Aftelkalender verjaardag

Aftelkalender verjaardag

Onze zoon werd afgelopen vrijdag drie jaar. Speciaal voor zijn verjaardag maakte ik een aftelkalender verjaardag die je ook in de klas of thuis kunt gebruiken. 

Aftelkalender verjaardag

Waarom een aftelkalender?

Voor (jonge) kinderen is tijd vaak een abstract begrip. Ze hebben geen idee hoe lang iets duurt. Ze zijn zenuwachtig voor hun verjaardag, maar ze kunnen niet overzien hoe lang het duurt voordat ze jarig zijn. Een aftelkalender maakt de tijd visueel. Op de aftelkalender verjaardag kunnen ze dus zelf aflezen hoe lang het duurt voordat ze hun verjaardag vieren. De tijd in nachtjes slapen aangeven maakt het voor hen begrijpelijk.

Lees ook: VERJAARDAGSKALENDER

De aftelkalender verjaardag

Aftelkalender verjaardag

Aftelkalender verjaardag

Ik maakte de aftelkalender met dubbele plaatjes. Zo kun je eventueel ook rekenkundige spelletjes doen, zoals tellen in sprongen van twee en groepjes van vijf maken.

Lees ook: LEUKE TIPS VOOR GEZONDE TRAKTATIES

Wat vond onze peuter ervan?

Aftelkalender verjaardag

Onze zoon begon direct met het kleuren van alle plaatjes. Hij kleurde uit zichzelf dezelfde plaatjes in dezelfde kleur. Ik mocht er een kruis doorheen zetten van hem. Elke dag telde we af. Het was ook goed voor hem om voor te bespreken hoe lang het nog duurde voordat het zijn verjaardag was en hoe oud hij dan werd.

Het werd tijd voor een groter bed en dat koppelden we er dan ook direct aan zijn verjaardag. Als hij 3 werd mocht hij in een groot bed slapen, met een dekbed en een kussen. En dan zouden we ook meteen de speen weggooien. Het was dus fijn voor hem om visueel te maken hoe lang dat dan nog duurde.

We hebben de aftelkalender op de deur gehangen en elke dag telden we af. Op zijn verjaardag riep hij dan ook ‘nu is het!’ en kon hij zijn speen zelf in de prullenbak gooien. Hij heeft er even om gevraagd, maar al snel was het prima. Hij mocht immers in een groot bed slapen! Hij sliep heerlijk uit, missie geslaagd.