Tips om zelf een prentenboek te maken

Tips om zelf een prentenboek te maken met de klas. Voor de Kinderboekenweek (en daarna) is het een leuk idee om en prentenboek te maken met de klas. Ik geef je tips hoe je dat kunt doen.

Jozua schreef al eens een gastblog op mijn site over het zelf een boek maken. Nu geef ik tips om een prentenboek te maken met de klas.

Tips om zelf een prentenboek te maken

Zelf een prentenboek maken

Het verhaal

Begin met het bedenken van een verhaallijn. Je kunt daar verhaalkaarten bij gebruiken. Welke hoofdpersonen komen er in? Wat is hun probleem? Wat is de oplossing van het probleem? Waar speelt het zich af? Wat gebeurt er?

Zinnen

Prentenboek in map

Vervolgens kun je zinnen opstellen met de klas. De kinderen kunnen het verhaal ook in groepjes bedenken in coöperatieve werkvormen. De kinderen kunnen de zinnen zelf stempelen in het boek.

Illustraties

Bij de zinnen verdeel je de illustraties. Elke zin krijgt een eigen illustratie, elk kind kan er dus een maken. Je kunt ook twee kinderen samen laten werken aan een illustratie.

Illustratie prentenboek maken

Materiaal

Plakboek

Je kunt de illustraties met het gestempelde verhaal in een fotomap doen. Elke bladzijde een nieuwe illustratie, zoals je hierboven ziet.

Prentenboek maken met de klas

Fotoboek

Foto's van mezelf met oma

Ik heb een voorbeeld gemaakt voor mijn klas in een fotoboek. Het is een boek om verhalen op gang te brengen waarna we een prentenboek van kunnen maken.
In het boek heb ik foto’s van mezelf met mijn opa en oma gestopt.

Apparaten van vroeger

Er staan apparaten van vroeger in. En foto’s van activiteiten die je met opa en oma kunt doen.

Activiteiten met opa en oma

Als je het wil koppelen aan het thema van de Kinderboekenweek zou je een prentenboek kunnen maken waarin de kinderen iets met opa en oma ondernemen. Bespreek dan eerst welke activiteiten ze graag doen. Schrijf daarna het verhaal rondom die activiteit. Natuurlijk gaat er iets mis, maar wordt het ook weer opgelost.
Scan de illustraties en de tekst in en maak een fotoboek met de software.

Speel het boek uit als afsluiting van de kinderboekenweek en nodig de opa’s en oma’s uit voor dit optreden.

Ik heb mijn boek besteld bij Fotofabriek. Hier kun je een fotoboek maken. 

Banner gesponsord blog