Een dagje aan zee: 5x spelend leren op het strand

Een dagje aan zee: 5x spelend leren op het strand

Door Bertine. Inmiddels traditie bij ons in deze tijd van het jaar: een dagje naar zee. Nu de jongens wat groter zijn hebben ze meer geduld, hoeven we minder spullen meet te sjouwen (jippie!) en valt er enorm veel te doen en te ontdekken op het strand. Stiekem leren ze op zo’n dag een heleboel! 5x spelend leren op het strand

Spelen met de elementen

Nergens zoveel water en zand bij elkaar als op het strand! De hele dag modderen, zandkastelen bouwen en grachten graven om te zien hoe snel deze vollopen met water. Spelen met natuurlijke materialen is ontzettend goed voor de (motorische) ontwikkeling en kinderen krijgen er nooit genoeg van.

Naast al dat water en zand is het natuurlijk ook altijd super om een vlieger mee te nemen en te spelen met de wind. Op het strand heb je (als het niet al te druk is) een zee van ruimte en voor kinderen is het reuze interessant om te ontdekken hoe de wind de vlieger te pakken krijgt, optilt en tot grote hoogte laat zweven. Een superleuke activiteit waar je zo weer een uur mee gevuld hebt.

Eb en vloed

5x spelend leren op het strand

De werking van eb en vloed blijft verbazingwekkend. Ik kijk er zelf ook iedere keer mijn ogen op uit hoe snel het water op komt zetten en hoeveel erin verdwijnt. Vooral aan de palen die je overal vindt (wist je dat deze dezelfde functie hebben als een stenen pier?) is heel goed te zien hoeveel verschil er zit in hoog- en laagwater. Kinderen willen heel graag weten hoe dit in zijn werk gaat; weer iets geleerd!

Schelpen en beestjes

Schelpen en beestjes

Spinnen, miertjes en andere insecten kennen ze inmiddels wel, maar aan zee zijn zoveel bijzondere dieren te vinden! Zo kwamen wij bij ons laatste bezoek een zeester, kwalletjes en een heleboel krabben tegen. Het speuren naar deze diertjes tussen de paalhoofden is een geweldig leuke bezigheid. Kinderen kijken hun ogen uit! Regelmatig kun je ook lege omhulsels van krabben vinden op het strand. Mooi om mee naar school te nemen zodat de klas ook nog mee kan genieten van jullie dagje uit.

Bekijk hier een emmertje

Wat ik ook altijd meeneem naar zee is onze ‘schelpen zoekkaart’. Ik kocht die van mij in Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Een leuk, betaalbaar souvenir waar je jaren plezier van kunt hebben. Niet alleen leuk voor de kinderen, ook leerzaam voor papa en mama!

Schelpen

Lees ook: 35 KEER SPELEND LEREN MET SCHELPEN

Boten en schepen

Altijd weer mooi om te zien, de enorme zeeschepen en rustieke zeilbootjes die langs komen gevaren. Vooral de containerschepen zijn ontzettend indrukwekkend en ook de golfslag die een schip veroorzaakt is altijd weer interessant en zorgt voor een heleboel pret. Een dag aan zee is bij uitstek dé kans om deze reuzen van een relatief korte afstand te bewonderen.

De omgeving

Niet alleen op het strand, maar ook in de directe omgeving valt van alles te zien. Met een beetje geluk is er een vuurtoren (‘Waar is die dan voor mama? Hoe werkt dat dan?’). Reuze interessant! Aan de kust in Zeeland tref je verder ook nog veel bunkers die stammen uit de Tweede wereldoorlog. Vooral voor oudere kinderen heel leerzaam. Een aantal bunkers is open voor publiek dus het loont zeker de moeite om even te zoeken op Google om te zien waar je terecht kunt.

Vuurtoren

Mocht je deze zomer ook fijn naar de kust gaan dan wens ik je heel veel plezier. Geef je ogen en oren goed de kost en geniet van ons mooie land.

 

Buitenspelen; Spelend leren op het strand

BewarenBewaren