Ode aan de duo

Ode aan de duo basisschool

Door Sharona. Elk jaar weer heb ik de mazzel een super duo te treffen die samen met mij de klas wil draaien. Samen sparren en nadenken over hoe we alles aan willen pakken, het werk verdelen, overdrachten schrijven en ondanks dat alles toch lekker dicht bij jezelf blijven. Ode aan de duo basisschool voor al die schatten. 

Beste duo,

Wat was het eerste dat je dacht toen je hoorde dat wij dit schooljaar samen een klas zouden draaien?
Yes, hier hoopte ik al op of o jee….dit wordt wennen? En is het meegevallen dit schooljaar?
Wat hebben we weer hard gewerkt hé, dit schooljaar, om bij alle kinderen zoveel mogelijk eruit te halen. We hebben wat uurtjes gestopt in het samen bedenken/overleggen/sparren. Allebei met hetzelfde doel, de kinderen.
En hé oké, ik zal eerlijk zijn, er zijn natuurlijk ook momenten geweest waarop je dacht……… kon dat niet even anders?

Creatieve chaos

Sorry, dat ik met mijn creatieve brein nu niet de meest opgeruimde juf ben. En ook al doe ik nog zo mijn best, ik ben blij dat je me helpt bij het opgeruimd houden van de klas. Want zonder jou zou het eruit zien als een ongeorganiseerde chaos….ook al weet ik vaak toch wel waar alles ligt ;).
Ik geloof dat de ruimte onder ons bureau een goede verzamelplek voor van alles en nog wat is geweest. Fijn he, als je straks je voeten er gewoon weer onder kwijt kunt!

Overdracht

Overdrachten, wat hebben we die een hoop aan elkaar geschreven. Soms (heel, heel soms) kort en krachtig, maar vaak lange verhalen. Wat ben ik trouwens blij, dat je me niet op elke spelfout die erin stond hebt gewezen.
Ja, ik weet het, als juf wordt er toch wel geacht dat je redelijk foutloos kunt schrijven. Ik weet ook dat jij dat heel fijn lezen vindt, maar heel eerlijk…… na een lange intensieve dag staat mijn interne spellingscontrole soms toch even uit.
En sorry hé! De keren dat ik ‘s avonds nog dacht….. o ja er moet nog een overdracht komen! Jij had toen waarschijnlijk al 4x je mail gecheckt, 5x de pagina ververst, maar mijn overdracht bleef uit. Tot je een app-je van mij ontving. Hij staat er nu op!
Ik beloof je plechtig, volgend jaar ga ik het anders doen (of nou ja…. ik ga het proberen!).

Bekijk ook: DE OVERDRACHT AAN DUO; HOE DOE IK DAT?

Ode aan de duo

Overspoeld met app’jes

Nog een dingetje waar ik volgend jaar op moet gaan letten is om je niet meer doordeweeks, ‘s avonds laat of in het weekend te overspoelen met app’jes. Groot leerpunt, ik weet het. Maar ik kan er gewoon helemaal niks aan doen. Mijn creatieve brein draait soms overuren, zorgt ervoor dat ik daardoor in een soort van super enthousiaste stuiterbal verander die denkt dat elk idee of elke vraag direct gedeeld moet worden.
En ja, ik weet dat we werkdagen hebben, maar op de een of andere manier komen de gaafste ideetjes toch meestal op mijn niet-werkdagen.
Beste duo, mag ik je nog even bedanken dat je ondanks mijn 3485 app’jes (nee ik heb ze niet geteld, maar het waren er wel heel, heel veel!!)  me niet uit whatsapp hebt gegooid? Wat ik stiekem ook wel weer begrepen had hoor.

Lief en leed

We hebben veel gedeeld met elkaar dit schooljaar. Veel lief en helaas ook leed. Beste duo, wat ben ik blij dat jij er voor mij was in een hele moeilijke en zware tijd. Jouw steun trok mij er mede doorheen. Je hebt geen moment geklaagd dat er tijdelijk extra werk bij jou kwam te liggen. Je hebt me geen moment het gevoel gegeven dat ik me moest haasten om terug te keren. Je hebt zelfs mijn schuldgevoel over het achterlaten van de klas weggepraat.
Je was er toen voor mij, zoals je er nu nog steeds bent. Dank daarvoor!

Klaarzetten

O wat was ik elke maandagochtend mega-blij met je! Het dagrooster hing al klaar, de werkjes stonden klaar, de werkbladen gekopieerd,  alles netjes in z’n staat gebracht dat al zou ik 5 minuten voor tijd binnenkomen, ik zo kon beginnen. Enorm fijn, want dat betekende voor mij elke ochtend ontspannen naar mijn werk rijden, zonder de druk te voelen van alles nog klaar leggen/zetten, buitenwacht lopen en balen dat er net vandaag een tractor heel traag voor mij reed.

Een lijn

Ook al zijn we beide heel verschillend, soms was het best even een beetje eng, hoe erg we op één lijn lagen. Kilometers van elkaar verwijderd en op hetzelfde moment met hetzelfde voor de klas bezig gaan. Gelukkig kwamen we daar iedere keer weer op tijd achter!
Of de kinderen die als ik iets tegen ze zei aangaven dat jij precies hetzelfde gezegd had. Ondanks onze verschillen en soms uiteenlopende meningen over een onderwerp heb ik nooit het gevoel gehad dat, dat een probleem was. Die verschillen tussen ons maakte niet uit. Dat respecteerde en respecteren we nog steeds van elkaar. Aan de andere kant ook wel weer fijn al die verschillen. Die zorgen ervoor dat we elkaar aanvullen. Waar ik meer creatief gericht ben, houd jij de zakelijk regel dingetjes goed in de gaten. Waar jij de structuren heel goed neer kan zetten, weet ik ze te volgen. En zo zijn er nog meer dingen waarin we elkaar aanvullen en van elkaar leren.

Beste duo, dankjewel voor dit schooljaar! Geniet van je welverdiende vakantie en ik zie je over een paar weken weer.

Deze ode is tot stand gekomen met behulp van verschillende duo’s door heel Nederland. Dankzij hun input heb ik deze ode kunnen schrijven aan de DUO. Dank daarvoor! En laat je duo vooral weten hoe je over hem/haar denkt, ik weet zeker dat hij/zij dat waardeert!

Lees ook: ODE AAN DE STAGIAIRE

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren