10x genietmomenten met peuters!

10x genietmomenten met peuters!

Door Yvonne. Het einde van alweer een schooljaar als peuterjuf komt dichterbij. Vinden jullie ook niet dat het altijd snel gaat, zo’n schooljaar? Wat gebeurt er veel en moet er ook nog veel gedaan worden! Soms ben je zo bezig met alle ‘rompslomp’ er omheen dat je de genietmomenten met peuters vergeet. Ik maakte door het jaar heen aantekeningen van zulke genietmomenten en als ik ze teruglees, weet ik: het was weer een superleuk jaar!

Hier mijn 10 genietmomenten met peuters van dit schooljaar (een kleine greep uit de vele natuurlijk)

1. Oude juf van iedereen

Kleuters, voorheen peuters, staan bij de zandtafel op de gang. Terwijl ik langsloop, zegt een tegen mij: “Jij bent mijn oude juf he?”.  Reageert de ander met: “Zij is de oude juf van iedereen”.

2. Grappig

Mijn collega haalt koffie in de lerarenkamer waar een groep kleuters aan het koken zijn. Terwijl ze wegloopt, hoort ze er één zeggen: “Zij is altijd grappig!”

3. Been verkopen

In de gymzaal: ik ga op de dikke mat liggen en kinderen beginnen met me te stoeien en de andere helft gaat me ‘redden’. Ondertussen houdt T. (3,5 jaar) mijn been stevig past. Als ik vraag wat ze van plan is met mijn been, zegt ze: “Verkopen!”

4. Niet in je schoen

We praten met de peuters of ze iets in hun schoen hebben gehad van Sinterklaas. “Nee” zegt E. (3 jaar). “Ik heb niks in mijn schoen gehad”. Later zegt ze dat ze een kleurboek heeft gekregen van Sinterklaas. “Ooh” zegt juf, “heb je die in je schoen gehad?”  “Nee”, antwoordt E.,”er zat niks in mijn schoen”. Bij verder doorvragen hoe ze het cadeau dan heeft gekregen, zegt ze:  “Hij zat onder mijn schoen!”

5. Paard verkocht

T. (3,5 jaar) heeft met blokken een bouwwerk gemaakt. Juf vraagt “Is dat de stal van Amerigo, het paard van Sinterklaas?” “Nee” zegt T. “die is verkocht”. “Uuh” zegt juf “door wie?” “Gewoon, doorverkocht”, zegt T.

6. Liedje

In de kring zingt onze stagiaire met de kinderen het lied over de dagen van de week. “Het is niet moeilijk als je het weet”, maar B (3,5 jaar) zingt “Het is niet moeilijk als juf L. het weet” en wijst naar de stagiaire.

Lees ook:LEUKE UITSPRAKEN: EEN JUF MET MOEDERPUKKELS!

7. Duimen

We gaan naar de keuken. Ik zeg tegen de kinderen dat ze alvast bij de deur moeten gaan staan. Alle kinderen lopen nog rond en alleen T. en J. (beide 3.5 jaar) staan bij de deur. Ik zeg tegen ze: “Wat zijn jullie toppers” en steek 1 duim op. “Nee”, zegt J., “je moet twee duimen opsteken”. “Hoezo?” vraag ik. J. wijst op T. en zichzelf. “Twee” zegt hij en steekt twee duimen omhoog.

8. Arm

Ik stoot per ongeluk met een stoel tegen T. (3 jaar) zijn arm. ‘”Oooh sorry”, zeg ik. “Geeft niet”, antwoord T. “Gelukkig zit je arm er nog aan”, zeg ik, terwijl ik over zijn arm wrijf. “Ja,” zegt T. “hij zit strak” en trekt aan zijn arm.

9. Broer

Ik ben even in de kleuterklas waar B., een oud-peuter, naar toe is gegaan. B. laat me zijn foto zien met zijn kerstboom. Ik zie ook zijn nieuwe juf met haar zoontje op de foto. Ik vraag wie dat is. “Dat is juf M.”, zegt B. “Ooh en wie is dat?”en ik wijs op het zoontje van M. B antwoordt:  “dat is zijn broer!”

10. Verstappen

Juf bekijkt de lijst met kinderen. Ze praat hardop en zegt ‘Max’. “Ja,” zegt R. (3.5 jaar) “Max ken ik wel”.
Juf zegt: “Nee, Max komt op andere dagen dan jij”.  Jawel,” zegt R. “Max ken ik wel…. Max Verstappen!”

Ik wens iedereen een heerlijke zomervakantie met vooral ook veel…..genietmomenten!

BewarenBewaren