16 tips om binnen te doen in de vakantie

16 tips om binnen te doen in de vakantie. Hier in het midden van het land is het vakantie. Maar als ik naar buiten kijk, zie ik alleen maar regen en een grauwe lucht. Binnen vakantie vieren met deze leuke doe tips. 

16 tips om binnen te doen in de vakantie

Stapel prentenboeken

1. Houd een (voor)leesmarathon. Maak een stapel van de favoriet boeken en lees zoveel mogelijk boeken achter elkaar voor. Hoe lang houd je kind (of jij ;)) het vol? De kinderen zelf zo lang mogelijk achter elkaar laten lezen, kan ook.

2. Doe een spelletjescircuit. Laat je kind(eren) een spel kiezen dat hij of zij leuk vindt. Jij kiest zelf ook een spel. Speel een aantal spellen achter elkaar en kijk wie de winnaar van alle spellen samen is.

3. Bouw een tent in de kamer van lakens, de tent van de vakantie, of van grote badlakens en stoelen met stokken, zoals de bezem en de stofzuiger. Leg er wat kussens in en picknick in de tent als het tijd is om te eten. Je kunt er het hele dagelijks leven laten afspelen wat je ook doet als je op vakantie gaat.

Vingerverf

4. Pak de vingerverf erbij en laat je kinderen lekker kliederen. Afdrukken maken van je hand en je voet is ook heel leuk. Daar kun je leuke figuren mee maken. Kijk eens op Pinterest voor tips.

5. Maak een heel groot kunstwerk met elkaar. Leg een lang stuk behang of aan elkaar geplakte A4’tjes door de kamer. Teken, kleur, verf en knutsel hierop. Het is ook heel leuk om speelgoedautootjes in de verf te dopen en over het papier te laten rijden.

6. Houd een filmmarathon in een bepaald thema. Kijk bijvoorbeeld Disneyfilms achter elkaar, of alle delen van Harry Potter. Helemaal leuk als het eten en drinken op dat thema aansluit, zoals spaghetti bij Lady en de Vagebond of boterbier bij Harry Potter.

7. Maak een levend ganzenbord en speel het met het hele gezin.

8. Maak een foto-album. Nooit heb je daar tijd voor, maar nu kun je, met je kind eindelijk eens dat langverwachte album maken. Je kind vindt het waarschijnlijk heel leuk om te helpen met foto’s uitzoeken. Helemaal als je old school foto’s laat afdrukken en ze samen in een album plakt.

9. Maak een vakantiedagboek. Net zoals dat boekwerk dat je graag in de zomervakantie maakt, vind je kind het vast leuk om ook nu een vakantiedagboek te maken. Met verhaaltjes over wat hij of zij heeft gedaan in de vakantie. Laat je kind er bijvoorbeeld snuisterijen, entreekaartjes en sticker bij plakken.

10. Organiseer een playbackshow met de vriendjes van je kind. Ze hebben allemaal lol met instuderen en je hebt een leuke middag als de playbackshow er is.

11. Ga samen koken of bakken. Wat je ook maakt, je kind vindt het altijd leuk om te helpen.

12. Maak een stop motion filmpje. Met het speelgoed van je kinderen kun je samen leuke filmpjes maken. Kijk hier voor wat tips.

13. Maak een klimparcour in je woonkamer met bijvoorbeeld de kussens van de bank, de stoelen, kleden om zacht te vallen en krukjes.

14. Organiseer een etentje, zoals een lunch en laat je kinderen de hapjes bedenken en maken. Je kunt hier ook vriendjes of familie voor uitnodigen. Zijn je kinderen ook nog even zoet met uitnodigingen maken.

15. Houd een themadag, zoals een piratendag. Zorg voor verkleedkleding, voedsel en spelletjes in het thema. Zo’n soort kinderfeestje kan natuurlijk ook goed met je eigen gezin. Tips voor een draaiboek vind je hier.

16. Laat de kinderen zelf een boek maken. Niet met een nietmachine een aantal A4’tjes aan elkaar vast. Laat ze zelf een verhaal schrijven of bedenken (dan schrijf jij het op) en de illustraties erbij maken.

Heb je zelf ook een tip? Zet ‘m hieronder in een reactie.