Een leerkracht met veerkracht: 7 praktische tips die rust geven!

Een leerkracht met veerkracht: 7 praktische tips die rust geven!

Wanneer het onderwijs jouw passie is, ben je de hele dag in de weer met het onderwijzen en begeleiden van kinderen. Als leerkracht heb je een prachtig en belangrijk beroep; tenslotte zijn ‘jouw’ kinderen de generatie van de toekomst! Maar hoe mooi jouw werk ook is, het is behoorlijk intensief. Naast de hoge werkdruk word je ook vaak geconfronteerd met lastige situaties en kinderen met het spreekwoordelijke rugzakje. Om elke dag weer fris en fruitig voor de klas te staan, moet je dan ook goed voor jezelf zorgen. Rust en balans vinden in je werk en persoonlijke leven. In dit artikel deel ik 7 tips die jou als leerkracht zullen helpen om rust te vinden en het beste uit jezelf te halen. Zo blijf je overeind en kun je jouw leerlingen bieden wat ze nodig hebben, elke dag opnieuw!

1. Uitvaartverzekering

In dit geval begin ik bij het einde! Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wanneer jouw uitvaart goed geregeld is, geeft dat rust. Als leerkracht sta je midden in het leven, maar het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden. Dit geldt nog meer wanneer je zelf ook kinderen hebt. Met een goede uitvaartverzekering kun je ervoor zorgen dat jouw nabestaanden niet met financiële lasten worden achtergelaten bij jouw overlijden. Natuurlijk staat het onderwijs niet bekend om de hoge salarissen, dus wil je een goede verzekering die niet al te duur is. Daarom wil je de uitvaartverzekering vergelijken, zodat je de beste en voordeligste optie voor jouw situatie vindt. 

2. Zorg ervoor dat je financiën op orde zijn

Behalve het vinden van een voordelige uitvaartverzekering, zal het je ook enorm veel rust geven wanneer je financiën en administratie goed op orde zijn. Zorg dat je alles overzichtelijk opbergt in een map of meerdere mappen, zodat je alles makkelijk terug kunt vinden. Los eventuele schulden af en begin met het opbouwen van een financiële buffer. Neem je uitgaven eens goed onder de loep en kijk of er posten zijn die overbodig zijn of waarvoor ook een meer voordelige optie is. Vind je het lastig om elke maand rond te komen, dan is het slim om te gaan budgetteren 

3. Vind een uitlaatklep

Het is essentieel om een gezonde manier te vinden om stress los te laten en gewoon even tot rust te komen na een lange dag lesgeven. Het is echt belangrijk om een uitlaatklep te vinden die bij jou past en dit dan daadwerkelijk onderdeel te maken van je dagelijks leven. Wandelen is bijvoorbeeld een ideale uitlaatklep voor veel mensen. Het geeft je de mogelijkheid om even weg te zijn van alles, de frisse lucht in te ademen en je gedachten op een rijtje te zetten. Maar het kan zijn dat sporten meer jouw ding is, of mediteren, lezen of een hobby uitoefenen. Gun jezelf de luxe van een goede uitlaatklep en ontdek hoeveel kwaliteit en rust dit aan je leven geeft.

4. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Als leerkracht heb je veel energie nodig om de dag door te komen en het beste uit jezelf te halen. Probeer daarom voldoende slaapuren te krijgen en creëer een rustige slaapomgeving waarin je goed kunt ontspannen. Trouwens, wanneer je financiën en verzekeringen goed geregeld zijn, geeft je dit rust en dat komt ook je nachtrust weer ten goede!

5. Eet gezond

Het is natuurlijk een open deur, maar daardoor niet minder belangrijk: voeding. Wat jij dagelijks naar binnen werkt, speelt een grote rol in ons welzijn en energieniveau. Zorg ervoor dat je gezonde voedingskeuzes maakt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om jouw lichaam optimaal te ondersteunen. Neem de tijd om gezonde maaltijden te bereiden en vermijd overmatige consumptie van suiker en cafeïne.

6. Blijf bijscholen

Het onderwijs is constant in beweging en het is daarom belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Schrijf je in voor cursussen of workshops die relevant zijn voor jouw vakgebied, zodat je up-to-date blijft met de nieuwste methodes en technieken. Dit voorkomt dat je onzeker wordt over bepaalde technieken en trends.

7. Volg een mindfulness training

Ook wanneer je de hierboven genoemde punten allemaal op orde hebt, kan de dagelijkse werkdruk en chaos nog best overweldigend zijn. Je kunt dat het hoofd bieden door een mindfulness training te volgen. Dit helpt je om in het moment te leven en bewust aandacht te geven aan je gedachten en gevoelens. Zo zal je stress verminderen en ben je in staat om beter te focussen. Voor het geld hoef je het niet te laten, want je krijgt veelal een deel vergoed via je zorgverzekering.

Gebruik deze 7 tips als handvatten voor meer rust en balans in je leven. Zo word je een leerkracht met veerkracht!

Dit is een #jufmaikead