Recensie: Plasticsoep is troep!

(Door Judith) Uitgeverij Zwijsen heeft een nieuw informatief boek uitgegeven ‘Plasticsoep is troep’ Een boek vol met wetenswaardigheden over plasticsoep. Met dit boek wil Zwijsen kinderen leren hoe je plasticverbruik kunt verminderen. Wij mochten dit boek reviewen en vertellen je graag wat we ervan vinden. 

Zwijsen

Dit informatieve boek maakt deel uit van Estafette, een methode voor technisch lezen die veel gebruikt wordt op basisscholen. Zwijsen heeft bij deze methode leesboeken ontwikkeld voor thuis. Zwijsen heeft verschillende soorten boeken in dit leesboeken voor thuisassortiment, zoals moppenboeken, strips, versjes, fictie en non-fictie. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Plastic Soup Foundation waar je ook een lesbrief kunt bestellen. Het boek kost tien euro, waarvan één euro per verkocht boek wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation.

Het boek Plasticsoep is troep!

Recensie: Plasticsoep is troep!

Het boek begint met een hoofdstuk over ballonwedstrijden. In dit hoofdstuk staan bijvoorbeeld informatie en wetenswaardigheden zoals: Erg leuk en feestelijk die ballonnenwedstrijden, maar wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Zo belanden veel ballonnen in de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat er op elke 100 meter strand 12 resten van ballonnen liggen? Dit zijn vooral de linten.

Naast dit soort informatie wordt de kinderen ook geleerd wat eigenlijk ‘plasticsoep’ is en hoe deze plasticsoep ontstaat en groter wordt.

Gevaar

De auteurs staan in het boek ook stil bij de dieren en hoe het plastic gevaarlijk voor hen is. Zo staan er (nette!) foto’s in het boek van dieren die zijn overleden door plasticafval zoals een albatros en een potvis. Ook wordt er een foto getoond van de maaginhoud van een zeeschildpad

Zo kan het ook

Het boek leert kinderen dat plastic nooit vergaat en dat er daarom allerlei initiatieven zijn om het plasticafval te verminderen. Ook worden organisaties genoemd die proberen het plasticafval terug te dringen. Voor de kinderen staat er een quiz in het boek waarbij ze kunnen checken wat ze zelf al doen om voor minder plastic te zorgen.

Extraatjes

Het boek sluit af met een plastictest proefje, een soeprecept en een opdracht om kunst te maken met plasticafval. Op de laatste bladzijde worden tips gegeven hoe kinderen zelf kunnen zorgen voor minder plasticafval.

Onze mening

Het boek is een duidelijk en informatief boek vol met wetenswaardigheden over de plasticsoep en plasticafval. Het boek is goed te lezen door kinderen met een M6 avi-niveau of hoger. Daarnaast bevat het boek duidelijke plaatjes en foto’s die de informatie in het boek ondersteunen en versterken. Mijn dochter is sinds ‘Superjuffie in de soep’ van Janneke Schotveld en een bezoek aan zeehondencentrum Pieterburen veel bewuster bezig met plastic afval. Ze vond dit boek dan ook zeer interessant en bladert er, ook na het samen doorlezen en bekijken, zelf ook nog regelmatig in.

Boekgegevens

Titel: Plastic soep is troep
Schrijver: Annemarie van den Brink
Tekeningen: Madeleine van der Raad
Uitgeverij: Zwijsen
AVI: M6
Kosten: 10 euro (waarvan 1 euro wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation)

Bestel het boek hier.

Bekijk ook alle andere reviews van boeken.

 

Plasticsoep is troep! door Annemarie van den Brink; Recensie

BewarenBewaren