Gonnie & vriendjes in ganzenpas

Gonnie & vriendjes in ganzenpas. In De Nationale Voorleesdagen (27 januari tot en met 6 februari) bespreek ik de prentenboeken van de Prentenboek top 10. Ik schrijf een recensie en geef er tips bij voor thuis, de opvang, peuterspeelzaal. Vandaag een echt peuterboek. 

Gonnie & vriendjes in ganzenpas

Gonnie & vriendjes in ganzenpas

Gonnie & vriendjes in ganzenpas is een flapjesboek en dus echt voor dreumesen en peuters. In het boek leer je Gonnie en haar vriendjes kennen. Er komen allerlei begrippen voorbij: de kleuren, plaatsbepaling, dieren, de seizoenen, cijfers en allerlei woorden die goed zijn voor de woordenschat, zoals slordig.

Wat vind ik?

Onze dreumes vindt het boek helemaal geweldig. Vooral door de flapjes natuurlijk, maar stiekem leert hij ook veel. We hebben het boek nu al zo vaak voorgelezen dat hij zelf ‘as et jegent’ (als het regent) en ‘in de zomej’ zegt. Hij “leest” het boek dus ook graag zelf. Ik vind het boek aardig goedkoop voor wat je krijgt. Op bijna elke bladzijde zijn flapjes wat jonge kinderen heel leuk vinden. En er komen zoveel begrippen en woorden voorbij. De peuters leren vanzelf van alles. Echt een aanrader voor elk peutercentrum en kinderdagverblijf!

Tips

  1. Lees ook eens boeken voor die aansluiten bij de begrippen. Zoals Wij gaan op berenjacht. Dit past goed bij het begrip ze sluipen er onderdoor.
  2. Laat de kinderen een tekening maken van hun favoriete gansje. Let goed op de kleur van het gansje of kledingstukken.
  3. Zoek samen naar nog meer voorwerpen in een bepaalde kleur. Blauw van Bo, geel van de gansjes, rood van de laarzen van Gonnie, etc.
  4. Praat over de seizoenen. Wat zijn nog meer kenmerken in een bepaald seizoen. Bespreek vooral het seizoen dat het nu is.
  5. Ollie komt uit een ei. Praat over welke dieren nog meer uit een ei komen.
  6. Laat de kinderen de geluiden van de dieren uit het boek na doen. Welke dieren wonen nog meer op de boerderij? Laat de kinderen die dieren ook nadoen. We hebben er een geitje bij past hier natuurlijk ook goed bij.
  7. Laat de kinderen zich verkleden net als Gonnie.
  8. Praat over de lievelingskleuren van de kinderen. Verzamel voorwerpen in die kleur.