De pepernotenfabriek voor en door de kinderen

De pepernotenfabriek, een constructie waarbij je de pepernoten naar beneden laat rollen. Ik heb de pepernotenfabriek met de klas gemaakt. Dit was heel leerzaam en ontzettend leuk om te doen. 

Ik zag de pepernotenfabriek al voorbij komen bij Kleuterklasse, Juf Henrike heeft hier nog wat ideeën aan toegevoegd, zodat het wat meer uitdaging krijgt. In de klasvanjuflinda staat een prachtige pepernotenfabriek die ze zelf heeft ontworpen, met open rollen, zodat de kinderen de pepernoten ook echt zien rollen. En juf Janneke schreef een prachtig betoog over spelend leren waarin ze de pepernotenfabriek een mooie rol heeft gegeven.

De pepernotenfabriek maken

De pepernotenfabriek

Ik vind het leuk en heel leerzaam om de kinderen te betrekken bij het productieproces. Ze mochten dus samen met mij de pepernotenfabriek maken.

Pepernotenfabriek achterkant

Het enige dat ik van tevoren heb gedaan, is een grote doos open knippen, ik had er een over van de stoomboot van Sinterklaas, en deze beplakt met inpakpapier.

Bouwtekening pepernotenfabriek

Ik heb de kinderen in groepjes van twee of drie een bouwtekening laten maken van de pepernotenfabriek. Het ging me hier vooral om het praten met elkaar, nadenken over wat je wil maken en het samenwerken.

Pepernotenfabriek in wording

En toen gingen we aan de slag. Tijdens het spelen/werken kwam een aardig groepje bij me staan, groep 1 en groep 2 door elkaar, om de pepernotenfabriek te maken. De kinderen bedachten de constructie, ik plakte alleen maar op met dik plakband, heerlijk ;).
Al snel kwamen we op het probleem van het opvangen van de pepernoten. We hadden alleen wc rollen en lege drinkflesjes. We kwamen erachter dat we de flesjes ook konden open knippen, dat was een mooi opvangbakje! Maar ze mochten niet te lang zijn, want dan kregen we de pepernoten er niet meer uit.
En de wc rollen moesten wel goed op elkaar aansluiten, anders viel de pepernoot er tussen uit.

Een meisje uit groep 2 vond dat er toch wel pepernotenfabriek als titel op moest staan. Dat kon ze natuurlijk heel goed zelf schrijven! Later bedacht ze om ook piet en Sint op wc rollen te schrijven als extra versiering.
En er moest natuurlijk ook een bakje op om de pepernoten te verzamelen die je in de fabriek kon gooien. Heel slim bedacht van ze!

De pepernotenfabriek

En zo werd het echt hun product. En het leukste? Het spelen ermee. Fijn de pepernoten naar beneden laten rollen, wat een pret!

Dit lijkt me leuk voor thuis en in de klas. Heb jij al een pepernotenfabriek gemaakt?