Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet thuis

Hoe vier jij dit jaar Sinterklaas? Ik neem geen standpunt in bij de zwarte pieten discussie. Maar misschien wil je het dit jaar wel vieren zonder zwarte piet? Ik help je graag op weg met leuke (prenten)boeken en muziek. Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet thuis. 

Sinterklaas zonder zwarte piet thuis

Sinterklaas zonder zwarte piet thuis

(Prenten)boeken

Er zijn leuke boeken te vinden die geen typerende zwarte piet meer hebben en wel over Sinterklaas gaan.

de-pieten-maken-het-bont

In De pieten maken het bont van Pimm van Hest en Nienke Talsma gaat Sinterklaas op vakantie. Piet Scrabadoelie mag het overnemen. Hij krijgt instructies van Sinterklaas. Maar natuurlijk gaat er toch van alles mis. Gelukkig heeft Sinterklaas het blauwe boek ook achter gelaten waar de tip van de regenboogpieten in staat. En zo komt gelukkig alles toch nog goed. De pieten zijn er in allerlei kleuren en de regenboogpieten hebben de regenboog op hun gezicht.

Pom ti dom viert Sinterklaas

In Pom Ti Dom viert Sinterklaas van Kim van Kooten en Noëlle Smit komen helemaal geen pieten voor. Het is een heerlijk boek op rijm (past goed bij Sinterklaas) over een rijk prinsesje. Ze krijgt altijd wat ze wil. Sinterklaas geeft haar maar een pakje en daar is ze het natuurlijk niet mee eens. Ze krijgt een lesje van hem over andere kinderen die veel minder dan zij hebben. Uiteindelijk leert ze van de les en deelt ze cadeaus aan andere kinderen uit.

Zelf lezen

daar is de boot!

Rian Visser heeft een leuk Avi start boekje gemaakt over de boot van sinterklaas. De illustraties van daar is de boot! zijn gemaakt door Nicolle van den Hurk. Ik begreep dat het boekje is uitverkocht, maar misschien heeft je plaatselijke boekhandel het nog? In het boek zijn er pieten met verschillende huidskleuren. Het is een heel leuk boekje met verschillende verhalen over de pieten voor beginnende lezers.

Muziek

Er zijn twee leuke cd’s op de markt die de term zwarte hebben vervangen voor iets anders.

snelle piet ging uit fietsen

snelle piet ging uit fietsen heeft alle bekende Sinterklaas liedjes bewerkt met een modernere tekst. Het boekje dat bij de cd hoort, heeft leuke illustraties van Geertje Aalders. De tekst is bewerkt door Koos Meinderts en de muziek door Thijs Borsten. De liedjes zijn lief ingezongen door Matilde Santing. Vooral voor jonge kinderen heel geschikt.

sinterklaasje kom maar binnen

Sinterklaasje, kom maar binnen met je piet is wat sneller in de muziek. De teksten en de muziek zijn bewerkt door Paul Passchier en Thedo Keizer. Alle Sinterklaasliedjes komen voorbij, ook de wat onbekendere. De kinderen in mijn klas willen die ook vaak overslaan, maar ik vind het juist zo leuk dat ook de oudere liedjes in een nieuw jasje zijn gegoten.

Kijken

In Vlaanderen is de eerste Sinterklaas film uit. Hierin is het uiterlijk van zwarte piet veranderd.

Nog meer tips?

Ik schreef ook Tips voor Sinterklaas zonder zwarte piet op school.