Blog: De week van de overdenkingen en de leuke uitspraken in groep 3

Het is de week voor de herfstvakantie. In de klas doen de meest fantastische uitspraken de ronde. Dit blog gaat over mijn overdenken over groep 3 en de heerlijke momenten met de leerlingen. Lees je mee?

In het begin van de week sta ik onder de douche en laat de klas even aan me voorbij komen. Wat vind ik nou van groep 3 en de kinderen die erin zitten?
Ik vind het fantastisch! Het leren lezen dat een magische wereld tevoorschijn tovert, het rekenen wat langzaamaan moeilijker wordt, het harde werken aan de tafels, het enthousiasme en vrolijkheid van de kinderen en natuurlijk de heerlijke uitspraken.
Ik bedenk me dat ik minder tijd heb om echt met de kinderen te kletsen. Je probeert alle leerlingen op een dag te zien, maar elke leerling echt gesproken te hebben over wat ze bezig houdt, dat was makkelijker bij de kleuters. Ik neem me voor om er wel meer in te investeren. Bijvoorbeeld tijdens het buiten spelen.

Prompt komt er de volgende dag een leerling in de pauze met me kletsen. Aan het einde van het gezellige gesprek, zegt ze: ‘Juf, ik vind het altijd zo leuk om met je te kletsen!’. Alsof ze mijn gedachten kon raden. Vorig jaar had ik de leerling in groep 2 in de klas. Nog een leerling die toen ook al bij mij in de klas zat zei: ‘Juf, ik vond je vorig jaar liever, maar nu ook hoor’. Blijkbaar hadden deze leerlingen hetzelfde gevoel, bijzonder.

Tot de herfstvakantie is hard werken en wennen, zowel voor de leerlingen als voor mij. Er beginnen banden te ontstaan, die ik de komende tijd verder kan gaan uitdiepen. Hopelijk komt er ook meer tijd voor een gezellige kletspraat, ik houd ervan.

Aan het einde van de week doen we een spel in de klas, een coöperatieve werkvorm. Sta op als … Ik noem van alles op wat je in de vakantie kunt doen. Sta op als je naar de bioscoop gaat, sta op als je gaat zwemmen, enz. Ik doe zelf uiteraard ook mee. Later noemen de leerlingen omstebeurt iets. Nadat we sta op als je naar het circus gaat en sta op als je tv gaat kijken hebben gehad, is de laatste leerling aan de beurt. En zij zegt: ‘Sta op als je ook moe bent’. De hele klas staat, ik ook.

En zo is het, de herfstvakantie is de tijd om uit te rusten om weer volop met het lezen en rekenen aan de slag te kunnen gaan na de vakantie. Met hopelijk nog meer fantastische opmerkingen, enthousiasme en veel plezier in de klas.

 

 Wil je ook zo’n blog leren schrijven en een website leren onderhouden? Kom dan naar de training in november.