Recensie, tips en win De kleine kerstman

Sinterklaas is nog in het land, maar toch kijk ik stiekem al een beetje naar kerst. Je kunt een groot, heerlijk prentenboek winnen om goed voor te bereiden op de kerstdagen: De kleine kerstman.

Ik ben dol op grote prentenboeken. Zo kunnen alle kleuters uit mijn klas de illustraties goed zien. Maar ook thuis vind ik het heerlijk om met zo’n groot boek op schoot te zitten. Of wat dacht je van op de grond liggen op kussens en samen in het grote prentenboek lezen.

De serie van de kleine kerstman is allemaal in groot formaat. Je hebt ze trouwens ook juist in miniformaat, kan ook fijn zijn.

De kleine kerstmanDe kleine kerstman

In De kleine kerstman wordt het verhaal van, jawel, de kleine kerstman verteld. Hij is een van de eerste die een boompje uit het bos haalt en de cadeautjes inpakt. Maar de kleine kerstman krijgt jaar in jaar uit te horen dat hij te klein is en niet mee mag. Wat later hoort de kleine kerstman de dieren in het bos praten. Ze zijn boos omdat ze nooit een cadeautje kregen van de kerstmannen. Daar ging de kleine kerstman natuurlijk wat aan doen!

Wat een lief boek is dit! Echt een schattig, lief kerstverhaal. Er zijn ook meerdere kerstmannen, dus je kunt het prima voorlezen na de Sinterklaastijd, het is dan meer een verhaal. Je kunt erbij vertellen dat kinderen in andere landen met kerst cadeautjes krijgen van de kerstman en wij hebben Sinterklaas.

Tips

 1. Praat over de seizoenen. Stel de vraag: Hoe kan de sneeuw vallen in het noorden als het bij ons nog zomer is?
 2. Gebruik de techniek van de illustraties voor een creatieve les. Laat de kinderen eerst een tekening maken van een kerstman. Die kunnen ze inkleuren of schilderen. De omtrekken van illustraties zijn met zwarte verf gedaan. Laat de kinderen dit ook doen in hun schilderij als de gekleurde verf droog is.
 3. Maak zelf speelgoed, net zoals de kerstman. Laat de kinderen hun eigen speelgoed ontwerpen. Vervolgens kunnen ze het maken van kosteloos materiaal of van hout.
 4. Kerstkoekjes maken is altijd een leuke activiteit. Bij Francesca kookt, vond ik een leuk gezond recept.
 5. Maak cadeautjes met de kinderen voor de dieren. Praat met elkaar over wat de dieren fijne cadeautjes vinden in de winter, zoals vetbollen voor de vogels. Geef de cadeautjes een mooie plek en ga af en toe kijken wat ermee gebeurt.
 6. Voor wie kunnen de kinderen kerstman spelen? Voor wie kunnen zij extra lief zijn of iets moois doen?
  Wij maken elk jaar kerststukjes in de klas en brengen dat naar oudere mensen. Mooi om te doen en de kinderen en de ouderen zijn heel altijd heel blij.
 7. Horen de kinderen ook wel eens dat ze te klein zijn? Waarvoor dan? En waarvoor zijn ze nu groot genoeg?
 8. Maak met elkaar een rij van klein naar groot en kijk wie de grootste en wie de kleinste kerstman is. Bij jonge kinderen is dit vaak nog geen issue. En in het verhaal is de kleine kerstman juist de held.
 9. Praat met elkaar over het bos. Hoe ziet dat eruit als het winter is?
 10. De dieren uit het bos maken mooie sporen in de sneeuw. Bekijk eens verschillende sporen. Laat de kinderen sporen natekenen en eventueel de naam van het dier erbij zetten.

De grote kleine kerstman

De grote kleine kerstman

Ik schreef al eerder over De grote kleine kerstman waarin de kleine kerstman zielig is, omdat hij niet bij de andere kerstmannen mag. Maar plots blijkt dat ze een plan beraamden, de kleine kerstman wordt de hoofdkerstman!

De kleine kerstman gaat op reis

De kleine kerstman gaat op reis

In De kleine kerstman gaat op reis beleeft de enige echte dierenkerstman een nieuw avontuur. De dieren uit de stad willen ook dat de er een kerstman bij hen op bezoek gaat om cadeautjes uit te delen! Hij vraagt de uil om raad. Alle dieren uit het bos gaan met de kerstman mee naar naar de stad. Ze helpen de kleine kerstman met het uitdelen van de cadeautjes.

Het verhaal is redelijk simpel, voor jonge kinderen is dat juist fijn. Ze kunnen zo inleven in de kerstman en de dieren. De zinnen zijn juist wel wat lang, met soms wat moeilijke woorden erin, goed voor de taalontwikkeling.
En wat een lief boek ook weer. De kleine kerstman doet zijn best om alle dieren gelukkig te maken en dat lukt hem met wat hulp. Prachtig weer voor de kerstgedachte.

Win De kleine kerstman

In samenwerking met Lemniscaat mag ik drie exemplaren van De kleine kerstman weg geven.

Wat moet je doen?

Like mijn Facebookpagina. Je mag het bericht over de winactie delen, maar dit hoeft niet.
Zet hieronder in een reactie waarom je het boek graag wilt winnen.
Dinsdagavond 8 december trek ik de drie winnaars. Succes!