The art of the brick, tentoonstelling

The Art of the Brick, tentoonstelling

Precies in het eerste weekend dat de musea weer open mochten, werden we uitgenodigd voor de tentoonstelling The Art of the Brick. Een grote tentoonstelling met meer dan 100 kunstwerken van ruim één miljoen LEGO®-stenen en een Playzone om naar hartelust zelf te spelen met de steentjes. 

The Art of the Brick

De tentoonstelling The Art of the Brick was net vier dagen open toen de tweede lockdown ingezet werd. Afgelopen vrijdag op zaterdagnacht werd het feestelijk heropend door deelnemers van LEGO MASTERS. LEGO® was altijd al populair, maar nu helemaal door het programma waar ook twee docenten aan mee deden! Wij mochten dit speciale openingsweekend op zondag komen.

Nathan Sawaya (1973) is de enige persoon ter wereld die zowel de titel LEGO Certified Professional als de titel LEGO Master Builder draagt en was de eerste kunstenaar ooit die het bekende speelgoed transformeerde tot kunst. Sawaya, die eerder in New York carrière maakte als bedrijfsjurist, is nu schrijver, spreker en een van de meest populaire en award winnende hedendaagse kunstenaars. Alle kunstwerken bij deze tentoonstelling zijn dus van zijn hand.

De expositie is extra ruim opgezet in een veilige doorstroomlocatie in een voormalig warenhuis van Hudson’s Bay (in de Kalverpassage) van meer dan 3.000 m2, inclusief de PlayZone. Bezoekers leggen een route af met één ingang en één uitgang. Het is heel dicht bij de kalverststraat dus, we liepen erna dus ook even snel binnen bij de Lush.

The Art of the Brick is vanaf 5 juni weer open voor publiek in de Kalverpassage, Kalverstraat 212-220, 1012 PD Amsterdam en sluit op zondag 29 augustus 2021. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 14,90 via www.artofthebrick.nl. Er is een speciaal familieticket beschikbaar. De expositie is slechts enkele maanden in Nederland te zien.

The Art of the Brick is geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur, laatste toegang is om 16:30 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, behalve tijdens de zomervakantie. Zie de website voor de meest actuele openingstijden.

Wat vinden wij?

Wat was het rustig in Amsterdam op zondagmorgen! We kwamen met de auto, want parkeren bleek heel makkelijk dichtbij. Er zijn nu nog amper toeristen vanwege alle reisbeperkingen, maar dat vonden wij met onze jonge kinderen juist heel fijn. Ook bij de tentoonstelling hadden we alle ruimte. Het was er niet druk, het moet nog op gang komen denk ik na zo’n openingsweekend. Je had alle ruimte om alle kunstwerken te bekijken en het liep ook goed door. Je spreekt de tijd af waarop je komt.

Onze kinderen kregen een speurtocht mee. Die was vooral voor onze zevenjarige goed op niveau. Hij vond het heel leuk om de speciale kunstwerken te zoeken en de vragen te beantwoorden. Zo af en toe luisterde hij zelfs naar mijn informatie erover, zoals dat hij een kunstwerk van Vincent van Gogh had nagemaakt en dat deze man uit Nederland kwam. Onze peuter liep vooral snel van het ene kunstwerk naar het andere. Ze vond Mickey Mouse leuk, maar ook vooral de playzone aan het einde. Snap ik wel als je drie bent.

Leuk voor families

We zagen er toevallig ook veel setjes met z’n tweeën lopen, maar ik denk dat de tentoonstelling vooral leuk is voor gezinnen. Wij, volwassenen, vonden het heerlijk om rond te lopen en de kunstwerken te herkennen. Het is allemaal zo knap gedaan! En de speurtocht werkte dus voor onze oudste supergoed, zo leerde hij ook nog wat ;). Hij vond het ook knap gedaan en vroeg bijvoorbeeld waarom er in het zwembad allerlei blokjes naast lagen.

The Art of the Brick, tentoonstelling

PlayZone

De kinderen waren ook niet weg te slaan uit de PlayZone. Leuk voor alle leeftijden, want er is een grote ruimte met Lego blokjes, een ruimte met Duplo blokjes en een stuk waar je met hele grote Lego blokken kunt bouwen. Onze peuter was bijna alleen in het huis te vinden, onze zoon stapte over naar de kleine Lego blokjes waar hij graag mee bouwde. Thuis zijn ze er niet altijd voor in, maar hier hebben ze ruim een half uur gespeeld. Toen vonden we het zelf wel genoeg en wilden we een terrasje pakken ;).

Omgeving

De tentoonstelling is middenin de stad, vlakbij de Kalversstraat dus. En omdat het nu zo rustig is nog, heb je alle mogelijkheid om op een terras te zitten bij lekker weer. Wij kozen ervoor om na de lunch zelf een rondvaartboot te boeken. Ook daar was het heel rustig, we zaten met nog twee andere gezinnen op de boot. Onze zoon vond het al best interessant om wat te horen van de geschiedenis van Amsterdam. Onze dochter vond het varen leuk. Voor haar was een uur wel echt genoeg, de concentratie was wat sneller op. Het is wel een leuke tocht. Natuurlijk langs alle herenhuizen aan de gracht, maar ook op open water langs NEMO Science Museum die mee geholpen hebben aan deze tentoonstelling. Een bezoekje waard dus!