10 tips om spelend te leren met Kinetic sand

Van Trendyspeelgoed kreeg ik Kinetic Sand, bekijk het hier. Wat een fijn speelzand voor op school of thuis! 10 tips om spelend te leren met Kinetic sand. 

Wat een fijn spul, dat Kinetic sand. Met ‘gewoon’ speelzand blijf je maar water toevoegen, om er nog wat van te kunnen maken. Met Kinetic sand is dat niet nodig. Het plakt goed aan elkaar, is stevig en er valt veel mee te maken. Enige nadeel is de rommel die je ervan krijgt. Maar dat heb je met ‘gewoon’ speelzand natuurlijk ook. Een tip: doe het zand in een bak met een hoge rand of in de zandtafel. Is het fijner dan angel Sand?

Bekijk het hier

10 tips om spelend te leren met Kinetic sand

1. Eigen creaties

Een open deur, maar laat de kinderen zelf eens met het materiaal experimenteren. Stel ze de vraag wat ze allemaal kunnen maken. Of koppel het aan je thema en laat ze daar in ieder geval iets van maken. Belangrijk is dan om de kinderen over het proces te laten vertellen. Wat wilden ze maken. Is dat gelukt en waarom wel/niet? Hoe is het gegaan?

Eigen creatie Kinetic Sand

2. Boerderijdieren

Stop boerderijdieren in het zand. De kinderen kunnen de dieren laten woelen, eten en spelen in het speelzand. De kinderen zullen zelf ook met verschillende mogelijkheden komen.

Boerderijdieren Kinetic Sand

3. Bakken en vormpjes

Je kunt het speelzand makkelijk snijden en in vormpjes stoppen. Ideaal om mee te ‘bakken’ dus.Doe er bakvormpjes en plastic messen bij. Laat de kinderen broden maken en koekjes bakken.

Vormpjes maken Kinetic Sand

Vormpjes Kinetic sand

4. Autootjes en graafmachines

Stop auto’s, tractoren en graafmachines bij het Kinetic Sand. Laat de kinderen graven, wegen bouwen en rijden door het zand.

5. Cijfers en letters

Laat de kinderen cijfers en letters maken met het speelzand. Lettervormpjes zijn bijvoorbeeld te koop bij de Hema. Omdat het lekker stevig is, zullen de letters en cijfers goed blijven staan. Laat de kinderen die kunnen lezen woorden en zinnen maken met het speelzand.

6. Stempelen

Laat de kinderen met (schone) stempels stempelen in het kinetic sand. Als je het zand glad maakt, lukt dit heel goed, omdat het zo stevig is.

Stempelen in Kinetic Sand

7. Vormen maken

Bij Trendyspeelgoed zijn allerlei tools te koop die je kunt gebruiken bij het speelzand. Bijvoorbeeld vormen maken.

8. Schrijven

Voorbereidend schrijfoefeningen, letters, woorden en zinnen maken. Je kunt het allemaal heel goed zelf schrijven in het speelzand. Dit kan met je vinger, maar ook met een potlood of een (dichte) pen.
Als je het zand op het bord uit schudt, hebben de kinderen nog een leuke uitdaging om het glad te maken.

Schrijven in Kinetic Sand

Schrijven in Kinetic Sand

9. Figuren maken

Voeg knopen, kralen en diamanten toe. De kinderen kunnen zelf allerlei figuren maken door de knopen, kralen en diamanten te gebruiken voor de ogen, een neus en een mond.

10. Thema

Bedenk voor je thema wat je kunt toevoegen. Dieren, mais en graan voor het thema boerderij, boompjes en dino’s voor het thema dinosaurussen en poppetjes voor verschillende thema’s, bijvoorbeeld het thema beroepen.

Hoe spelen jij en je kinderen met Kinetic Sand?