Je kind gaat voor het eerst naar school, wat een mijlpaal! Spannend, waarschijnlijk meer voor jou dan voor je kind. Groep 1 en 2: dit leert je kind

Jonge kinderen worden van binnenuit gedreven om de wereld waarin ze leven te begrijpen. Ze nemen waar, oefenen en stellen veel vragen. De ontwikkeling loopt grillig. Kan je kleuter vandaag een heel mooi huis van Lego bouwen, lijkt het de volgende dag alweer vergeten hoe dat moest.

Groep 1 en 2: dit leert je kind

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je kleuter zit in groep 1 en 2 ineens met zo’n 25 tot 30 andere kinderen in de klas. Langzaamaan ontdekt het verschillen en overeenkomsten. Je kind ontdekt dat hij niet meer het middelpunt van het centrum is, maar dat andere kinderen ook anders kunnen denken.
Het leert zelf conflicten op te lossen, het liefst met zo min mogelijk hulp van de leerkracht. Zelluf doen!
Je kleuter leert ook om geconcentreerd te werken en niet direct op te geven als iets niet lukt. De juf of meester heeft niet direct alle aandacht voor je kind, dus leert het ook uitgestelde aandacht. Even wachten tot je een vraag kunt stellen of, nog beter, het zelf proberen op te lossen.

Zelfstandigheid en motoriek

Yes! Je kind kan ineens zelf zijn rits dichtdoen, zichzelf aankleden en alleen naar de wc, handig! Kleuters leren zich meer zelfstandig te redden. Opruimen kunnen ze als de beste, zeker als je er een spel van maakt.
Kleuters bewegen veel, heel veel in groep 1 en 2. Gymmen, lang buitenspelen, het is allemaal even belangrijk voor ze. Je kleuter leert alvast met een potlood om te gaan (‘denk aan de pengreep’, zegt de oplettende juf), zodat het leren schrijven in groep 3 makkelijker zal gaan.

Taal

Van voorgelezen worden leer je taal! Daarnaast zit je kleuter in de kring, zingt liedjes en klets veel met andere kinderen. De leerkracht daagt hem uit om mooie lange zinnen te gebruiken. Niet gek dus dat je kind ineens ‘Lieve mama, mag ik alsjeblieft de grote rode bal mee naar buiten nemen? Je weet wel, met die gele sterren erop!’ zegt.

De klanken worden in groep 1 en 2 aangeboden als voorbereiding op groep 3. Een voorbeeld: leerkrachten zeggen graag de letter van b-oo-m zoals je ze leest en niet de ABC-letters Bee-Oo-Em. Kijk ook niet raar op als je kleuter ineens woorden in stukjes hakt. Klanken aan elkaar kunnen plakken tot een woord is een grote voorwaarde voor het leren lezen in groep 3.

Rekenen

Tellen, tellen, tellen. Je kunt het niet vaak genoeg doen met je kleuter. Rekenbegrippen zijn ook belangrijk in groep 1 en 2, zoals klein-groot en meer-minder. Razend interessant die lange nek van de giraffe of het piepkleine miertje in de tuin. Het leert de getallen tot en met 20 benoemen en herkent zomaar ineens je huisnummer. In de klas praat hij veel over de seizoenen en de indeling van de dag. Je kleuter kan vast uren met de Lego spelen. Het leert te construeren, handig!

Lees ook hoe je je kind thuis vooruit helpt in de ontwikkeling.
Daar hoef je namelijk helemaal niet veel extra’s voor te doen!

Dit leert je kind als kleuter

Bronnen

Kerndoelen SLO: http://www.slo.nl

Taalcurriculum Utrecht: http://www.onderwijsweb.hu.nl/dossiers/taal%20en%20lezen

JMOuders: https://www.jmouders.nl/school/groepen-1-8/groepen-1-2/dit-leert-je-kind-in-groep-1-2

De lastige kleuter Betsy van der Grift ISBN 9789088506147

Afbeeldingen: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren