De kleine walvis

De kleine walvis, een prachtig verhaal over vriendschap, is gekozen tot het prentenboek van het jaar 2017. Ik geef je tips om met het boek aan de slag te gaan tijdens de Nationale Voorleesdagen 2017. 

De kleine walvis

De kleine walvis is het allereerste prentenboek van Benji Davies. Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap…Het is een mooi verhaal over vriendschap sluiten, in dit geval met een walvis, en over afscheid nemen.

Lees ook: TIPS EN WIN HET EILAND VAN OPA

Wat vind ik?

Het verhaal en de illustraties zijn vooral geschikt voor kleuters. Peuters die wat meer aan kunnen, zullen ook genieten van de illustraties, maar het verhaal is wellicht nog wat te moeilijk. De tekst is eenvoudig geschreven, het leest makkelijk weg. Het boek nodigt uit tot gesprek over eenzaamheid en vriendschap. De illustraties zijn prachtig en heel duidelijk. Ik leg een verzameling aan met prentenboeken van Benji Davies ;).

Tips

Gesprek

 1. Boy is eenzaam. Vraag of de kinderen weten wat eenzaamheid is. Wie voelt zich er wel eens eenzaam? Hoe voelt dat? Wat doe je als je je eenzaam voelt?
 2. Ben je wel eens op het strand geweest? Wat zag je daar? Hoe voelde de wind?
 3. Vraag de kinderen wat ze eens gevonden op het strand? Je kunt de kinderen vragen dit mee te nemen. De meegenomen spullen leveren vaak ook een mooi gesprek op.
 4. Boy sluit vriendschap met de kleine walvis. Vraag de kinderen naar hun vrienden. Hoe pak je dat aan, vrienden maken? Wat doet je samen met een vriend? En wanneer is iemand je vriend?
 5. Boy probeert de walvis als huisdier te houden. Hebben de kinderen huisdieren? Wat doen ze met hun huisdier?
 6. Boy moet ook afscheid nemen in het boek. Vraag de kinderen van wie zij wel eens afscheid genomen hebben. Van wie of wat was dat afscheid? Hoe voelde ze zich toen?

Verteltas

Een verteltas is voor ouders om thuis met hun kind rondom een prentenboek te spelen en met elkaar te praten. Na de introductie in de klas, kun je de verteltas mee naar huis geven. Vul de tas met het boek De kleine walvis. Stop er verder een potje met zand in, een plastic walvis, (playmobile) poppetjes, een bootje, plastic vissen en een potje (of klein badje) om water in te doen.

Verteltafel

De verteltafel is een plek waar allerlei attributen staan die bij een prentenboek horen waar kinderen het verhaal kunnen naspelen. Maak voor De kleine walvis een verteltafel door een blauw en geel kleed of papier neer te leggen. Blauw voor de zee, geel voor het strand. Zorg voor een huisje van Duplo, Playmobile of Lego, of zet het poppenhuis op het strand neer. Dit is het huis van Boy.
Je kunt de kinderen ook zelf een verteltafel laten verzinnen en de spullen ervoor laten verzamelen.

Vraag de kinderen ook spullen mee te nemen van thuis die ze op het strand gevonden hebben.

Lees ook: EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID IN DE KLEUTERKLAS

Zorg verder voor een plastic walvis, poppetje voor Boy en zijn vader en een badje waar Boy de walvis in kan bewaren.
Laat de kinderen zelf het verhaal naspelen bij de verteltafel.
Extra:
– Laat de kinderen zelf onderdelen voor de verteltafel maken van papier en kosteloos materiaal.
– Laat kinderen die dit kunnen woorden schrijven bij de onderdelen van de verteltafel.

Huishoek

Maak het huis van Boy en zijn vader na in de huishoek. Je hoeft hiervoor waarschijnlijk niet veel te veranderen aan de inrichting van je huishoek. Zo zijn Boy en zijn vader veel in de keuken.
Op de illustraties is te zien dat ze een echt strandhuis hebben. Zorg voor houten planken of laminaat die je als afscherming van het huis neer zet. Zet een kast in de huishoek neer waar de kinderen ‘gemuite’ spullen in kunnen zetten. Ze kunnen dit ook van huis meenemen. Zorg ook voor een bad (bijvoorbeeld van houten blokken) waar Boy de walvis kan verstoppen.

Tips voor de Nationale Voorleesdagen

Themahoek

Maak met de kinderen een boot van houten blokken (dit kan ook in de bouwhoek). Dit is de boot van Boy en zijn vader. Hier kunnen ze een walvis in vervoeren, of mee varen om te gaan vissen. Zorg voor een walvis (van Lego, of maak er een van kosteloos materiaal) en een hengel.

Dieren sorteren, tellen en plaatsbepaling

Boy en zijn vader hebben zes katten en Boy heeft later de walvis als huisdier. Zorg voor allerlei plastic dieren. Sorteer ze eerst met de kinderen in huisdier en dieren van de dierentuin. Je kunt ook verder sorteren op bijvoorbeeld leefomgeving (zoals de jungle) of water- en landdieren.
Zet vervolgens een huisje in het midden van de kring. Dit kan een poppenhuis zijn of een huisje van Lego. Stop telkens een aantal dieren in het huis. Laat de kinderen tellen hoeveel huisdieren Boy heeft. Laat ze ook benoemen waar de dieren te vinden zijn. Je kunt hiervoor Boy in het huis zetten. Bijvoorbeeld: de poes staat links boven Boy, of de hond staat rechts onder Boy.

Als je zes plastic katten hebt, is het ook leuk om die telkens in het huis te verstoppen. Hier kun je een dagelijks spel van maken. Zorg ervoor dat de katten bij binnenkomst ergens in de huishoek of het kleine huisje staan. Hoeveel katten zijn in het huis van Boy en hoeveel katten zijn buiten?

Lees ook: 20 KEER SPELEN MET PLASTIC DIEREN

Dagritme van de walvis

De kleine walvis zal in de zee andere dingen doen dan die hij bij Boy doet. Bespreek met de kinderen wat het de walvis  zoal doet op een dag in zee. Maak met de kinderen een dagplanning voor de walvis, zoals er in de klas hangt. Je kunt er ook twee maal een dagritme van maken. Een voor de zee en een voor bij Boy.
Peuters: vraag de kinderen naar de juiste volgorde van de activiteiten en teken deze zelf.
Kleuters: laat de kinderen een onderdeel van de dag van het walvis kiezen waar zij een tekening bij maken. Hang samen met de kinderen de dagplanning van de walvis goed op. Speel het een keer na met de walvis of met alle kinderen tegelijk.

Lees ook: dagritme maken met de kinderen bij SAAR GAAT NAAR SCHOOL, RECENSIE EN LESTIPS

Iets doen voor een ander

Naar aanleiding van het thema eenzaamheid, kun je samen met de kinderen iets doen voor een ander. Praat met elkaar wie zich wel eens eenzaam voelt. Bijvoorbeeld ouderen in een verzorgingshuis. Zij staan vaak open voor contact met (jonge) kinderen. Maak bijvoorbeeld samen een groot kunstwerk dat je samen met de kinderen langs brengt.

Lees ook: KERSTSTUKJES MAKEN EN GEVEN AAN OUDEREN

Creatief

 1. Maak zelf blauwe klei waar de kinderen een walvis van kunnen kleien. Ik heb een heel makkelijk recept voor je: DIY KLEI DIE NIET KAN MISLUKKEN
 2. Laat de kinderen walvissen en boten ontwerpen van Lego of Duplo.
 3. Van een papieren bordje kun je gemakkelijk een walvis maken. Knip 1/4e van het bordje af. Het smalle deel gebruik je als staart van de walvis. Verf beide delen blauw. Laat de kinderen spuitend water knippen van blauw papier. Tussen het lijf van de walvis en de staart plak je een strook blauw papier. Een oog en een mond erop en de walvis is klaar.
 4. Hetzelfde als hierboven (een papieren bordje) kun je ook doen met een lege cd. Deze knip je niet doormidden, hier maak je een staart van papier aan vast. Met blauwe diamantjes kun je de cd versieren zodat het op een walvis lijkt.
 5. Van een eierdoos kun je een bad maken voor de walvis. Laat de kinderen zelf creatief bezig zijn en bedenken hoe het badje voor de walvis eruit moet komen te zien.

Lees ook: 35 KEER SPELEND LEREN MET SCHELPEN

Ik schreef ook WAAROM IK HET BOEK ZONDER TEKENINGEN ZO FANTASTISCH VIND. Dit boek staat in de prentenboek top 10.