Avond4daagse; zo gaat het bij ons op school

Avond4daagse; zo gaat het bij ons op school

Door Jamie Lee. Bij ons op school is het bijna zo ver, de avond4daagse. De kinderen die meelopen zijn er al helemaal vol van en kunnen niet wachten! Nu is het duimen voor mooi weer, want dan is het toch wel het leukst. Avond4daagse; zo gaat het bij ons op school

Voorbereiding en inschrijven Avond4daagse

De eerst volgende schoolactiviteit komt er weer aan na een aantal feestdagen en vakanties achter de rug te hebben. In de afgelopen weken zijn door heel het land al avond4daagse tochten gelopen. Ook zijn er veel afgelast door het noodweer wat spontaan opkwam. Die van ons is in de laatste schoolweken.

Geheel vrijblijvend mogen de ouders bij ons op school de kinderen inschrijven voor de avond4daagse. Het altijd gezellige wandelfestijn met liedjes, drinken, lachen, publiek en veel kinderen die bewegen. Dit wordt door de Activiteiten Commissie (AC) geregeld in samenwerking met collega’s uit de werkgroep. De AC is bij ons op school de oudercommissie die uitjes en feestdagen helpt organiseren op school. Ongeveer de helft van de kinderen loopt mee met deze vierdaagse wandeltocht door de buurt.

Aantal kilometers

Er is de keuze uit de 5 kilometer, dit is voor heel de school toegankelijk en de 10 kilometer, dit wordt aangeraden vanaf groep 6. Een enkele uitzondering van groepen lager dan groep 6 loopt mee met de 10 km en een enkele uitzondering van groepen hoger dan groep 5 loopt mee met de 5 km.
Daarnaast kunnen ouders zich opgeven als begeleider om tijdens de tocht mee te lopen met de stoet van school, dus niet met alleen hun eigen kind. Op die avond krijgen ze ook een hesje met de naam van de school erop en zijn ze begeleider van alle kinderen. Het blijkt vooral voor de 10 kilometer lastig te zijn om begeleiders te vinden, terwijl ze bij de 5 kilometer in overvloed zijn. De shirts en de hesjes voor de kinderen (voor over de jassen, mocht het eventueel toch slecht weer worden) zijn uitgedeeld en de startbewijzen zijn geprint.

Avond4daagse; zo gaat het bij ons op school

Het echte werk

Hoe gaat het bij ons op school precies in zijn werk? Vanuit de AC wordt de startlocatie bekend gemaakt, dit is eigenlijk ieder jaar dezelfde plek. Daar worden de leider van de stoet en de hekkensluiter bekend gemaakt d.m.v. een ander gekleurd hesje. Hiertussen lopen alle kinderen en begeleiders de tocht. Voorop lopen 2 kinderen uit de hoogste klas van die afstand met de vlag van de school, deze worden van te voren gekozen door de betreffende leerkracht.
Tijdens schoolactiviteiten zijn enkel ‘gezonde’ snacks gewenst, zodat het een beloning is wanneer de kinderen op vrijdag bij het binnenhalen een trakatie krijgen.
Onderweg staat de AC met een kraampje om de kinderen te voorzien van drinken en een tussendoortje.

Lopen leerkrachten mee?

Leerkrachten lopen niet standaard mee, er is geen verplichting en dus niet opgenomen in de normjaartaak. Natuurlijk is het leuk wanneer er iedere avond een leerkracht meeloopt, voor de gezelligheid. Zelf ga ik 2 avonden meelopen met de 5 kilometer, omdat alle kinderen uit mijn klas die meelopen op deze afstand meedoen. Ik ben dol op de sfeer van de avond4daagse en vindt dit ook een manier om andere kanten van de kinderen te ontdekken. Kinderen zijn vaak in dit soort situaties anders dan in een klaslokaal. Daarnaast ben ik pro het meer bewegen voor kinderen en de avond4daagse is één van de manieren waarop je dit als school kunt promoten. Ook herleef ik een beetje mijn eigen basisschooltijd, waarin je een uitzondering was als je niet meeliep, omdat je dan echt een evenement miste. Het hoorde er eigenlijk ook gewoon bij.
Ik kan mij ook nog goed herinneren hoe gaaf ik het vond als mijn eigen juf of meester meeliep, ook dat is een grote drijfveer voor mij om nu zelf mee te lopen.

Volgend schooljaar

Voor volgend jaar zijn we nu aan het kijken of een avondje meelopen met de avond4daagse in de normjaartaak opgenomen zou moeten worden, net als een ouderavond of een avond op het kamp van groep 8. Ik ben benieuwd hoe dit op andere scholen geregeld is.

Hoe wordt de avond4daagse op jouw school georganiseerd? 

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren