Complimenten geven, hoe doen we dat?

Complimenten geven, hoe doen we dat?

Door Manon. Complimenten geven, het lijkt zo vanzelfsprekend. We doen het de hele dag door. Wat is belangrijk bij het geven van een compliment? En welke complimenten kun je geven? 

Waarom complimenten geven?

Een compliment geven zorgt er voor dat een ander zich in zijn kracht voelt en zorgt voor een positieve sfeer. Ook geeft een compliment een ander vertrouwen: ik ben op de goede weg, ik kan het.

Op school is het goed om te stimuleren dat kinderen onderling ook complimenten geven aan elkaar. Maar dat is soms best lastig. Vaak komen dan dezelfde complimenten langs, dus het is goed om de kinderen te leren hoe je een goed compliment kan geven.

Welke soorten complimenten kun je geven?

  • Je hebt…. (over je uiterlijk, een mooie bril, zachte haren)
  • Je bent….. (goed in rekenen, grappig)
  • Je hebt ….(over spullen, een mooie pen, een leuke slaapkamer)
  • Je kan……( goed turnen, mooi schrijven)

Wat is belangrijk bij het geven van een compliment?

  • Geef alleen een compliment als je het echt meent.
  • Kijk iemand aan als je een compliment geeft.
  • Begin je compliment met een van de beginzinnen hierboven, dat helpt je.
  • Geef een compliment wat echt past bij degene die het compliment mag ontvangen, wat is bijzonder?

Lees ook: WAAROM IK ELKE DAG POSITIEF START

Op internet kun je verschillende werkvormen vinden om aan de slag te gaan met complimenten geven. Zoals ik eerder al schreef was bij ons in de klas Wie is de mol een leuke activiteit rondom groepsdynamiek. Hier kreeg een kind een geheime opdracht en mocht deze die dag uitvoeren. Aan het eind van de dag raadden de andere kinderen wie de mol was. Vaak gaven we als opdracht om die dag zoveel mogelijk complimenten te geven.

Lees ook: GROEPSSFEER: WIE IS DE (KLASSEN) MOL?

Ook is het een leuk idee om aan het begin van de dag alle kinderen een naam uit de pot te laten trekken, aan het eind van de dag geven ze die persoon een compliment. Je kunt een complimenten muur of complimenten lijst maken. Of je kiest een kind van de week en die week worden er allemaal complimenten gegeven aan dat kind. Aan het eind van de week mag dit kind de lijst met complimenten mee naar huis nemen en kiest deze een nieuw kind van de week. Daar kun je vast mee vooruit, en anders: kijk maar eens op pinterest. Bekijk ook eens het blog complimenten geven en ontvangen voor kinderen

Compliment ontvangen

Een compliment ontvangen is natuurlijk een ander verhaal. Het blijkt namelijk knap lastig en vaak weten we niet hoe we moeten reageren als we een compliment krijgen. Ik leer de kinderen in mijn klas altijd dat ‘dankjewel zeggen’ genoeg is. Vaak willen we het compliment kleiner maken, door te zeggen, ‘het was geen moeite’ of ‘nee joh dat is niet zo’. Maar zeg gewoon ‘dankjewel’ en geniet van je compliment, je hebt het vast verdiend!

Lees ook: DE KRACHT VAN COMPLIMENTEN

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren