Eerste schooldag, een brief voor de ouders

Wat spannend, de eerste schooldag van je kind. Jij vindt het geheid enger dan je eigen kroost. We begrijpen je zenuwen, het komt goed. Eerste schooldag, een brief voor de ouders

Lieve vader, lieve moeder,

De eerste schooldag van je kind. Wat eng en spannend! Je bent geheid zenuwachtiger dan je kind.
We begrijpen je. Echt. Ook als we zelf geen kinderen hebben kunnen we het ons voorstellen hoe het is om je fantastische bloedje af te geven aan die vreemde mevrouw of meneer. Voor vijf dagen in de week.
Hoe vaak je kind naar de opvang ging kon je tenminste nog zelf kiezen.  Misschien was jouw droppie wel altijd bij jou. En nu neemt zomaar iemand, die je niet eens zelf hebt uitgekozen, de opvoeding voor al gauw 25 uur per week van je over.

Het komt goed

Die vreemde mevrouwen en meneren zijn namelijk de liefste juffen en meesters die er zijn. Ja, ze zullen een grote plek innemen in het leven van je kroost, maar jij blijft de belangrijkste. Heus.

Lees ook: 10 GEDACHTEN TIJDENS DE EERSTE SCHOOLDAG VAN MIJN KLEUTER

De reactie van je kind

Elk kind reageert anders op zo’n eerste schooldag. De ene kleuter klampt zich aan je vast, omdat je niet weg mag gaan. De ander zegt nog net even dag in het voorbij gaan, omdat hij al te druk is met spelen. En dit kan totaal omdraaien in de eerste weken.
Maar wat je kleuter ook doet als jij er bij bent, dit verandert weer zodra je de deur uit stapt.
Je kleuter klimt op schoot van de juf of meester, droogt zijn tranen, veegt de snottebellen (uiteraard met de mouw van zijn trui) af en vertelt hele verhalen.

Je kleuter kan ook stil in een hoekje weg kruipen en de boel observeren om een kwartier later als eerste de vinger op te steken in de kring.

Hoe jouw kind het zal doen is niet te voorspellen, maar dat het goed komt, weten wij kleuterleerkrachten zeker.
En als je denkt dat je kind het (nog) niet zo naar zijn zin heeft, kun je gerust een afspraak maken met de leerkracht om het erover te hebben. We bijten namelijk niet.

Vertellen

En vertelt je kind niet wat hij of zij heeft gedaan op school? Ook dat is heel normaal, maar daar heb ik wel wat tips voor: HOE WAS HET OP SCHOOL? ZO VERTELT JE KIND

Een fijne eerste schooldag! 

Eerste schooldag, een brief voor de ouders