Het is een bekend fenomeen, de zomerdip. Kinderen lezen minder in de vakantie en lopen in het nieuwe schooljaar wat achter op het gebied van lezen. Hoe kun je  deze zomerdip voorkomen? 

Wat is de zomerdip precies?

In de vakantie ‘vergeten’ kinderen vaak te blijven lezen. Hierdoor kunnen ze een of twee Avi-niveaus terugvallen. Ze halen dan niet het leesniveau wat van ze wordt gevraagd in het begin van dat schooljaar. Blijven lezen is dus heel belangrijk. Maar hoe motiveer je de kinderen nou om te lezen.

De tips

1. Kies een boek wat je kind leuk vindt om te lezen

Een open deur, maar de kinderen moeten zin hebben om het boek te pakken. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen. Ik schreef al eerder een blog met allerlei tips om het lezen te stimuleren. Per leeftijdscategorie vind je tips voor boeken.
Juf Sanne heeft ook een mooi blog geschreven met allerlei leuke boekentips voor de zomer.

2. Lezen kan overal

Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Bang om je boek vies te maken? Maakt niet uit! Boeken zijn er om gelezen te worden, dus een vouwtje of een vlekje is zo gemaakt, geen probleem!

3. Rituelen

Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen, per jaar een miljoen woorden per jaar lezen en daarmee hun woordenschat flink vergroten.
Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ‘s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat.

Je kunt ook je eigen leesritueel maken met je kind. Bijvoorbeeld zitten op een speciaal leeskussen, een stok of knuffel vasthouden bij het lezen, elkaar voorlezen, een picknickmomentje maken tijdens het lezen, etc.

4. Lees samen met je kind

Lees tegelijkertijd met je kind. Goed voorbeeld doet volgen. Zak onderuit in een lekkere stoel en lees samen. Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan omstebeurt een zin of een bladzijde.

5. Doe spelletjes met het boek

Bedenk allerlei spelletjes met het boek dat je kind leest. Speel bijvoorbeeld scrabble met alleen woorden die uit het boek komen. Dobbel om het aantal bladzijdes dat gelezen moet worden. Zoek naar het moeilijkste woord dat je kunt vinden in het boek. Of stop op een willekeurige pagina en rijm op het eerste woord dat je leest.

6. Beloning

Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen, een ijsje zijn vakantievoorbeelden.

7. De bibliotheek of kinderboekwinkel

Regent het? Ga naar de Kinderboekenwinkel in de buurt of naar de bibliotheek. Wat is er nou fijner dan zelf je boeken om te lezen uit te zoeken? Wie weet strijken jullie wel neer op de fijne stoelen in de winkel of bibliotheek en ontstaat er ter plekke een leesmoment.

8. De vakantiebieb app

Is je kind helemaal fan van de tablet of iPad? Zet de vakantiebieb erop! Met de vakantiebieb app kun je gratis boeken lezen en is ook te gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek. Er staan mooie boeken in van onder andere Jozua Douglas

9. Manieren om je kind te helpen met het lezen

Meester Tim heeft een prachtige posters om op te hangen op je vakantieplek. Hier staan tips op om het lezen te bevorderen bij je kind. Mooie handvatten om je kind te helpen bij het lezen.

10. Boekenfeest

Houd een boekenfeestje met de kinderen. Iedereen neemt zijn favoriete leesboek mee en leest de favoriete passage voor. Je kunt de kinderen echt laten optreden. Maak bijvoorbeeld een podium van wat bierkratten. Nodig de kinderen uit de buurt of de camping uit. Natuurlijk moet er op het einde van het feestje ook een dansje komen, net zoals op het boekenbal!
Je kunt het feestje ook vieren bij een vooraf bepaald aantal gelezen boeken.

Wat is jouw toptip tegen de zomerdip? Laat het me weten in een reactie!

Heel veel leesplezier! 

 

Lees vorig bericht:
Werkbladen zomervakantie

Voor het noorden van het land is het al vakantie. Het midden en het zuiden werken nog even door. Hier vind je...

Sluiten