13 tips buitenspelen verrijken

Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer. Vrij spel is daarin heel belangrijk en kun je eenvoudig uitbreiden. 13 tips buitenspelen verrijken

Jaaa, buitenspelen! Kinderen vinden dit niet alleen heel fijn, het is ook goed voor de ontwikkeling van de motoriek en hun brein. Ik geef je wat leuke tips om het buitenspelen te verrijken.

13 tips buitenspelen verrijken

1. Verkleedkleding
Neem verkleedkleding mee naar buiten (wel kleding die vies mag worden). De kinderen bedenken zelf een spel en worden een typetje als ze de kleding aan trekken.

Bekijk hier verkleedkleding

2. Bellenblaas
Blaas bellen in de buitenlucht. Kinderen vinden het fantastisch om de bellen te vangen. Ze kunnen ook zelf oefenen met blazen.
Je kunt ook zelf goed sop maken met een kop afwasmiddel, acht koppen water en vier eetlepels glycerine (te koop bij de drogisterij) of wat suiker.
Van twee stokken en een reepje stof kun je een goede ring maken voor megabellen.

Bekijk hier megabellenblaas

3. Bouwen
Neem lege dozen mee naar buiten en laat de kinderen ermee bouwen. Ander kosteloos materiaal, zoals eierdozen en lege flessen kan natuurlijk ook.

4. Buizen en pijpen
Gooi de zandbak open en neem wat lege (pvc)buizen en pijpen mee naar buiten. De kinderen zullen er van alles mee bedenken.
Een extra aanvulling: kleine balletjes en knikkers die de kinderen door de buizen kunnen rollen.

5. Vraag het de kinderen
Kinderen hebben vaak zelf ook een idee wat ze willen spelen en waarmee. Laat hen zelf de regels bepalen.

6. Doe mee met de wedstrijdjes
Kinderen spelen tijdens het buitenspelen allerlei wedstrijdjes, zoals tikkertje of voetbal. Ze vinden het geweldig als je eens mee speelt.

7. Spelen met wind
In Nederland waait het vaak stevig. Neem plastic tassen en touwtjes mee naar buiten en laat de kinderen spelen met de wind. Ze zullen er lang zoet mee zijn.

8. Stoepkrijt
Kinderen zijn dol op stoepkrijt! Neem dit regelmatig mee naar buiten, de kinderen bedenken hun eigen tekeningen. Je kunt het spel verrijken, door de kinderen schaduw te laten tekenen.

Bekijk hier stoepkrijt

9. Tuinieren
Je denkt er wellicht niet meteen aan als je denkt aan buitenspelen, maar ook met tuinieren in de buitenlucht leren de kinderen veel. Laat ze zelf bedenken welke planten ze willen. De verzorging moeten ze natuurlijk ook zelf doen.

13 tips buitenspelen verrijken

10. Watertafel
Naast een zandbak is het voor kinderen ook heel leuk om een watertafel buiten te zetten. Kinderen vinden het heerlijk om te kliederen met water, zeker als het lekker weer is. Je kunt er een maken van een grote plastic bak, maar je kunt ook mooie bakken kopen met echte sluizen.

Bekijk een watertafel

11. Waterbaan
We zijn nog niet klaar met het kliederen met water. Laat de kinderen van lege flessen een waterbaan maken. Prik gaatjes in de flessen en bindt de flessen vast op bijvoorbeeld hout.

12. Zandtafel
De zandtafel (kan ook in dezelfde bak als de watertafel) kun je uitbreiden door er verschillende materialen in te doen. Bijvoorbeeld mais, gekleurde rijst, houtsnippers, hooi, poppetjes, etc. Ook handig dat deze buiten staat, geen rommel in je huis ;).

13. Buitenkeuken
Maak een buitenkeuken van een tafel met een potten en pannen. De kinderen zullen ook hier net alsof kokkerellen. Ze kunnen gebruik maken van alles wat er in de natuur te vinden is (op de grond, liever niet plukken) en hiermee experimenteren en soepjes maken.

Wat is jouw buitenspeel tip? 

Er staan affiliate links in dit blog.

13 tips om het buitenspelen te verrijken

BewarenBewaren