Wat gaat wel goed?

Altijd hetzelfde liedje in januari: ik heb last van een blue january. Geen verdwaalde maandag, maar een hele maand voelt ‘blauw’. Dan helpt maar een ding, focus op de vraag: Wat gaat wel goed? 

Wat gaat wel goed?

Ik ben er heel goed in. Problemen bij mezelf zoeken. Want kritisch op mijn werk dat ben ik wel. Een beetje te kritisch. ‘Ja maar ik had niet genoeg controle, ik liet niet genoeg aan mijn gezicht zien wat ik bedoelde, ik voelde me niet rustig genoeg, ik was er niet echt met mijn hoofd bij. En mijn jurk zat ook al stom.’ Mok mok mok.

Helemaal niet nodig.

Natuurlijk kan en mag ik zaken bij mezelf zoeken. Hoe zou ik het de volgende keer aanpakken?
Maar waar ik voor mezelf vooral de focus op wil gaan leggen: wat zou ik weer doen? Want wat ging er wel goed? Eigenlijk veel interessanter om te weten en geeft een fijner gevoel.

Ook in de klas werkt het veel beter. Op het moment dat ik onrust voel juist benoemen wat er wel goed gaat. Fijn voor de kinderen die wel doen wat ik vraag. Goed voor de kinderen die dat nog niet doen, want misschien willen ze nu ook wel een complimentje ontvangen. En goed voor mezelf, want kijk eens: er gaat al zoveel goed!

Ik had al als doel ‘Goed is goed genoeg‘. Daar sluit dit mooi bij aan: focus op wat WEL goed gaat. Wie doet er met me mee?