15 dingen die je moet weten voordat je van een leraar houdt

15 dingen die je moet weten voordat je van een leraar houdt. We staan bekend om ons geduld, verzorgend karakter en we zijn heel lief. Maar er zijn wat dingen die je echt moet weten voordat je tot over je oren verliefd op ons leraren wordt.

Dingen die je moet weten voordat je van een leraar houdt

15 dingen die je moet weten voordat je van een leraar houdt

1. Overal kinderboeken
Je zult werkelijk overal in je huis kinderboeken vinden. In het kleinste kamertje van het huis, in bed, de keuken, in de mega grote boekenkast, op de eettafel en in verschillende tassen. Als je zoals ik dan ook nog met een kinderboekenschrijver getrouwd bent snap je hoe ons huis eruit ziet.

2. Stilte AUB!
We hebben de hele schooldag een maximaal aantal decibellen in onze gehoorgang gehad. Na een werkdag willen we maar een ding: stilte.

3. NU EVEN NIET!
We hebben de hele dag 1000 beslissingen moeten nemen. Doorgaan met de les of onderbreken voor een bewegingsspelletje, wel of niet naar buiten, veters strikken of het kind zelf laten oefenen, een extra woordenschatlesje of een kringgesprek over wat de kinderen bezig houdt?
In de avond hebben we dus geen zin in een moeilijk privé-leven besluit. Vraag het in het weekend nog maar eens.

4. Brabbelen
In het weekend horen we het je wel eens afvragen: ‘Staat hij/zij echt voor de klas?’ Het antwoord is zeker ja. We praten graag en veel en in de klas in heel correct Nederlands. Maar als we thuis zijn, laten we het ABN even voor wat het is en brabbelen we vaak maar wat. Het liefst onder het genot van een goed glas wijn.

5. HARD praten
Het spijt ons. We praten nogal hard, altijd. Beroepsdeformatie. Vragen of we zachter willen praten heeft geen zin. THE VOICE hebben we nu eenmaal.

6. Corrigeren
We houden van correcties. Dus ook in de supermarkt, speeltuin of pretpark. Als we een kind iets zien doen dat ons niet bevalt, geven we hem of haar HET OOG. Nadat we goed om ons heen hebben gekeken of er geen ouder in de buurt staat. We hebben namelijk niet zo’n zin in een tien-minutengesprek buiten de klas om.

7. Je behandelen als een kind
Zeker als je je als kind gedraagt, zullen we je ook zo behandelen. We zetten je gerust in de hoek, laten het duidelijk merken als ons iets niet bevalt en complimenteren je overdadig als je iets voor ons doet.

8. Overal zooi
Naast boeken hebben we ook overal zooi. We verzamelen nogal graag. Bereid je maar voor op lege melkpakken in je keukenkastjes, lades vol cadeaulintjes en een bak vol postelastieken. En wie weet vragen we je ook nog een of andere bizarre verzameling aan te leggen. Je weet maar nooit waar we het voor nodig hebben in de klas.

9. Money money money
Heb je wat geld over deze maand? Zeg het maar niet tegen je leerkracht partner, dat wordt meteen uitgegeven aan prullaria bij de Action, Kruidvat, Euroknaller of een andere budgetshop.

10. Weekendje weg?
Een leuk weekendje weg gepland? Vlak voor de rapportgesprekken? Forget it. Voor de gesprekkenronde moeten de rapporten nog af, nagekeken worden door een eventuele duo en de gesprekken goed voorbereid. Na de gesprekken gaat ‘m trouwens ook niet worden. We zijn dan te moe om maar een stap buiten de deur te zetten. Laat ons maar lekker slapen. En een paar weken voor de rapporten hebben we heel veel administratie te doen. Toch kans maken? Plan het ver van tevoren in. Wellicht vindt je partner nog ergens een gaatje.

11. Op vakantie in de duurste periodes
Dat geld wat je over had hé? Spaar dat maar op voor je vakantie. Je kunt namelijk nooit meer goedkoop op reis. Je partner heeft alleen vakantie in de schoolvakanties. Als het zo *@#$%^& duur is ja!

12. Praten in jabbertalk
Soms zul je echt geen idee hebben waar we over praten. Toetsanalyses, POP, DIY, e-learning, dyscalculie, taxonomie van Bloom. Je hebt echt geen idee hé? Weet je wat? Knik maar gewoon als we het over onze dag hebben.

13. Vlekken
Een avondje uit gepland direct na een werkdag? Sorry, onze kleding zal niet vlekkeloos zijn. Handen onder de stift, ecoline op onze jurk, verf op de broek en als het tegenzit wat snot op ons shirt. Zo gaat dat met kinderen (en oké oké zelf zijn we soms ook niet zo handig).

14. Werkdruk
Moet je keihard werken en zet je baas je onder druk? Zeg het maar niet tegen ons als we weer eens thuis aan het werk zijn. Jij kan, als het mee zit, thuis chillen. Je werk blijft op je werk. Wij nemen naast onze onzekerheden ook vaak werk mee naar huis. Dus als je tijdens onze administratie thuis een opmerking maakt in de trant van ‘Maar je hebt wel lekker veel vakantie’, kun je je voorbereiden op een lange time-out in de hoek.

15. Perfectionisme
Een perfect gestylde kamer? Boeken op alfabetische volgorde? Je beddengoed uiterst glad gestreken? Ons perfectionisme komt altijd ook privé ergens uit. Maar waar we het op botvieren weet je nooit…

Ook zijn we sociaal, gezellig, lief en geduldig. De ideale partner dus!