Bliksemstart - Word een topleraar in 100 dagen

Bliksemstart – Word een topleraar in 100 dagen

Review van Bliksemstart – Word een topleraar in 100 dagen. Klinkt goed hè?! Ik vind het een handig bronnenboek voor de ervaren leerkracht en een goed professionaliseringsboek voor de startende leerkracht. Hoe pak ik het aan? 

Bliksemstart – Word een topleraar in 100 dagen

Op de achterflap van het boek staat dat je begint bij de basis. Je werkt aan je ontwikkeling als leerkracht door handige actiestappen op te volgen en te oefenen in de praktijk.

Zelftest Bliksemstart

Om een topleraar te worden, start je met een zelftest in de bijlage. Met de zelftest kijk je waar je staat met het lesgeven en dus ook wat het eerste punt is dat je wilt leren. Dit gaat vanaf startende leerkracht, de basis: “Ik vind het lastig om routines in de klas in te voeren en te handhaven” tot de laatste fase, er nog meer uithalen met “Ik leg de lat nog niet hoog genoeg voor het taalgebruik van leerlingen.
De zelftest behorend bij het hoofdstuk staat daar ook telkens vooraan, zodat je kunt checken of je daar ook bent.

Bliksemstart - Word een topleraar in 100 dagen

Ik heb een workshop Bliksemstart gevolgd en daarbij de zelftest gedaan. Ik kwam uit tussen Fase 4: De diepte in en Fase 5: Er nog meer uithalen. Ik wilde van Fase 4 nog leren om vaker te controleren waarom ze een fout antwoord geven.

Aan de slag met Bliksemstart

Ik moest beginnen bij Fase 4, maar ik merkte dat ik toch ook even terug ging naar Fase 3. Ik vond het toch wel fijn om bijvoorbeeld te kijken naar de betrokkenheid van de kinderen in de klas.

Eigenlijk gaat er veel over vaart in je lessen. Alles zo snel en zo soepel mogelijk laten verlopen, zodat je zoveel mogelijk tijd en ruimte hebt voor goede lessen. Dat was waar het bij mij als startende leerkracht wel echt aan schortte. Ik heb daar enorm veel in geleerd en kan er ook nog wat verder in groeien of er nog even wat reminders over lezen. Daarom vond ik het ook zo fijn om nog even naar Fase 3 te kijken.

Bronnenboek

Ik gebruik het boek als bronnenboek. Ik raad ook zeker aan niet het hele boek in één keer te lezen, maar goed te kijken waar je staat of wat je graag wilt oefenen. Deze techniek lees je dan goed en oefen je meteen de volgende dag in de klas. Het is slim om die techniek (of hoogstens drie tegelijk op een lesdag) te oefenen om vervolgens jezelf een nieuwe techniek aan te leren.

Techniek oefenen

Ik koos ervoor om Vraag en antwoord te oefenen. Ik stel een vraag en de hele klas geeft antwoord. Ik ben me er soms niet zo bewust van of de hele klas wel antwoord kan geven. Door deze techniek wel en ik denk dat de kinderen meer betrokken zijn als ze weten dat ik check of iedereen mee doet. Elk kind moet namelijk actief antwoorden.

Ik oefende de techniek tijdens het rijmen. Ik had het Rad van fortuin met de rijmwoorden erop en liet alle kinderen een rijmwoord noemen. Ik zei er wel bij dat de kinderen die het moeilijk vonden, goed om zich heen moesten luisteren en zo een woord konden nazeggen zodat ze het rijmen ook oefenden. Ik zag dat 5 van de 28 het nog moeilijk vonden om mee te doen, maar ik denk dat dit na veel oefening van de techniek wel komt.

Extra tips

Ik vind het ook heel fijn dat bij veel technieken nog extra tips staan. Alles staat er in vragende vorm, want een leerkracht kan die vraag hebben gesteld. Bijvoorbeeld: “Ik kies elke keer voor dezelfde vraagtechniek. Hoe kan ik meer variëren?” Er komt dan dus niet een nieuwe techniek, maar tips hoe je verschillende technieken kunt inzetten.

Teach Like a Champion 2.0

Teach Like a Champion 2.0

Ik raad je aan om het boek Teach Like a Champion 2.0 ernaast te leggen als je met Bliksemstart aan de slag gaat. De technieken die in Bliksemstart staan, komen uit dat boek en worden daarin uitgebreider uitgelegd. Ik snapte de technieken zo in ieder geval een stuk beter. Op de site kun je met het wachtwoord uit het boek ook filmpjes van de technieken bekijken.

Bekijk het boek hier

Wat vind ik?

Ik zou het boek zeker aanschaffen voor op school of bij je thuis. Je kunt echt een betere leerkracht worden met eigenlijk hele simpele technieken. Je kunt het direct de volgende werkdag inzetten en haalt er meteen resultaat mee. Fijn toch? Ik ga het boek in ieder geval zo nu en dan uit de leesmand halen om te kijken welke techniek ik kan oefenen.

Bekijk het boek Bliksemstart hier