Gelezen kinderboek: Vrij! van Bianca Mastenbroek

Ik ben dol op kinderboeken. Ik deel graag de boeken die ik lees. Omdat ik het heel belangrijk voor leerkrachten vind om de kinder- en jeugdliteratuur bij te houden. Vandaag: Vrij! van Bianca Mastenbroek.

Vrij!

Bianca Mastenbroek heeft al veel boeken geschreven, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze schrijft veel fantasy, dat is meteen ook de reden dat ik nog nooit wat van haar heb gelezen, daar ben ik niet zo van ;).
Maar Vrij! is een historische roman en daar ben ik dan weer dol op. Ik bestelde het boek bij de schrijfster zelf, met handtekening.

Vrij!

Vrij! speelt zich af in 1813. Nederland is bezet door de Fransen onder leiding van Napoleon. Hendrik van 14 jaar, zwerft rond in Amsterdam, nadat hij uit het Aalmoesenierhuis is ontsnapt. Hij heeft geen familie meer en gaat op zoek naar een baantje om geld te verdienen. Zijn haat voor de Fransen zit diep. Hij raakt betrokken bij een opstand tegen de Fransen en raakt gewond. Hendrik komt bij een boekbinder terecht waar hij een goed baantje als leerling krijgt. Toch werkt hij zichzelf nog dieper in de nesten.

Wat vind ik?

Het boek leest vlot weg en kan vanaf groep 8 voorgelezen worden. Het is heel beeldend geschreven, je waant je echt in het Amsterdam van de 19e eeuw in de tijd van de bezetting. Het is dus ideaal om voor te lezen als je dat deel van de geschiedenis behandeld in de les.
Hier en daar gaat het boek wel wat snel. Scenes worden niet altijd uitgewerkt, ten behoeve van de snelheid van het verhaal. Toch had ik bijvoorbeeld juist meer willen lezen over het gevangenschap van Hendrik. Wellicht had het dan in meerdere delen gekund? Ik werd nieuwsgierig naar de rest van het leven van Hendrik. Ik ga wel meer historische romans van Bianca Mastenbroek lezen.

Website

Er is ook een speciale website bij het boek met achtergrondinformatie over de hoofdpersonen van het boek. Die dus echt bestaan hebben!