Canva blog

Door Sharona. Oké, het is officieel. Ik ben verslaafd! En niet z’n beetje ook! Ik hoor jullie denken, Sharona verslaafd? Waaraan dan? Drank, drugs, rock en roll? Nee erger nog, ik ben verslaafd aan Canva! In deze blog wil ik jullie vertellen over deze leuke (grotendeels gratis) tool op internet, waarmee je in een handomdraai de leukste creaties maakt. Voor zowel thuis als op school.

Hoe het begon

Het begon allemaal op school, toen ik de klas van een collega binnenliep. In haar klas hingen hele mooie posters over wereldoriëntatie. Toen ik haar vroeg waar de posters vandaan kwamen, vertelde ze mij dat haar groep 5 deze zelf gemaakt had met een gratis online-tool.
Meteen raakte ik enthousiast, als groep 5 zulke leuke posters kon maken, dan moest mijn groep 7 dat zeker ook kunnen! En aangezien we een samenvatting les van aardrijkskunde hadden, konden we het meteen uit gaan testen. Gewapend met voor elke leerling een chromebook (I love schools, met genoeg ict materialen!), een net aangemaakt account op Canva.com en een korte instructievideo van een groep 5 leerling ging ik met de klas op ontdekkingsreis.

Experimenteren met de klas

Gelukkig was er één leerling die thuis al eerder had geëxperimenteerd met deze tool (niet zo vreemd, want zijn zus zat in groep 5), hij kon mij en zijn medeleerlingen een beetje wegwijs maken in de wereld van Canva.
Als je er rustig voor gaat zitten wijst het programma eigenlijk zichzelf, met een klik heb je zo een variëteit aan achtergronden, lay-out, plaatjes en lettertypes te pakken. Maar met 22 leerlingen voor je neus en beperkt de tijd, was het even een in een vogelvlucht door het programma gaan. Groot voordeel is dat alles op één account opgeslagen wordt, waardoor je de vorderingen van je leerlingen kunt volgen. Nadeel daarvan is, dat de leerlingen in elkaars werk kunnen. Maar goed, een klein lesje mediawijsheid erbij en je voldoet ook weer aan een steeds belangrijker worden doel van deze digitale maatschappij.

Werken met Canva

De leerlingen hebben genoten van het werken met Canva, al waren ze deze eerste les drukker bezig met de layout, lettertypes en plaatjes dan met de inhoud. Gaandeweg werd het programma steeds meer gebruikt in de klas. Om een uitnodiging te maken voor onze eigen groep 7 got talent, regels voor spinners kenbaar te maken (geheel zelf geregeld met alle juffen en meesters!) en andere leuke postertjes.
Ik zou dan ook aanraden om ze één les cart blanche te geven, echt op ontdekking te gaan in het programma, om ze er vervolgens gerichter mee aan de slag te zetten.
Zou ik het toepassen in andere groepen? Jazeker! Zodra kinderen een beetje met de computer om kunnen gaan is deze tool al geschikt.

Betalen?

Niet alles in het programma is gratis, er zitten ook enkele betaalde lay-outs, plaatjes en lettertypes in. Maar doordat je al je eigen foto’s kunt uploaden en gebruiken heb je de betaalde plaatjes eigenlijk niet nodig.  En zowel, dan zijn er nog mogelijkheden om je gratis account te upgraden naar een luxer account.

En nu? Canva neemt nog net niet mijn leven over, maar ik maak werkelijk waar van alles in Canva.
Een simpele oproep voor ouders om deel te nemen aan de luizenbrigade, uitnodigingen voor de verjaardag van mijn kinderen, collages met de laatste foto’s en een strakke gepimpte cv. Je kunt het zo gek niet bedenken of met Canva kan het.
Wel even een waarschuwing voor degene die na het lezen van deze blog meteen aan de slag willen: Gebruik Canva met mate, want voor je het weet ben je er aan verslaafd! ;)

Lees ook: 15 KLASLOKAAL HACKS

BewarenBewaren

BewarenBewaren