Yes! Bijna dag Sinterklaasje.

Ik ben een echte Sinterklaasfan. Maar aan het einde van deze feestperiode kun je me met de Sinterklaasversiering opvegen, tijd voor het serene lichtjesfeest. Yes! Bijna dag Sinterklaasje.

Ik ben een grote Sinterklaasfan. Ik kan me nog net inhouden tot de herfstvakantie, maar dan komen echt de kruidnoten in huis. Het liefst van die mini bakkers kruidnoten, mjam. Elke intocht zit ik met knikkende knieën, want zou hij wel weer komen, en een bak strooigoed voor m’n neus op de bank. Voorleesboeken kan ik nu gelukkig ook aan mijn zoontje slijten, ik lees net zolang voor totdat hij geen piet meer kan zien. En ik zet steevast op zaterdagavond mijn schoen, waar helaas meestal niet meer dan een verdwaald blaadje in verdwijnt.

Chocoladeletter van chocoladeklei

Maar wat ben ik blij als die oudere man met baard ook weer naar Spanje vertrokken is. Drie weken? Ik vind het wat lang. Waar ik na de intocht overenthousiast al mijn lesideeën uit de computer trek, kun je me aan het einde van de Sinterklaasperiode, misselijk en wel van die tonnen pepernoten, met de versiering opvegen. De kerstboom wordt de klas in gegooid, op naar het volgende feest.
Waar ik na een weekend goed slapen (lees: hangend over de bank in sluimertoestand) ook wel weer zin in heb. De serene rust die over de kinderen komt, omdat ze met grote ogen alleen maar naar de lichtjes kunnen kijken, heerlijk!

sinterklaasje kom maar binnen

De laatste dagen voor Sinterklaas gaat er een knop om bij alle kinderen. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Het begint zo ongeveer twee dagen voor Sinterklaas tegen een uur of 13.00 en bereikt op de dag ervoor rond 14.00 uur zijn hoogtepunt. De kinderen springen als levensgrote stuiterballen door het lokaal. Dat gaat wel eens mis ja met botsingen en valpartijen tot gevolg. Waar ze dan ineens heel hard om moeten huilen, terwijl ze anders even gek op kijken en weer stoer door rennen. Om de haverklap komen ze bij me me zeuren met een piepstemmetje, want die en die heeft dat en dat gedaan.
Goh, zouden ze moe zijn? Op van de spanning rondom het grote feest? Dus sommeer ik ze om vroeg naar bed te gaan, zodat ze uitgerust bang kunnen zijn voor de gekke oude man die de volgende dag de klas binnen wandelt.
Die dag (morgen bij ons) is dan ook meestal juist wel weer heel gezellig met blije kinderen. En na het feest? Als je me zoekt, vind je me tussen de gescheurde slingers en platgetrapte pepernoten. Op naar het lichtjesfeest.

Hoe gaat het met jou aan het einde van de Sinterklaasperiode?