8 Activiteiten voor Sinterklaas in de klas

8 Activiteiten voor Sinterklaas in de klas

Door Jamie Lee. Welke leuke, leerzame activiteiten kun je doen met de middenbouw terwijl je op het bezoek van de Sinterklaas en zijn Pieten wacht? Ik vertel je welke 8 activiteiten voor Sinterklaas in de klas ik zelf heb gedaan de afgelopen jaren.

Voor kinderen in de middenbouw is het Sinterklaasfeest een lastige dag. Het is relatief lang wachten tot Sinterklaas en zijn Pieten in de klas langskomen. Het bezoekje duurt vaak maar 10 minuten tot een kwartier. Wat doe je met de overige tijd en hoe houd je de klas rustig? Dit is waar ik de afgelopen jaren in de middenbouw tegenaan liep. Ik heb nu een standaard aan 8 activiteiten voor Sinterklaas in de klas voor mezelf bedacht
Het zijn vooral spelletjes die je klassikaal kunt spelen, klassikaal in groepjes of als een soort groepjesles. Je zou er eventueel een wedstrijd van kunnen maken, met een prijs op het einde. Of gewoon gezamenlijke leuke spelletjes doen voor de gezelligheid.

Bekijk hier leuke groepsspellen, zoals bingo en 30 seconds.

8 Activiteiten voor Sinterklaas in de klas

1. Quiz

Verdeel de klas in 2 (of meer) groepjes en bereid van de voren vragen voor. Je kunt vragen over Sinterklaas stellen, maar het kan ook gaan over recente lesstof. De antwoorden van de quiz kunnen per groep op een wisbordje geschreven worden. Dit is ook bevorderlijk voor het samenwerken, want er kan maar 1 antwoord gegeven worden!

Bekijk hier leuke quizen voor de middenbouw. 

2. Pictionary

Ook dit spel is leuk om te doen in 2 (of meer) groepjes, bekijk het spel hier. Maak van te voren kaartjes met Sinterklaas woorden die getekend kunnen worden, vouw ze dubbel en stop ze in een kom/zak. Elk team is om beurten aan de beurt om te tekenen, je pakt een kaartje uit de kom/zak en begint te tekenen. Ik gebruikte hier zelf het whiteboard voor, maar het digibord kan natuurlijk ook.
Je hebt meerdere varianten van dit spel bijvoorbeeld:
• Het team dat aan de beurt is mag alleen raden.
• Je hebt een bepaald aantal seconden om te raden als team en daarna mogen alle teams mee raden.
• Alle teams mogen vanaf het begin mee raden.

Bekijk het spel Pictonary hier

Lees ook: DE LEUKSTE SINTERKLAAS SPELLETJES

3. Verboden woord

Dit spel lijkt ontzettend op pictionary en kan ook in alle bovenstaande vormen worden gespeeld, alleen in plaats van het woord op het kaartje te tekenen omschrijven de kinderen het woord dat ze getrokken hebben. Het woord dat op het kaartje staat mag niet genoemd worden. Voor jonge kinderen, of kinderen die moeite hebben met lezen kunnen de woorden natuurlijk zachtjes in de oren worden gefluisterd. Als het spel te moeilijk is, kan er altijd voor gekozen worden om delen van het woord toch te laten gebruiken.

Bekijk hier het spel verboden woord. 

4. Uitbeelden

Dit spel zal niet met alle woorden kunnen, dus het is handig om van te voren een selectie te maken. Verder gaat het spel hetzelfde als pictionary en het verboden woord. De kinderen trekken een kaartje en zonder geluid te maken beelden ze uit wat er op het kaartje staat.

5. Levend Memory

Dit is een klassikaal spel, waarbij 2 kinderen op de gang staan en de andere kinderen tweetallen maken. Deze tweetallen kiezen samen een Sinterklaaswoord en zijn dus samen het memory setje (de kaartjes die je normaal omdraait). Het is handig wanneer ze deze aan de leerkracht vertellen en de leerkracht alles probeert te onthouden, zodat er geen dubbele memory setjes in het spel zijn. Ik laat de kinderen op hun stoel staan, wij hebben heel stevige stoelen, maar je kunt ze ook achter de tafel laten staan.

De 2 kinderen van de gang zijn degene die tegen elkaar het spel spelen. Ze mogen ombeurten 2 namen zeggen (het is handig om niet beide namen tegelijk te noemen, maar te wachten tot 1 kind zegt welke memory kaartje hij/zij is). De kinderen waarvan de naam genoemd wordt zeggen welk woord ze gekozen hebben. Als je een setje goed hebt geraden, mag je direct nog een keer. De kinderen van de setjes die geraden zijn, gaan zitten op hun stoel en wachten stil tot de rest van het spel afgelopen is.
Variant: laat de kinderen de woorden uitbeelden (eventueel met geluid) i.p.v. zeggen, vond mijn klas vorig jaar echt geweldig!

Bekijk ook: DOWNLOAD: SINTERKLAAS SPELLETJES

6. Memory

De ouderwetse variant van memory kan natuurlijk ook. Alleen dit kost wel de nodige voorbereidingstijd. Door dit spel meerdere keren te maken en te lamineren, kun je dit spel in groepjes spelen. Hier heb je de komende jaren profijt van, want dit is eenmalig maken!
Ik heb nog geen bestaande variant gevonden van Sinterklaas memory, maar wie weet bestaat dat ook wel.

Bekijk hier memory spelletjes. 

7. Pim Pam Pet

We kennen allemaal het spel Pim Pam Pet, dat draaispelletje waarbij je met de letter die je draait een antwoord moet bedenken op de vraag, bekijk het hier. In plaats van de originele kaartjes te gebruiken, kun je ook afspreken dat de kinderen een woord bedenken in het Sinterklaas thema. Dan heb je ook geen kaartjes nodig, scheelt weer voorbereidingstijd!

Bekijk het spelletje Pim Pam Pet hier. 

8. Galgje

Leuk om ook te doen deze dag is galgje. Je kunt dit klassikaal doen, maar ook klassikaal in groepjes (tegen elkaar of gewoon voor de gezelligheid). Op Gynzy heb je een speciale Sinterklaas versie van Galgje. Hierbij is de robot van Gynzy verkleed als Piet en is de achtergrond versierd met pakjes. Het spel werkt verder hetzelfde als gewoon galgje, de woorden zijn heel breed verbonden met het Sinterklaasfeest. Je kunt zelf het niveau aanpassen d.m.v. keuze in woordlengte. Heb je geen Gynzy, dan kun je altijd een proefabonnement nemen. Of ‘ouderwets’ zelf streepjes zetten en een galgje tekenen op het bord, dan zal je wel zelf de woorden moeten bedenken.

Woordenlijst

Handige woordenlijst voor deze dag om kaartjes mee te maken of kinderen te helpen een Sinterklaas woord te kiezen:
Sint/Sinterklaas, paard/Amerigo/schimmel, Piet(en), (werk-)mijter, staf, stoomboot, pakjesboot, pakjes, schoorsteen, pepernoten, pakjesavond, schoen zetten, marsepein, taaitaai, snoepgoed/suikergoed, intocht/aankomst, schoorsteen, Sinterklaasjournaal, Het Grote Boek, inpakpapier, peen/wortel, chocoladeletter, tabberd, liedjes zingen, dak, Spanje, hooi, Sinterklaashuis.

Bekijk ook: LAST MINUTE DOWNLOADS SINTERKLAAS

Mochten jullie nog leuke spelletjes hebben om te delen, zet ze in een reactie onder het bericht zodat iedereen een leuke dag heeft!

Afbeelding: A chalkboard and a pile of Pepernoten, typical Dutch treat for Sinterklaas on 5 December Door Brt

Er staan affiliate links in dit blog.

8 Activiteiten voor Sinterklaas in de klas