Blauw brengt ongeluk

Blauw brengt ongeluk

Bij Elif thuis is er weinig geld, dat vertelt ze liever aan niemand. Op school vertellen de andere kinderen over hun vakantie: over pretparken, zwembaden en vliegreizen. Elif is daarentegen thuisgebleven. Maar dan is er een feestje, daar kan ze toch niet zonder cadeau heen? Angelique van Dam schreef, op basis van haar eigen ervaringen, een verhaal over opgroeien in armoede in Nederland. Je kunt het winnen.

Blauw brengt ongeluk

Hoe is het om geen geld te hebben voor gymschoenen, om nooit mee te kunnen praten over je vakantie of niet naar feestjes te kunnen omdat je geen cadeautje kunt betalen? Blauw brengt ongeluk brengt je dichterbij de leefwereld van een kind dat opgroeit in armoede, zonder zielig of klagerig te worden. Wanneer Elif wordt uitgenodigd voor een feest door haar klasgenootje Coco, mag ze niet gaan van haar moeder. Bij een verjaardagsfeestje  horen cadeautjes en daar hebben ze bij Elif thuis geen geld voor. Hoe kan Elif naar het feest zonder cadeautje? Hoe moet dat nou?

Een actueel verhaal, want volgens het CPB leven in 2024 een miljoen Nederlanders, onder wie 230.000 kinderen, onder armoedegrens (berichtgeving 9 maart).

Bekijk het boek hier

Over de auteur

Angelique van Dam begon al jong met schrijven. Als kind schreef ze dagboeken en schriften vol met verhalen. Ze woont in Apeldoorn, waar ze in een piepkleine zolderkamer haar boeken schrijft. Als ze daar zit, verdwijnt ze helemaal in de wereld van het boek waar ze aan werkt.

Ze schreef Blauw brengt ongeluk naar aanleiding van haar eigen ervaringen als kind.

Blauw brengt ongeluk

Wat vind ik?

Ik begon met lezen, heb het nog niet uit, maar eigenlijk kon ik al niet meer stoppen. Wat een schrijnend verhaal eigenlijk! Schaamte, naar de voedselbank, het toch moeten delen met iemand omdat diegene je ziet. Het is vast herkenbaar voor kinderen, maar wel echt naar om te lezen. Een goed boek dus om in de klas te bespreken, want er zijn kinderen die dit dagelijks meemaken. Het is makkelijk geschreven, ook prachtig als voorleesboek vanaf groep 5 ongeveer. Er staan ook actuele grapjes in van de kinderen, zoals liedjes die ze nu zingen.

Win

Je maakt kans op een exemplaar van dit boek. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. Na de meivakantie mail ik de winnaar.

Bekijk het boek hier

Er staat een affiliate link in dit blog.