Juffendag en meesterdag

Juffendag en meesterdag vieren en cadeau

Juffendag en meesterdag vieren. Veel leerkrachten vieren hun verjaardag samen op de speciale meesters- en juffendag. Ik geef je wat tips om er een leuke dag van te maken. Met tips voor cadeaus.

Kinderen zijn vaak al een tijdje zenuwachtig. De juf of meester is bijna jarig en er komt een feestje aan. Ze hebben vaak honderden vragen. Mag ik verkleed? Komt er muziek? Gaan we spelletjes doen?
Na het lezen van deze tips, kun je ze gerust stellen. Want het wordt een geslaagd feest.

Juffendag en meesterdag

1. Structuur

Natuurlijk, een beetje gek op zo’n juffendag, maar plan alles goed. Laat ook wat rituelen van een ‘normale’ dag terug komen. De kinderen komen binnen zoals ze altijd doen en werken aan tafel (als je dat altijd doet). Je kunt bijvoorbeeld ook de eetmomenten laten zoals ze zijn. Of het buiten spelen op dezelfde tijd. Dit worden de rustpunten in de dag.

2. Rust

Bouw ook rust in tijdens de meester en juffendag. Er zijn kinderen die de hele dag door kunnen gaan met gek doen. Maar de meeste kinderen hebben ook even rust nodig. Misschien is een mediteermomentje of een verhaaltje voorlezen juist wel heel fijn op zo’n drukke dag. Ook kun je een leuk groepswerk maken met bijvoorbeeld een grote poster kleuren.

3. Muziek

Muziek doet het altijd goed op zo’n dag. Laat de kinderen lekker dansen! Neem cd’s mee vol leuke kinderliedjes (hoe meer tempo en bas erin hoe beter) of zet het digibord aan en laat de kinderen liedjes kiezen. Ik zet altijd Spotify aan en laat de kinderen titels van liedjes noemen. Succes gegarandeerd!

4. Film kijken

Een filmpje kijken doet het ook altijd goed. Wat dacht je van alle Disney films? Blijven leuk. Of laat de kinderen een DVD mee nemen. Ik zet hier Netflix aan met mijn eigen abonnement. Er staan veel films op, dus de kinderen zijn meestal helemaal tevreden.

5. Spelletjes

Spelletjes mogen natuurlijk niet ontbreken op een feestdag. Ik kan geen feest geven zonder stoelendans te hebben gedaan. Bloedstollend spannend, maar de kleuters willen dit altijd. Online zijn veel spelletjes te vinden. Spelletjes die ze thuis doen op verjaardagen, kunnen natuurlijk ook goed op school. Lees meer tips in dit blog.

6. Themafeest

Maak er een themafeestje van de juffendag. Een griezelfeest of een zeefeest. Je kunt het altijd koppelen aan het thema waar je net mee hebt gewerkt. Kinderen vinden het fantastisch om verkleed te gaan en al helemaal in een thema. Denk bijvoorbeeld eens aan een piratenfeestje.

Meester en juffendag; zo wordt het een geslaagde dag-2

7. Trakteren

Natuurlijk, er moet lekkers gegeten worden op je feestje. Wat altijd leuk is en goed werkt, is cake versieren. Koop wat hagelslag, slagroom en versieringen voor na het bakken en klaar ben je. Dolle pret. Je kunt natuurlijk ook cupcakes of pannenkoeken versieren. Gezonde traktaties kunnen natuurlijk ook. Naast een traktatie, kun je ook wat uitdelen op je feestje, zoals kleine traktatiecadeautjes. Je kunt bijvoorbeeld leuke uitdeelcadeautjes scoren bij HEMA Kinderspeelgoed. 

8. Speelgoeddag

Weet je wat kleuters echt fantastisch vinden? Hun eigen speelgoed meenemen, ook op juffendag. Een goede dag om dat eens toe te staan. Ze vinden dit al een feestje. Het speelgoed goed laten labelen met hun naam is wel een tip.

9. Grabbelton

Maak een grabbelton. Dit kun je al doen door een grote doos te beplakken met gekleurd papier. Of je wasmand te versieren met slingers. Stop er allerlei leuke kleine cadeautjes in. Je kunt er ook snoepjes of verpakte koekjes in doen als verrassing om lekker tussendoor te snoepen. Of stop er ballonnen in waar je dan weer een spel mee doet.

10. De kinderen bedenken zelf het programma

Laat de kinderen inbrengen wat ze graag willen doen op de meester en juffendag. Waarschijnlijk hebben ze ook zelf leuke ideeën voor activiteiten. Organiseer samen jullie feest. Dat wordt zeker een succes!

Veel plezier!

Tips cadeaus juffen- en meesterdag

Zelfgemaakte cadeaus juf of meester door Sharona. 

Niet alleen als juf ben ik druk in de weer om alles goed af te sluiten dit jaar. Nee als moeder draait mijn hoofd nu ook even overuren. Want hoe kunnen we onze dochters eerste juffen bedanken voor het schooljaar? Wat voor een leuk zelfgemaakte cadeautje kan ik samen met mijn dochter bedenken?

Natuurlijk kun je naar de winkel gaan en daar een kant en klaar cadeautje kopen, maar je kunt het ook een stukje creatiever (en soms ook lekker low-budget) aanpakken.

LEUKE ZELFGEMAAKTE CADEAUTJES ALS AFSCHEID VAN DE JUF

Eerder al maakte ik een ster voor een ster van een leerkracht, maar er zijn nog verschillende andere leuke ideetjes als cadeau juf.

VERHAAL VOOR DE JUF OF MEESTER

Leerkrachten zijn dol op verhalen, ze lezen ze voor, ze weten bij elke les wel weer iets leuks te vertellen. Hoe leuk zou het zijn als met het afscheid nu eens niet de leerkracht met een verhaal komt, maar een kind? Maak bijvoorbeeld eens een prentenboek samen.
Super leuk ook voor jou als ouder om te doen, omdat je zult merken dat de kinderen een enorme, leuke fantasie hebben en daarbij echt verrassende verhaaltjes verzinnen.
Helemaal leuk om er één te maken over de juf of meester en daarna nog te voorzien van een passende illustraties. Dit idee is ook prima uitvoerbaar bij de allerjongste kinderen, al zullen die een beetje hulp nodig hebben. Dit kun je ze bieden door het verhaaltje continue de blijven voorlezen en het vervolg door middel van vragen verduidelijkt.

BOEKENLEGGER

Ook altijd een handig zelfgemaakt cadeautje is een leuke boekenlegger. Juffen en meesters lezen wat af. Voorlezen van hun klas of een leuk onderwijskundig boek om hun lesgeven te verbeteren. Hoe leuk is het dan, dat iedere keer als ze een boek openslaan, weer even terug aan jouw kind moeten denken?
Boekenleggers kun je op verschillende manieren maken. Je kunt boekenleggers laten inkleuren of helemaal zelf laten tekenen. Je kunt ook leuke foto’s van momenten uit de klas of tijdschriften erop plakken. Laat de fantasie van je kind maar lekker de vrije loop.

SLINGERS ALS AFSCHEID VAN DE JUF OF MEESTER

Ging je kind altijd met veel plezier naar school? Maak dan samen een slinger en zet daar dan de tekst op, het was een feestje bij jou in de klas!
De volgende slinger maakte ik samen met mijn dochter voor de juffendag, maar met een simpele andere tekst erop dus ook leuk als afscheidscadeautje voor de juf of meester.

LADDER

Je kunt je kind zichzelf op een ladder laten knutselen (bijvoorbeeld met ijslolly stokjes of echt van hout). Fotootje van een klimmend kind maken en dan de tekst erbij: Dankzij jou kwam ik een stapje hoger!

Bekijk hier ijslolliestokjes

REKENMACHINE

Knutsel van een kartonnen doosje een rekenmachine en zet daarbij de tekst: op jou kon ik rekenen!
Een superlief gebaar.

MEDAILLE

Was de juf/meester van jouw kind echt de beste topper die je had kunnen wensen? Dan kan een medaille ook heel erg leuk zijn! Laat je kind een medaille ontwerpen, met daarop een eigenschap waar de juf/meester in uit blinkt.  Je kunt hem van papier maken of als je hem net wat steviger en het gevoel van metaal wilt geven, van een deksel van bijvoorbeeld een appelmoespot maken.
Niet zo van de medailles? Maak dan eens een grote beker (op bijvoorbeeld karton) en schrijf daarop alle kwaliteiten van de juf/meester. Wedden dat ze super trots zijn op dit cadeautje?

Of download de oorkonde voor de juf of meester. 

EEN LIEDJE

Is je kind muzikaal? Bewerk dan samen eens een keer een bekend liedje tot speciaal een liedje voor de juf/meester. Versier de liedtekst extra mooi en geef hem. Wedden dat van z’n zelfgemaakt cadeautje de leerkracht zal smelten? Want wie krijgt er nu zijn eigen liedje?

EEN SCHILDERIJ

Heb je een ware Picasso in huis? Maak dan eens een schilderij met je kind voor het afscheid van de juf. Dit hoeft niet op een canvas-doek, het kan ook prima op een mooi groot wit vel. Om het dan net wat meer te geven dan een gewone verftekening, kun je van gekleurd papier een lijst erachter maken. Lieve tekst erbij en klaar is je super cadeau!

zelfgemaakte cadeautjes, schilderij

EEN TERUGBLIK

Helemaal leuk om te maken met je kind is een terugblik. In een blikje stop je herinneringen aan je juf/meester of foto’s van mooie momenten. Zo kan de juf/meester af en toe nog even een geluksmomentje eruit pakken en nagenieten van een fantastisch jaar. En geloof me, elk briefje zal een glimlach op het gezicht toveren!

Bekijk hier een blik

EEN QUOTE

Houd je kind een beetje van handletteren? Dan kun je samen een mooie quote uitzoeken die echt op de juf/meester slaat. Maak deze op je allermooist, stop hem eventueel in een lijstje, en zie hoe blij de  juf/meester hiervan wordt. Wedden dat het een plekje in de nieuwe klas krijgt?

PRAKTISCHE ZELFGEMAAKTE CADEAUTJES

Ik ben dol op praktische cadeautjes. Dingen die je echt gebruikt en waardoor je iedere keer als je er naar kijkt weer even terug denkt aan dat ene kind. Met een kleine aanschaf van wat materialen, heb je in een handomdraai de leukste zelfgemaakte, praktische cadeautjes.

 

SLEUTELHANGER

Altijd handig voor je school-, fiets- op huissleutel. Een sleutelhanger. Er zijn diverse verschillende manieren om een sleutelhanger te maken. Dat is meteen ook het leuke hiervan, je kind kan zijn creativiteit er lekker in kwijt. Werk bijvoorbeeld met kraaltjes, lintjes of lettertjes.

Bekijk hier materiaal om sleutelhangers te maken

zelfgemaakte cadeautjes sleutelhanger

MOK

Heel praktisch met alle koffietjes en theetjes die gedronken worden is je eigen persoonlijke juffenmok. En natuurlijk kun je in een winkel speciale mokken kopen met bedanktekstjes erop.  Bedenk jezelf dan wel even dat door de jaren heen er een heel kastje vol (soms identieke) speciale mokken is verzameld en vergaard.
Je kunt ook speciale porselein stiften kopen en de kind zelf aan de slag laten gaan om een mooie mok te creëren. Enige is dat je de mok nog even in de oven af moet bakken.

Bekijk hier porselein stiften

TAS

Helemaal leuk is het versieren van een simpele linnen tas. En wil je het low-budget houden? Je hebt vast nog wel ergens een reclame-tas liggen. Laat de kinderen deze mooi versieren met speciale wasco’s of textielstiften.  Dankzij dit cadeautje heeft de juf of meester altijd een handige tas voor bijvoorbeeld de gymschoenen.

Bekijk hier textielstiften

NOTITIEBOEKJE

We schrijven als leerkrachten wat af. Nog even dit noteren, o dat mag ik niet vergeten, dit nog doen. En voor we het weten hebben we weer een notitieboekje vol.
Hoe leuk zou het zijn om de juf/meester een zelfgemaakt gepersonaliseerd notitieboekje te geven? Je kunt bij verschillende winkels voor 1.50 al een simpel effen boekje kopen. Door je kind op de voorkant wat moois te laten maken/tekenen, heb je in een handomdraai een uniek notitieboekje. En wat dan nog leuker is? Als je binnen in af en toe een nog een leuke extra boodschap tegen komt. Gewoon even een lief momentje.

Bekijk hier goedkoop notitieboekje

zelfgemaakte cadeautjes notitieboekje

Heb jij nog een leuk idee voor het afscheid van de juf of meester? Deel het hieronder. Dan kunnen we elkaar inspireren!

 

Hoe vier jij je verjaardag in de klas

Afbeelding van Udra11/Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren