Regels van de school

Sterke start in de klas

De school waar ik werk maakt gebruik van sterke start: een methode om de processen rond de groepsdynamiek goed in te zetten en de regels aan te leren. Er is als school een eigen variant op gemaakt. 

Vanwege de privacy van leerlingen kan ik het materiaal niet delen. Ook zijn de kaarten die erbij horen gemaakt door de man van een van onze collega’s, dus dit kan ik ook niet delen. Ik kan wel vertellen hoe we het op school aanpakken en laat de foto’s van de kaarten zien. 

Regels van de school

Er zijn drie regels die door de hele school gelden. Deze regels bespreken we allemaal de eerste schoolweken. De regels hangen in de klas, zodat er ook regelmatig op terug gegrepen kan worden.

Regels van de school

De drie regels

Deze drie regels zijn:

  1. Ik heb respect voor een ander.
  2. Ik ben zuinig op de materialen.
  3. Ik ben goed bezig.

Lees ook: 10 GROEPSVORMENDE ACTIVITEITEN BASISONDERWIJS

Filmpjes

Van al deze regels zijn filmpjes gemaakt met de leerlingen. Hierbij is een variant te zien waarbij het verkeerd gaat en een variant van het filmpje waar alles keurig loopt zoals het hoort. Je kunt dus als leerkracht ook verwijzen naar de filmpjes. ‘Ik zie nu dit en dit, maar ik wil dit en dit zien. Weet je nog, net als in het filmpje?’
Deze filmpjes tonen we dus ook volop in de eerste schoolweken.

Rijmregels voor kleuters

Om het voor de kleuters wat makkelijker te maken, hebben we ook rijmregels. Deze hangen we onder de drie grote regels. Van elke rijmregel maken we een foto met de klas zoals we het graag willen zien. Deze hangen we onder de rijmregels. Zo kunnen we de kinderen bijvoorbeeld even laten kijken naar hoe we het ook alweer willen. Ook kunnen we er naar verwijzen als we de regels in de kring bespreken, bijvoorbeeld als een regel niet zo lekker loopt.

Bekijk ook: ROUTINES IN DE KLAS IN PICTO’S

De rijmregels die wij gebruiken

  1. in de kring zit ik stil
  2. een vinger als ik iets zeggen wil
  3. als ik met spelen stop ruim ik alles netjes op
  4. kijk goed wat je ziet in de klas loop ik rustig en ren ik niet
  5. is iemand verdrietig of alleen dan ga ik er even heen
  6. als ik wil dat iemand stopt dan zeg ik stop hou op
  7. wij houden ons mond als er niks aardigs uit komt

Bij Kleuterjuf in een kleuterklas vond ik kaarten met de regels in de klas. Maar nog beter werkt het om er je eigen kaarten van te maken. Bijvoorbeeld door foto’s te maken met je klas.

Bij onze klas komen de foto’s van hoe we het graag willen naast de rijmregels te hangen. Zo kunnen we er altijd even op terug grijpen.

Ook met de ouders maken we een goede start tijdens het startgesprek.

Hoe maak jij een sterke start tijdens de gouden weken? 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren