het nieuwe kabinet is geformeerd.

Lees ook: SANDER DEKKER BIJ JUF MAIKE IN DE KLAS

Meer informatie op de site POFRONT. Ga jij staken? 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock