Bewustwording van de plastic soep

Bewustwording van de plastic soep

(door Judith) In het onderwijs krijgen we regelmatig te maken met een nieuw lespakket of nieuw lesmateriaal dat is ontwikkeld. Als leerkracht vind ik het belangrijk om hierin zelf keuzes te maken. Soms is een dergelijk lespakket een mooie vervanging voor een methode-les, of ligt een onderwerp mij zo naar het hart dat ik er graag iets mee wil doen. Eén onderwerp waar ik dan ook zeker iets mee wil doen is plastic soep……

Veel aandacht voor zwerfplastic

Vrijdag 8 juni was het wereldoceanendag. Dit jaar werd er aandacht gevraagd voor het zwerfplastic in de zeeën en oceanen. Ook kwam deze maand in het nieuws dat er bij de Europese Commissie een wetsvoorstel ligt waarin plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes worden verboden. Terecht denk ik, want wanneer we zo doorgaan zal er in 2050 meer plastic dan vis te vinden zijn in de zee.

Plasticsoep

Plastic dat slingert op straat, in de natuur of aan zee beland door de wind in een sloot of rivier. Deze rivier dit zwerfafval naar de zee stromen. Door de zon, wind en golven breekt het plastic in steeds kleinere stukjes en drijven in het water, vaak bij elkaar in een draaikolk van plastic. Dit wordt de plasticsoep genoemd. Op dit moment zijn er zes van dit soort kolken ontdekt van soms wel 1000 bij 1000 km groot.

Bewustwording van de plastic soep

Aandacht aan de plastic soep op school

Ik kies er als leerkracht heel bewust voor om lang niet ieder lespakket op te vragen of te bestellen. Ook denk ik dat er al voldoende onderwerpen op het bordje van school liggen. Soms komt er echter voor mij een onderwerp langs waar ik toch aandacht aan wil besteden. De plastic soep is zo’n onderwerp. Afgelopen maand heb ik opnieuw bewijs gezien van de invloed van plastic afval in zee op onze natuur en de dieren die daarin leven. Al dit afval, dat mensen, vaak onbewust van de gevolgen laten slingeren, heeft invloed op de toekomst van de huidige basisschool generatie. Ik gun hen een toekomst zonder dieren die dood gaan door plastic afval. Daarom wil ik ze bewust maken van de gevolgen van afval niet in de afvalbak doen.

Materialen voor het onderwijs

Een zoekopdracht op het internet over de plastic soep en lespakketten leerde mij dat er al heel wat materialen gemaakt zijn over dit onderwerp. Zo heeft uitgeverij Zwijsen recent een informatief boek uitgegeven genaamd ‘Plasticsoep is troep’. Ook komt er in augustus een lespakket uit geschikt voor groep 4 tot en met 8 vanuit de ‘Plastic Soup Foundation’. Dit lespakket bestaat uit een box met toegang tot een digitale lessenserie, plasticsoep uit Hawaï, een speciale Kidsweek en nog veel meer.

Ook vond ik een website waarop aangegeven wordt dat ze een lespakket hebben ontwikkelt om kinderen door middel van ontdekkend leren aan de slag te laten gaan met het onderwerp ‘plastic soep’. Men wil kinderen uitdagen om te ontdekken hoe we plastic gebruik kunnen voorkomen, hoe we plastic beter kunnen recyclen en hoe we mensen bewust kunnen maken van het plastic probleem.

Ook zijn er filmpjes te vinden over de plastic. Zo heeft Klokhuis een aflevering gemaakt over dit onderwerp.

Ook Greenkids heeft een lespakket, inclusief contract voor school en kinderen, lesplan en lesmaterialen.

Ideeën genoeg om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Welk onderwerp ligt jou naar het hart en ga je graag mee aan de slag met jouw klas?

Afbeeldingen: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren