Win het boek ‘De Smoezels en de nieuwe oppas’

Win het boek ‘De Smoezels en de nieuwe oppas’!Het tweede boek van De Smoezels is uit. Deze keer komt er een nieuwe oppas. Maar de oppas weet helemaal niet dat de smoezelkinderen heel anders dan andere kinderen zijn. Dat levert hilarische taferelen op. 

Als je het boek openslaat, vallen meteen de prachtig gedetailleerde illustraties op. Achter de omslag van het boek wordt  meteen met goede afbeeldingen uitgelegd wat een Smoezel is.

De oppas heeft er zin in. Ze schrikt als ze de Smoezels ziet en wil meteen ingrijpen om alles schoon te krijgen en de kinderen gezond te laten eten. Dat gaat natuurlijk helemaal mis. De Smoezels laten zien wat ze in huis hebben en veranderen in kleine monstertjes. Dat gaat de oppas natuurlijk niet in de koude kleren zitten.

Wat vind ik?

Ik vind het boek ontzettend grappig en mooi gedetailleerd vormgegeven. Er zitten leuke, pakkende grapjes in. Alles gaat anders dan anders, de kinderen zullen ervan smullen.
Leuk dat er goed uitgelegd wordt wat de Smoezels zijn. Vooral voor kinderen vanaf 5 jaar is dit boek geschikt. Zij zullen de grapjes en de illustraties goed bereiken.

Aan het einde van het boek is er een Smoezelslaaplied vol grappige teksten, zoals ‘Droom maar van een vieze wind’. Fantastisch om met je kinderen of je klas te zingen natuurlijk! Tenminste, als dat lukt onder het lachen door.

Lesideeën

Taal

Kijkvragen

 • Wat zien de kinderen liggen op de vuilnisbelt?
 • Welke voorwerpen van de vuilnisbelt hebben de kinderen ook thuis? En hoe gebruiken ze die dan?
 • Wat zouden de kinderen ervan vinden als ze op mochten passen bij de Smoezels? Wat zouden ze leuk vinden en wat niet?
 • De smoezels krijgen strepen en stippels van wassen. Zouden ze allergisch zijn? Waar zijn de kinderen allergisch voor?
 • Wat is flauwvallen? Zijn de kinderen wel eens flauwgevallen? Waardoor kwam dat?

Rekenen

 • Wat is dat, 100 smoezeljaren? Zijn dat andere jaren dan de kalenderjaren? Teken met de kinderen een smoezelkalender met 100 smoezeljaren erop.
 • De Smoezelbaby krijgt allemaal stippels als hij gewassen wordt. Welke kleuren krijgt de baby? Kunnen de kinderen de stippels ook tellen?

Creatief

 • Klei een draak met de kinderen. Laat het opdrogen en laat de kinderen de draak verven. Je kunt de draak uit het boek namaken, groen met gekleurde strepen. Een zelf bedachte draak is natuurlijk ook erg leuk!
 • Bedenk samen met de kinderen een smoezelslaaplied voor de baby. Maak de tekst bijvoorbeeld op de melodie van ‘Altijd is Kortjakje ziek’. Je kunt ook met de kinderen een couplet bijmaken voor het Smoezelslaaplied uit het boek.

Activiteit thuis

 1. Maak stinksoep met je kinderen. Doe alles erin wat kinderen vies vinden. Benoem alles wat ze erin doen. Een tip: doe dit buiten, zodat binnen niks vies wordt.
 2. Je kunt ook een soep maken van alles wat ze lekker vinden. Een snoepsoep bijvoorbeeld. Zouden ze dat mogen eten van de oppas? Is het nog wel lekker, als alles door elkaar zit?
 3. Maak een vuilnisbeltje in de tuin. Maak alles smoezelig voor de Smoezels, misschien willen ze er wel komen wonen? Tip: je kunt een composthoop maken die je ook echt kunt gebruiken voor je tuin. Een vuilnisbelt van glas kan ook. Die kun je na een tijdje makkelijk weer opruimen.

Voor meer lesideeën kun je kijken op de website van de Vier Windstreken waar ik nog meer ideeën voor schreef.

Win het boek!

De winnaars zijn bekend! Gefeliciteerd Karin Betten, Anja Zegeling en Joos van D! Mail jullie adres naar info at jufmaike.nl.

Samen met De Vier Windstreken mag ik drie exemplaren van De Smoezels en de nieuwe oppas weg geven.

Like en share de Facebookpagina van Juf Maike en die van De Vier Windstreken.

De uitslag van de wedstrijd wordt op 14 juli bekend gemaakt. Succes!

Bestel hier De Smoezels en de nieuwe oppas