Groepers vormen: Review en win!

Groepers vormen: Review en win!

Door Kelly. Onderwijs Maak je Samen heeft verschillende producten die je in je klas kan toepassen. Zo ook Groepers vormen. Een set kaarten waarmee je kan werken aan groepsvorming. Ik vertel jullie meer over het product en wat ik ervan vind. Jij kunt zelf een  van de drie exemplaren winnen!

Groepers vormen: Review en win!

Het product

Groepsvorming

Het is belangrijk dat je in je klas werkt aan groepsvorming. Niet alleen aan het begin van het schooljaar, maar structureel gedurende het jaar. Een groep vormt zich volgens een bepaald aantal fasen. Groepers vormen benoemt oriëntatie (fase 1), macht (fase 2), affectie (fase 3), prestatie (fase 4) en afscheid (fase 5). Als leerkracht kun je onder andere dit proces begeleiden door activiteiten in te zetten die bijdragen aan een positief groepsklimaat. Door aandacht te besteden aan de sociale processen in een groep, kun je leerlingen verantwoordelijkheid geven, ook voor elkaar. Groepers vormen is zo’n activiteit om in te zetten als je gaat werken aan groepsvorming. Na de herfstvakantie hebben wij een nieuwe leerling in de klas gekregen, wat maakt dat wij in de komende periode (weer) extra aandacht gaan besteden aan groepsvorming. Dit product kwam dan ook als geroepen!

Groepers vormen: Review en win!

De vormgeving en inhoud

Groepers vormen is een set van 40 kaarten wat is vormgegeven in een handig formaat. De kaarten zijn gemaakt van stevig materiaal, waardoor het ook degelijk te gebruiken is. De set kaarten begint met een handleiding die kort maar krachtig is. Dan worden de fasen inhoudelijk uitgelegd, worden kenmerken van de groep in deze fase genoemd en wordt benoemd wat de rol van de leraar is in die fase. Alles staat overzichtelijk gegroepeerd, waardoor het erg duidelijk is. Vervolgens staat er één activiteit op één kaart. Er staat benoemd in welke fase je de activiteit kunt toepassen en wat je ervoor nodig hebt. Naast de inhoudelijke uitleg, staan er ook voorbeelden of tips op de kaarten, waardoor je een beter beeld krijgt van de activiteit. Het zijn kleurrijke kaarten op een rustige manier vormgegeven.

Voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een activiteit. Het zijn activiteiten die eenvoudig voor te bereiden zijn en die, wanneer je dat wenst, weinig tijd in beslag hoeven te nemen. Zo heb je voor de activiteit op het voorbeeld hiernaast alleen drie stoelen nodig en zou je het in een kwartier tijdsbestek kunnen doen.

Groepers vormen: Review en win!

Mijn ervaring

Ik heb een aantal kaarten uitgeprobeerd in de klas en de kinderen waren erg enthousiast. Zo probeerden we onder andere de kaart Wie van de drie? (zie foto hierboven) welke in de fase van oriëntatie past. Zoals ik al vertelde hebben wij een nieuwe leerling in de klas gekregen, waardoor het mij fijn leek om haar kennis te laten maken met de leerlingen in de klas. Het was niet alleen voor de nieuwe leerling een leuke activiteit, maar ook de andere leerlingen genoten zichtbaar. Als leerkracht merk ik dat je vaak dezelfde groepsvormende activiteiten kiest. Met deze set kaarten kan je daar veel meer in differentiëren. Doordat de fase van groepsvorming op de kaarten staat, kies je niet zomaar een groepsvormende activiteit. Je kiest meer bewust een activiteit passend in de fase van groepsvorming waar je je met de klas bevindt.

Mijn mening

Ik ben erg te spreken over Groepers vormen. In een handig pakketje heb je 40 groepsvormende activiteiten binnen handbereik die je zo kunt inzetten. Veel activiteiten bevatten verschillende werkvorm, waardoor je ook daarin differentieert. Het is in te zetten voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Soms staat er een tip op de kaart hoe je de activiteit kunt aanpassen voor het jonge kind. Je kunt activiteiten kiezen waarvan jij denkt dat deze het beste bij jouw klas passen.

Groepers vormen is te koop in de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen voor €19,95. Bij een aantal activiteiten moet de groep verdeeld worden in groepjes. Groepers maken is een set kaarten waarbij je dit snel en efficiënt kan laten verlopen. Onderwijs Maak Je Samen biedt ook een combinatieset aan voor €24,95 waarbij je zowel Groepers vormen als Groepers maken ontvangt.

Win

Wil jij graag aan de slag met groepsvorming in je klas door middel van Groepers vormen of gun jij dit iemand anders? Wij geven drie exemplaren weg! Laat in een reactie weten waarom jij graag wilt winnen. Dinsdag 12 november mail ik de winnaars.