Gratis kinderboek over buitenspelen

Gratis kinderboek over buitenspelen

Steeds meer kinderen raken bijziend, ze kunnen dus veraf niet goed zien. Daglicht, buiten zijn dus, remt dit proces af. Buitenspelen is dus ook heel goed voor de ogen! Niet geheel toevallig lanceert Pearle in de Kinderboekenweek een gratis kinderboek om kinderen naar buiten te verleiden. 

Onderzoek naar bijziendheid

Dit jaar nog werd een groot onderzoek gepubliceerd naar bijziendheid. Met bijziendheid kun je in de verte niet goed zien. Bijziendheid neemt in heel Europa snel toe. Inmiddels is al 50% van de 20-jarigen bijziend. De verwachting is zelfs dat bijziendheid in de toekomst de belangrijkste oorzaak van blindheid wordt.

Proces afremmen

Licht heeft invloed op het groeiproces van het oog. Je kunt het proces rond bijziendheid dus afremmen door veel buiten te zijn als kind. Kinderen die bijziend zijn, spelen vaak minder buiten. Het advies van onderzoekers voor kinderen is om minstens 2 uur per dag buiten te zijn. Ze hanteren de 20-20-2 regel. Na 20 minuten dichtbij werk, zoals op een tablet, moet je kind weer even ontspannen. En de 2 staat voor 2 uur buitenspelen.

Gratis kinderboek Buiten de pixels

Het boek Buiten de Pixels van Pearle stimuleert kinderen om naar buiten te gaan en te ontdekken. Dan worden ze meer blootgesteld aan daglicht en dat is dus weer goed voor de ogen. Het boek is geschreven door kinderboekenschrijver Marco Kunst. De illustraties zijn van Anne Roos Kleiss.

Het is de eerste keer dat Pearle een kinderboek uitgeeft, je kunt het gratis ophalen in een van de winkels. Het sluit aan bij de For Happy Eyes campagne, zorg voor je ogen, aangezien ogen tegenwoordig veel tijd rondbrengen op tablets en telefoons.

Ik haalde het boekje meteen op woensdag op om eens goed te bekijken thuis.

Naar buiten

Het gratis kinderboek is een verhaal en werkboekje ineen. De tablet van Finn wordt namelijk gehackt en er is een duidelijk boodschap: ga naar buiten! Vervolgens krijg je als kind in het boek allerlei opdrachten, zoals schrijf het eerste op wat je ziet, of zoek een wolk op en schrijf of teken wat je ziet. Alles draait dus om buiten zijn en bewust ver voor je uit kijken.

Ik vind het geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij kunnen bewust zelf met het boekje aan de slag gaan. Jongere kinderen willen “gewoon” spelen, die gaan vaak nog wel uit zichzelf naar buiten. Het zijn leuke opdrachten voor bewustwording. Wellicht kunnen de kinderen hierna zelf een notitieboekje of bullet journal bijhouden met hun ontdekkingen buiten.

Haal het boekje Buiten de Pixels gratis op bij een van de Pearle locaties.

Tekenles

Je zou het boekje ook in kunnen zetten voor een tekenles in de klas. Haal dan een boekje voor alle kinderen en ga met ze naar buiten. Je kunt dan observeren als doel hebben. Laat de kinderen de opdrachten maken en goed kijken naar de natuur om zich heen. Een van de opdrachten is tekenen waar een wolk je aan doet denken. Laat de kinderen hier een grote tekening van maken op wit papier of tekenpapier.

De illustraties in het blog zijn van @Roozeboos.

Dit is een #jufmaikeadd

 

Gratis kinderboek over buitenspelen