We verdienen meer!

Het gonst in onderwijsland. Na het betoog van Jan van de Ven in De Limburger over het achterblijvende salaris in het primair onderwijs staan er nu meer onderwijzers op. We verdienen meer! 

We verdienen meer

PO in actie

Er is een Facebookgroep opgericht, PO in actie. De groep is opgericht om een blok te vormen naar de bonden en de politiek na de verkiezingen en tijdens de eerstkomende cao- onderhandelingen.

Actie voeren

Er zijn twee doelen voor de groep: een eerlijk salaris en kleinere klassen. Daarnaast vind je in de groep ook veel informatie over passend onderwijs en de werkdruk.

Verenigen

Binnen een paar dagen heeft de groep al meer dan 4.000 leden. Het gonst dus wel degelijk in onderwijsland. Mijn advies is dan ook om je aan te sluiten bij de groep PO in actie, samen staan we sterk.

Onderwerpen

Er zijn een aantal onderwerpen in de groep waar ik me ook hard voor maak.

Een hoger salaris

Ik was het mee nooit bewust, maar we verdienen dus een stuk minder dan onze collega’s in het VO. Ook de leraren die een HBO diploma hebben en alleen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs lesgeven, verdienen dus meer dan wij. En de werkdruk ligt daar echt niet hoger dan bij ons. Het commentaar van de bonden: het VO heeft in het verleden beter onderhandeld. Waarom het PO dan niet?

Ik kreeg loonsverhoging toen ik in LB ging werken. Dan kun je denken dat het dan gelijk staat aan het salaris in het VO. Niets is minder waar. Met LB in het PO verdien je veel minder dan met LB in het VO.
Na mijn opleiding tot ICT coördinator kreeg ik direct een LB functie. Hoppa dacht ik, ga ik er mooi iets op vooruit. Niet dus. Ik zat in schaal LA 6, maar werd terug gezet naar LB 4, zodat ik precies hetzelfde verdiende als ervoor. Niks salarisverhoging. Je groeit weliswaar wat meer en iets sneller, maar dit blijft peanuts. En waarom niet meteen die verhoging?

Lees ook het blog van Meester Thijs die zich al langer hard maakt voor een eerlijk salaris.

Kleinere klassen

Ik heb dertig kleuters in de klas en dat vind ik veel. Kleuters hebben ruimte nodig om te kunnen bewegen. Volgens onderzoek maken kleinere klassen niet uit voor het leren van de kinderen. Deze mythe, die door veel onderwijskundigen en schoolleiders wordt verteld, wordt doorgeprikt door Johannes Visser die schrijft voor de Correspondent.

Passend onderwijs

Een onderwerp wat me aan het hart ligt: het veranderen van het passend onderwijs. Zoals het nu in elkaar steekt werkt het niet en veel kinderen worden er juist de dupe van. Er zijn juist grotere klassen gekomen met meer zorg en minder handen. De beloofde extra hulp blijft uit.

Lees ook: LEERKRACHT KNAPT AF OP PASSEND ONDERWIJS

Werkdruk

Werkdruk leggen we ons zelf op en we weten eigenlijk niet goed hoe we dit kunnen aanpakken. Een ding is in ieder geval zeker, we kunnen het niet alleen.

Lees ook: WERKDRUK IN HET ONDERWIJS

Sluit je aan!

Sluit je dus aan bij de PO in actie Facebookgroep, samen staan we sterk. Laten we het onderwijs veranderen!